Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (174)

Lexion69 

všechny recenze uživatele

Zvláštně a taky bohužel nepříjemně disharmonické. Quinn na jednu stranu famózní, Zorba má neskutečnou životní sílu a jeho nezlomnost přímo sálá a Irene Papas je křehká a zároveň tvrdá ale po celou dobu nádherná. Na druhou stranu jsem nepochopil záměr tvůrců, chtěli-li, skrze Zorbu ukázat protiklad hektickému způsobu života, a ukázat krásu každého okamžiku... tak proč jsou proboha všichni Řekové vykresleni jako banda nenávistných, závistivých hajzlů?! Finální tanec, ač samostatně působivý, v kontextu jen umocňuje schizofrení pocity z téhle hodně svébytné reklamy na Helénskou republiku. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Odhliadnuc od témy filmu je Grék Zorba kvalitný film hlavne vďaka tomu, že jeho 142 minút ubehne rýchlo ako rovnako dlhá letná prechádzka po preslnenom krétskom pobreží. Ako je krétska príroda krásna, tak sú mi jej obyvatelia mentálne vzdialení. Dávajú prednosť miestnym tradíciám a emóciám pred zdravým rozumom, vyznávajú princíp oko za oko, zub za zub a neskrývajú chamtivosť, čo režisér iba komentuje, ale nikdy priamo nekritizuje. Poohliadnutie sa za gréckou históriou, jej traumami, mentalitou a zvykmi, predovšetkým ale oslava života, ktorý musí vždy zvíťaziť nad smrťou. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze sa stotoznujem s uzivatelom Radyo, pretoze aj ja som sa tesil na tento film, ale film ako taky ma nenadchol tak, ako som to ocakaval, ale aspon grecke melodie sa mi celkom pacili. Avsak cely film stal na hlavnych predstaviteloch a ich hereckych vykonoch, preto niet cudo ze herecka vo vedlajsej ulohe Lila Kedrova dokazala premenit oscarovu nominaciu na vyhru, za to herec Anthony Quinn sa musel iba s nominaciou na hlavnu ulohu uspokojit, pretoze Oscara mu v roku 1965 vyfukol Rex Harrison za ulohu v muzikali MY FAIR LADY (1964). Tento muzikal bol favoritom vtedajsieho rocnika Oscarov a preto ani reziser Michael Cacoyannis nemal stastie a Oscara vyhral reziser George Cukor za spomenuty muzikal a rovnako to bolo aj v kategorii najlepsi film... 08.07.2010 _______ Anthony Quinn - (Alexis Zorba) +++ Alan Bates - (Basil) +++ Irene Papas - (Vdova) +++ Lila Kedrova - (Madam Hortense) +++ Sotiris Moustakas - (Mimithos) +++ Produkcia: Anthony Quinn +++ Hudba: Mikis Theodorakis +++ ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

One man show Anthonyho Quinna. Jeho živelný herecký výkon vás s postupujícím časem čím dál tím více strhává a nenechá chladným ani největšího cynika. Řek Zorba, snímek podle knižní předlohy Nikose Kazantzakise ( mimochodem drží se jí více než věrně ) je ŽIVOT sám. Je na každém z nás, kterou cestou se vydáme. Především je to ale OSLAVA ŽIVOTA a ŽEN ( lásky k ženám ). Já oslavy tuzerád...proto za 5* :o)! Tedy abych to uvedl na pravou míru, nejen zato. Samozřejmě za A. Quinna, Irene Papas,brilantní kameru a nádhernou Theodorakisovu hudbu. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdojemnějších filmů všech dob stojí na bohatýrském životním výkonu Anthony Quinna coby Řeka Zorby v kontrastu s plachým mladým anglickým esejistou (A. Bates). Nádherná hudba Mikise Theodorakise. Krétští vesničané ve své práci i pomstě. Souboj s gravitací při zprovozňování lignitového dolu. "Život to jsou potíže... Žít znamená rozepnout si opasek a vyhledávat potíže." "Tanec, jen tanec zastaví bolest." "Bůh má velký srdce. Ale jeden hřích nikdy neodpouští. Když ženská zavolá muže do postele a on nejde." "Ženský jsou to takový slabý stvoření. A stačí tak málo. Mužská ruka na prsou a dají Ti všechno co mají." Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Skutočný "Grék Zorba" sa volal Giorgios Zorbas. Narodil sa v roku 1867 a bol baníkom, s autorom románu Nikosom Kazantzakisom sa stretol v roku 1915. Zorbas neskôr žil v Juhoslávií v obci Butel neďaleko Skopije, kde v roku 1941 zomrel a je tam aj pochovaný. (Jaroo)
  • Film se natáčel také ve vesnici Kokkino Chorio na Krétě. Účinkovalo v něm i mnoho místních občanů. Místo se následně stalo vyhledávanou turistickou atrakcí. Genius loci mnoho z nich okouzlil natolik, že se na místě usadili, což dokládají novostavby ve vesnici a v blízkém okolí. (CharlieZ)
  • Závěrečná část filmu se natáčela na pláži Stavros, což je nedaleko vesnice Kokkino Chorio. Tady také Zorba (Anthony Quinn) tancuje svůj tanec „Sirtaki“. (CharlieZ)

Reklama

Reklama