Reklama

Reklama

Golem

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1987, 7 min

Režie:

Jiří Barta

Scénář:

Edgar Dutka

Hrají:

Rudolf Pellar

Obsahy(1)

Pilotní snímek o celovečerním Golemovi, financovaný z grantu Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. (oficiální text distributora)

Recenze (41)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné a fantastické zároveň. Takhle si představuji pravou atmosféru zmizelého Židovského města. Jan Barta je výjimečný tvůrce a je hanba, že nikde nenachází pochopení. Jeho technika mě fascinuje od prvního pohledu a doufám, že se mu snad jednoho dne tento velký sen splní a i diváci budou moci shlédnout tento majstrštyk české animace. Alespoň, že to nekonečné čekání trochu zpříjemní rozpracovaný snímek Na půdě, o jehož kvalitách rovněž nepochybuji. Snad i trochu napomůže tomu, aby mohl být Golem nakonec realizován. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto filmu mám chuť založit veřejnou sbírku, abych si mohl vychutnat dílo v plnohodnotné podobě... Úžasná obrazová podívaná se zajímavě vystavěnou temnou atmosférou staré pražské židovské čtvrti, kde tmavě žlutá stylizace spolu s hebrejskými písněmi odpovídají přesně mojí představě o monstrozitě Golema. Když už kdejaký podprůměrný biják dostává poměrně tučnou podporu na vznik filmu, tenhle projekt by si ji také zasluhoval a vzhledem k úměře s určitými díly by měla být bezpochyby výrazně vyšší. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné otevření světa pražského Židovského města inspirované Meyrinkovým románem a estetikou expresionismu (v prostupování těl a budov; oživení předmětů a jejich zvolna se odkrývajícího jsoucna má v sobě i něco z Kubinovy apokalypsy snu Die andere Seite). Konfrontační ráz snímku pohybujícího se mezi dosud neasanovaným ghettem (oživeným – jak jinak než – fluidní, neklidnou hmotou, neustále se rodící a ztrácející v proteovských obrazech) a hektickou realitou konce dvacátého století je citlivý a jeho lehký patos vkusný. Animační metoda je osobitá a nezatížená golemovskými ikonami ani geniální interpretací původních ilustrací Hugo Steinera. Nové, živé a současně chápající a srozumitelně artikulující. Nerealizování celého projektu je jednou z největších ztrát české kinematografie. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Barta patří k našim nejlepším animátorům a výtvarníkům, má za sebou řadu výborných filmů a tady jen dokazuje, jak velká je jeho schopnost imaginace a tvůrčí potenciál. Nevěřím tomu, že by se někdy v budoucnosti povedlo shromáždit dostatek financí na celovečerní film a je jen škoda, že tak talentovaný režisér vynaložil obrovské množství energie vniveč. Těch 7 minut, které se povedlo Bartovi kdysi natočit, je snivým atmosférickým výletem do dnes už neexistující židovské Prahy, po které nám zůstalo jenom něco málo památek. Celkový dojem: 90 %. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně krásné. Ale nemohla jsem se ubránit dojmu, že to skutečně má být odkaz k něčemu "většímu". Mnohé je spíš naznačeno, jde spíš o to utvořit náladu, načrtnout situaci... Takže se to těžko hodnotí bez toho "většího", k čemu to mělo (a možná v budoucnosti bude?) odkazovat. Jinak už vše bylo řečeno v komentářích vypravěče, gudaulina, Reiniše, gjjm a dalších, nebudu tedy opakovat. ()

Zajímavosti (1)

  • Původně se mělo jednat o celovečerní snímek, avšak materiál na natáčení ještě nebyl dostatečně připraven, a tak dal režisér Bárta přednost natáčení filmu Klub odložených (1989). Finanční náročnost a příchod roku 1989 pak projekt, který existuje pouze v této verzi, zastavil úplně. (sator)

Reklama

Reklama