Reklama

Reklama

Démon

(festivalový název)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Japonsko, 1972, 8 min

Obsahy(1)

Dva bratři, žijící se svou matkou v chýši, se jednoho rána vypraví do hor klást pasti na jelena. Neslyšně procházejí lesním podrostem, když tu mladšího z nich uchopí ruka démona, skrytého v koruně stromu. Starší bratr pečlivě zamíří, zvládne chvění ruky držící luk a vypustí šíp, který bratrovi zachrání život. Z démona zbude ruka, která je jim nějak povědomá. Po návratu domů vyjde najevo děsivá skutečnost... Snímek, vycházející z japonské raně středověké legendy, připomene hororovým líčením rodinného psychodramatu povídky Kwaidanu. Film Démon z roku 1972 následně ocenily poroty mnoha festivalů animované tvorby. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (19)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Loutky, démoni, pointa, atmosféra... První setkání s Kawamotou mi přineslo neočekávaně dobrej počin, obzvlášť souznění s hudbou bylo na vysoký úrovni a tvoří dost důležitou složku atmosféry. Ani nebylo potřeba pátrat po překladu japonských textů, které se sem tam zjeví, protože pro pochopení naštěstí nejsou potřeba (potřeba je základ legendy, ale ten je uveden v obsahu), dokonce si myslím, že bez jejich pochopení je snímek silnější. Závěr neskutečně super ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem si vybavil snímek Onibaba...trávy, rohatý démon, temný příběh. Hudební doprovod je přímo děsivý (=děs stupňující). ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Perfektný, i keď miestami viac než desivý dnes skôr vtipný, nádherne spracovaný hororový príbeh s tradicionalistickou japonskou estetikou. Atmosféra, obraz a pohyb sú dokonalé zladené s každým úderom a tónom hudby, čo poskytuje neopísateľný zážitok. Prekrásne štylizovaná bábková animácia sa k feudálnemu príbehu o love na démona vyslovene hodí, a pointa je mrazivá... Schválne, najprv si to pozrite (titulky k textom v japončine nie sú vôbec dôležité) a potom si prečítajte tunajší obsah. 85% Video tu. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Nadherna a vytvarne dokonala animace! Uzasny pribeh, typicky japonsky horor (Kwaidan) s pointou. Souhlasim se Sarpelem-takova esence japonske kultury. Pro me nejlepsi Kawamotuv film. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Sám o sobě dostatečně děsivý příběh navíc získává na atmosféře díky zajímavě stylizovanému pohybu loutek a drásavé hudbě. A závěrečná pointa je až nepříjemně ze života... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nevím, to jako bylo všechno? A ti bráchové jsou pak teda co, když matka...? Mimochodem, na youtube existují dvě verze, které se liší v použité hudbě, každá dává tomuhle filmečku zcela jiný pocit - jak by nám vysvětlil David Lynch. Přišlo mi to prostě takové - o ničem. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke stáří snímku budu shovívavý. Určitě to není špatný japonský loutkový snímeček, který v sobě má jistou dávku ponuré atmosféry (ani ta hudební vložka nebyla vyloženě špatná), ale když to porovnám s naší tvorbou – tak ta se mi líbí mnohem víc. Příběh samotný v sobě samozřejmě skrývá kouzlo japonských „pověr“, ale na víc jak 60% to prostě nevidím. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle je vymazlený kousek. Jak zpracováním klasické japonské démonické legendy, tak provedením (loutky skvělé), atmosférou (super pointa) i grandiozním hudebním doprovodem (já prostě biwu zbožňuji). Ač je příběh prokládán japonskými titulky, není třeba japonštinu (ani případně angličtinu, pokud to sledujete s anglickými titulky) znát. Bezeslovný příběh hovoří sám za sebe, jasně a pochopitelně. Osmiminutová lahůdka. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Asi nejznámější Kawamotovo dílko. Krátký, vypointovaný, tadiční horrorový příběh rozhodně nenudí, zpracování je nádherné, zvláště skvostné jsou loutky a hudební kulisa, která zdůrazňuje přesný rytmus snímku. Asi optimální vstup do světa Kawamotovy tvorby. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

U tohto klenotu mám iba jednu pripomienku. Iba 8 minút? Natiahnuť aspoň trojnásobne a dokonalosť by to neminula. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Hezký, oldschoolový, japonský horror-z jistého úhlu pohledu strašidelnější než všechny ty dlouhovlasé holčičky posledních let.... ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

velmi velmi zaujimavy animacik...originalitou by sa nestratil...a ked k tomu priratam skvely (neviem ci to je dost silne slovo) hudobny doprovod...tak dokopy to da zaujimave dielko! treba vidiet, nazdar ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Horor jak má být, nádherná hudba a spojení němé animace s psanými dialogy je originální a působivé. Opravdu jsem se bála. Japonci mají prazvláštní přísloví... ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Škoda, že moje předsudky vůči loutkám, které z tohoto kousku dřeva dělají něco roztomilého, mažou tu děsivost či strach, který bych cítil při sledování příběhu s živými lidmi. Nicméně nápad zfilmovat horor v takovém střihu je skutečně originální a určitě si při dalším výběru filmů vzpomenu na Kawamota. *** Po druhém shlédnutí o dva měsíce později své tvrzení o infantilitě loutek odvolávám, nicméně čtyři hvězdičky ponechávám, jelikož ponurá atmosféra ještě není tak propracovaná jako u Chrámu Dojoji (1976) nebo v Plamenném domě (1979). ()

Sarpele 

všechny recenze uživatele

Úžasné, působivé, dokonalá animace, hudba umocňující celkový efekt. Skutečně hororový film. Inspirace tradičním japonským divadlem. Taková esence japonské kultury. A ten citát, jak ho zmiňuje VerteX, zněl trochu jinak. "Říká se, že když rodiče zestárnou a už své stáří nemohou unést, promění se v démony, kteří požírají své děti." Úpřímně, neděsí vás to? ()

Roby 

všechny recenze uživatele

Atmosféra elektrizující, hudba k děsivým postavičkám přesně na míru a děsivost ač to jsou loutky tak je opravdu velká. Někdy vás z těch masek musí mrazit. ()

foundation 

všechny recenze uživatele

Nesporne zaujímavé. Škoda že tentokrát sa mi to celkom netrafilo do vkusu, viem si predstaviť že to niekto môže pokladať aj za bombu. Pointa ale skvelá. V poslednej dobe mám čím ďalej väčšiu chuť našprtať niečo zo šikmookej mytológie. ()

VerteX 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Kawamotův animovaný film. Sice velmi krátký, ale vizuálně i hudebně dokonalý. A na závěr jedno japonské přísloví - "Říká se, že když lidé zestárnou, promění se v démony požírající své vlastní děti." ()

Reklama

Reklama