Reklama

Reklama

André a včela

  • USA The Adventures of André and Wally B. (více)
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Rodinný
USA, 1984, 2 min

Režie:

Alvy Ray Smith

Scénář:

Alvy Ray Smith

VOD (1)

Poklidnému šlofíku v příjemném zalesněném údolí se nic nevyrovná. Když je však André po probuzení přivítán otravným hmyzem se žlutočernými pruhy a ošklivým žihadlem, rychle se vydá na svižný (a bolestivý) pochod. André si myslí, že je mazaný a dokáže včelu přechytračit a setřást. Ale stejně jako všechen bodavý hmyz je i naše včela vždy o krok napřed a dokáže dostihnout jakýkoli cíl během několika sekund. (HBO Europe)

(více)

Recenze (93)

kaylin 

všechny recenze uživatele

"André a včela" je převratným snímkem, ale když se na něj dnes podíváte, je to prostě jen chvilková záležitost. Nic převratného, co by vám přišlo skutečně geniální. Jenže je nutné si uvědomit, že tohle je snímek z roku 1984, kdy 3D počítačová animace ještě neletěla, ale naopak byla v plenkách. "André a včela" je první snímek, který byl plně animovaný na počítači jako 3D. Když si uvědomíme, jaké počítače byly v roce 1984 dostupné, trochu to překvapí. Ale tohle je pokrok. Díky němu se můžeme těšit z filmů jako "Hledá se Nemo" nebo "Rebelka". Ano, i když je v úvodu uvedeno Lucasfilm, tohle je první projekt, který stál u zrodu legendárního studia Pixar. Studio krátké filmy produkuje až do současnosti, a tak se společně na všechny podíváme. Jak jsem řekl, "André a včela" je jejich první film, je to film přelomový, ale dnes je to prostě jen trochu moc umělá animace s velmi jednoduchým příběhem. André je zvláštní postavička, která utíká před včelou. Snímek je opravdu jednoduchý, příběh zde není zásadní, a i když je zde pointa, přece jen to není jako vtípek nijak propracované. Jak říkám, film oceníte hlavně ve chvíli, kdy pochopíte, že tohle je poprvé, co se film kompletně vyráběl pomocí CGI (Computer-generated imagery). Z hlediska technologického úspěch, z hlediska uměleckého jednohubka, která vás v životě asi příliš neovlivní. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně jak říká Falcor. Nedokážu si představit tu práci na tom počítači, který tenkrát dokázal tuto grafiku nasnímat do klipů. Počátky grafiky, na které spolupracovali i studia George Lucase jsou různorodé. Jednou se začít muselo a jasné je, že samotný začátek nemohl být žádný zázrak. I tak tvůrcům, mezi které patřil i John Lasseter patří uznání, uznání stvořit něco z ničeho. --- 55 % --- ()

T2 

všechny recenze uživatele

Vydarený začiatok a prvý počin animačného štúdia PIXAR. V jednoduchosti je krása. ___Krátkometrážna rozprávka "André a včela." sa dá pozrieť na DVD Pixar: Kolekce krátkých filmů. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Demence tezkyho kalibru, proste kravina o nicem s hnusnou animaci, ale docela povedenou hudbou a zvukama. Pixarovsky zacatky no. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Za nostalgii a úctu k tomu, co ve své době vytvořili, dějově je to jinak úplně o ničem. Ale je to první krůček na cestě Pixaru k velikosti. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nehorázná blbost bez pointy a animace zas tak skvělá neni, to o dva roky pozdějc v Luxo jr. je na daleko vyšší úrovni ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Typický zástupce filmu, který má oslnit tím, že byl například v něčem první, ale jinak je jeho hodnota slabá. Tedy představitel toho, že aktuálně dokáže být zajímavý, ale z odstupem let skoro nekoukatelný. Zvláštní, nikdy bych nepomyslel, jak ale nakonec bude těžké rozhodnout si, jak film ohodnotit. ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

Kostrbatá animace by ani takový problém být nemusela, jenomže v tomhle krátkometrážním kousku chyběl Pixaru onen pověstný nápad. Struktura budoucích krátkometrážních animáků od tohoto studia je zde již ovšem jasně patrná. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

na rok 1984 opravdu průkopnické dílo. Když si uvědomím, že některé animáky mají takový vizuál ještě dnes.. Ale jinak ničím zajimavý děj, prostě André utíká před včelou a skončí to ... nějak. jedna hvězda za to umění ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ehm... děsná animace měla zcela jistě v osmdesátých letech své kouzlo, a s pusou dokořán na tento krátký film jistě zíralo několik stovek lidí. Dnes jde bohužel o věc, kterou se vyplatí shlédnout za účelem spíše dokumentárním. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Rok po mém narození Pixar uvedl první 3D krátký animák. Děj ani tak není podstatný, jako fakt, že v dnešní době 3D animáky kralují kinematografii. Tento hokus pokus mi trošku připomíná první 3D hry s ne příliš sympatickou grafikou. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu zcela jistě něco nového, ale z dnešního hlediska pouze dvou minutový klípek bez příběhu, který nezaujme, pokud neznáte rok vzniku. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Oceňujem hlavne rok vzniku a to že sa jedná o počítačovú animáciu. Na dnešnú dobu už je tento animák zrejme nie moc oslovujúci, skôr vhodný na dokumentárne a spomienkové účely. ()

Reklama

Reklama