Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka Soudce a drahokam patří do řady v brněnském televizním studiu natočených příběhů, které by šlo souhrnně označit jako "vtipné pohádky z celého světa". Vyprávění o moudrém soudci, dvou kupcích a zmizelém drahokamu pochází až z daleké Koreje. Kupec Kim (J. Zvoník) získá drahokam, který má jeho přítel kupec Dongsig (Z. Junák) předat Kimově manželce Sodže (S. Talpová). K té se však drahokam vůbec nedostane. Přestože Dongsig tvrdí, že jí ho dal. Kdo vyřeší celou záhadu? Moudrý soudce Čangsu (O. Dadák), který i lháře a nepoctivce právem potrestá. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tuhle sérii orientálních pohádek o chytrém soudci, který vždy zajímavě odhalí pravdu jsem měl jako dítě strašně rád a dneska, když jsem zrovna na tuhle náhodou natrefil v TV, rád jsem ji dokoukal do konce. Navíc, já tyhle studiové pohádky (i s papundeklovými dekoracemi) mám mnohem radši, než ty exteriérové.... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Levně natočená studiová pohádka, kterou nicméně činí zajímavou exotický původ příběhu a způsob zpracování, který uchovává půvab orientální historky o chytrém soudci a kvalitu dialogů. Rozumná stopáž. Celkový dojem 70 %. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Orientální televizní studiovky jsem měla vždycky ráda. Tato, o ukradeném a navráceném drahokamu, z dob, kdy asijská tržnice ještě neměla svůj pejorativní nádech a při tomto slovním spojení nebyla očekávána horda sádrových trpaslíků, mi utkvěla ještě z dob dětství. Uplácet úředníky nějakou maličkostí se nemusí vyplatit. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Tyto orientální pohádky o chytrém soudci, který má vždy po ruce nápad, jak nalézt ukrytou pravdu, jež vznikaly povětšinou v brněnském studiu České televize, jsem měl rád už jako malý a rád se na ně podívám i nyní! Podobné laděné jsou i snímky Eugena Sokolovského Rozsudky soudce Ooky s Miroslavem Donutilem či Svědectví čarovného zvonu s Luborem Tokošem v hlavních rolích. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Asijská kultura už nedorazila jen na naše tržinice, ale i do televize. Ono není moc co vychvalovat, studiovka je to jako řemen a celé to mohlo být drahé jak sekaná v závodce, jenže příběh o přechytračení a moudrosti starého soudce něco do sebe má. Na sobotní ráno pro chvíle, než se člověk dostane do stavu bdělosti, je to proto koukatelná záležitost. Dobře že autoři kdesi zaslechli přísloví méně je více a nepokoušeli se to s délkou stopáže přehánět víc, než je zdrávo. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Ukázka, jak může zaujmout i orientální tematika ztvárněná brněnskou televizí. Jednoduchá účelná výprava, zajímavě zarámované podání do obrazu, pěkné kostýmy, silné herecké výkony (soudce O. Dadák, Sodže S. Talpová) . Úspěch zaručuje výrazná charakteristika hrdinů a antihrdinů. Příběh podle scénáře Blanky Budínové doprovází odpovídající hudba Milana Slimáčka. Krásně podané moudro: „Pravda se skrývá jako zářivá perla.“ ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Hodí se to vůbec, aby se v takovém blátě špinavém patlal takový vážený úředník, jako jsem já ??" ;) Typická štursovina, v níž nesmírně bizarní forma svádí s obsahem těžký boj.. Zejména ta obřízka obrazu nemá valného vysvětlení.. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pang a Kang byli výborní a přestože se skvěle doplňovali, nakonec nebyli spolu úplně spokojení. Jednoduchý chytrý příběh z východní Asie. Těchto "soudniček" bylo u nás natočeno více. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nenáročná, poučná, kulisová pohádka brněnské televize, která vznikla v rámci cizokrajných pohádek, tentokrát inspirované příběhem z Koree. Příběh je velmi jednoduchý - rádoby přítel jednoho kupce má jeho ženě předat drahokam, jenže jej schová u svého domu, podplatí dva vznešené úředníky a tvrdí, že jej ženě předal. Nešťastný okradený kupec zná ovšem soudce, který je dost chytrý nato, aby odhalil, kde je pravda. Při své délce dokáže pohádka sdělit poselství o tom, že se nevyplatí podvádět a zároveň i trochu pobavit. Podařené. Hudba: Milan Slimáček ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Zajímavá televizní studiová pohádka o chytrém soudci v orientálním příběhu s pěknými kostýmy a milými i když méně známými herci. Za málo peněz bylo té muziky docela dost. ()

Luk80 

všechny recenze uživatele

Sice to nedosahuje zábavy jako soudce Ooka, ale i tak je to mazaná hra, kterou tady rozjíždí tento moudrý soudce. Vážení pánové Kang a Pang jsou naprosto úžasní. Jsou přece úřad ! Zdeněj Junák si to náramně vše užíval. Moc mu role Dongsinga sedla. Má to i po tolika letech pořád krásné kouzlo. Cesta k pravdě bývá složitá, ale dříve nebo později se vždycky najde. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

No vida. Brněnské televizní běsnění v papundeklovém Orientu se obešlo i bez moudrého pana Donutila. Vtipné to je. Na těchto "pohádkách" mě baví mj. to, že v sobě mají i dost detektivna. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět, nadprůměrné (ikdyž typicky ekonomicky strohé) televizní zpracování. *** Jak je důležité neumět uplácat drahokam. ()

rivah

všechny recenze uživatele

Spíěe než pohádka je to mravoučný příběh o důmyslném soudci, napalujících a napáleném, který nakonec vyhraje.....Poněkud těžkopádné. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nic moc. Naštěstí je to krátké, takže se to dá. Pointa mi připadala trochu nedůvěryhodná, a ani celkově jsem nebyl nijak nadšen. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já mám ty asijské pohádky rád. Je v nic velká moudrost. Bohužel na téhle pohádce si tvůrci zase tolik záležet nedali. Kostýmy i kulisy moc kvalitní nebyly. Prostě klasické studio. Můžu porovnávat, protože jsem viděl už Rozsudky soudce Ooky a Svědectví čarovného zvonu. Oproti uvedeným pohádkám ještě navíc vymysleli ořez do obrazovky, jako by byl z knížky. Z těch tří byla tato asi nejhorší. Rozsudky soudce Ooky ale měli třeba Miroslava Donutila. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Moravské pohádky mě většinou nudí, avšak tato patří mezi ty velmi povedené, které si člověk s chutí znovu rád zopakuje. ()

Reklama

Reklama