Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jedné chaloupce žila maminka (J. Bohdalová), tatínek (J. Somr) a Honza (P. Nárožný), který se celý svůj život jen válel na peci. Jednou se otec dozvěděl, že drak Kvadrát chce, aby mu všichni králové poslali své dcery, aby si je mohl vzít za manželky. A protože se Honzův tatínek přece také jmenuje Král – poslal syna k drakovi, aby se za něj „provdal“. Na cestě se Honza potkává s bytostmi z pohádek, kterým pomůže a ony pak, jak už to bývá, na oplátku pomohou jemu, když se pustí do boje s drakem Kvadrátem, který vězní ve sluji čtyři princezny… (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Honza se na peci pěkně prospal, aby byl vyspinkaný do růžova, až pošupačí k drakovi Kvadrátovi jako jeho nevěsta, konec konců, jmenují se Královi, tak je stejně dobrým adeptem na svatbu, jako kdejaká nanicovatá princezna. Strašlivého čtyřhlavého draka, předbíhám ději a spoileruji, hraje Krampol, a pak, že nikdo není dokonalý. Drak tedy, jak to tak v pohádce bývá, s Honzou prohraje, ale s grácií. Jeho čtyři rozmazlené manželky si rozeberou více méně náhodně se vyskytnuvší samečci libovolného druhu, co se vyskytli ve špatnou dobu na špatném místě (kdo jen hrál prince Banejo?). A po dobře vykonaném týrání zvířat se všichni sešli na gálbík v hospodě, kterou vede Červená Stella, paráda. ()

Naushika. 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle fakt není experiment na téma "co se stane, když zmodernizujeme pohádku". Tohle je experiment na téma "co se stane, když jedna polovina štábu vykouří stoh trávy a druhá polovina vycucá kilo LSD, zavřou se do skladu starých kostýmů a kulis z TV pohádek a natočí tam nějakou haluz". Stane se tohle. Je to absolutní blbost, ale oceňuji na ní, že to není křečovitě blbá blbost - nečiší z toho ten záměr "tak a teď natočíme něco třeskutě vtipnýho", spíš takový "pojďme si zfetovaný hrát v náhodnejch kulisách a uvidíme, co z toho vyleze". A vylezla z toho docela příjemná blbost. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Hodně zábavná pohádka s pěknými písničkami. Herci se museli opravdu vyřádit, protože co tady přédváděli, to se v jiných pohádkách hned tak nevidí. Už jenom samotný Honza je hodně komická figurka, ale byl charakter. Všem pomohl a draka Kvadráta přemohl a to se s ním musel utkat v nelehkých úkolech. Poslední mě vážně dostal. Honza závodil s drakem ve Formuli 1 a všechno jim to komentoval sportovní komentátor Robert Bakalář. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Těžko říci, zda parafráze pohádky je ještě stále pohádkou, ale kupodivu v tomhle případě funguje obé - jak moderní autorská pohádková variace na klasický pohádkový syžet, tak i právě to zesměšnění jeho podstaty - mladého Honzu hraje téměř padesátiletý plešatící kmet, lidový námět se zvrhává v řetězení absurdit, pohádka má mnohdy až dadaistický rozměr, často se tu objevuje metajazyk (úvodní píseň, v níž jsou zmiňováni herci a třeba i autor hudby!) a ryze nepohádkové předměty (rádio, televize, vysavač...), jejichž použití v pohádkovém kontextu je zdrojem komičnosti... Ludvík Ráža touhle pohádkou hodně zabodoval... ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

"jsme chudí jako kostelní myš ... a ještě hůř, i ta kostelní myš si sem tam něco nakrade, ale my jsme ke všemu poctiví - poctiví? tak to já si jdu zase lehnout":-)) a homosexuální podtón celé Honzovy mise (včetně růžové světnice) už jen dobarvuje politickou podvratnost celé pohádky;-) "drak Kvadrát má 4 ženy ... on má vlastně všechno 4krát";-) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • V pohádce vystupuje drak Kvadrát, který není vidět, ale jen slyšet a namluvil ho Jiří Krampol. (M.B)
  • V chalupě rodičů Honzy (Petr Nárožný) mají televizi, ve které běží závody Formule 1. (M.B)
  • V rádiu se vysílá reportáž, kterou komentuje sportovní reportér Antonín Pečenka. (M.B)

Reklama

Reklama