Reklama

Reklama

Target for Tonight

  • USA Target for Tonight
Velká Británie, 1941, 48 min

Režie:

Harry Watt

Obsahy(1)

Natáčení hraného dokumentu "Cíl pro dnešní noc" se zúčastnili v hlavních rolích skuteční protagonisté tehdejších bojů. Film vyrobený ve spolupráci s RAF je příběhem 33. bombardovací perutě, která dostala speciální úkol - najít a zneškodnit sklady paliva u města Kiel v nacistickém Německu. (Oisean)

Zajímavosti (4)

  • Kapitán S/Ldr Dixon letounu byl známý pilot Percy Pickard. Sloužil i u 311. československé bombardovací perutě jako instruktor létání. K Čechoslovákům si vytvořil velmi vřelý vztah. Na rameni nosil nášivku „Czechoslovakia“. Udivoval pak Brity svou brilantní angličtinou i s přízvukem. Zahynul při známé operaci Jericho, nálet na věznici gestapa v Amiens 18. února 1944. (Houmr_9)
  • Ve filmu místo herců hrají skuteční letci a personál RAF. Kapitána Wellingtonu "F jako Freddie" nehraje nikdo jiný než Charles „Pick“ Pickard, známý jako jeden z velitelů 311. bombardovací perutě a zejména jako vedoucí operace Jericho - útoku na vězení v Amiensu. (ryba443)
  • Některé skutečnosti a jména byly vzhledem k tehdy probíhající válce změněny, aby film neposkytl nepříteli žádné strategicky zajímavé informace. Například jméno letiště Mildenhall bylo změněno na fiktivní Millerton. (ryba443)

Reklama

Reklama