Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dozvíme se, že největší předností socialistického soutěžení je kolektivní součinnost. Právě to odmítá pochopit mladý, tělesně vypracovaný montér. Podezírá své spolupracovníky, že ze žárlivosti přehlížejí jeho zásluhy. A dlouho mu trvá, než pochopí, že jedinec samotný nic nezmůže, že až kolektiv má potřebnou sílu - a tudíž i pravdu. Chlap jako hora dosvědčuje, že agitky, již silně nepřesvědčivé, navíc pramálo zábavné a bez charismatu, přečkaly celá 50. léta a úspěšně se přelily i do desetiletí následujícího. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Godhaj odpad!

všechny recenze uživatele

,,A jak to víte, že mně se zrovna chce na Rusalku?“ „Na tom vůbec nezáleží, jestli se ti chce.“ Tady se ten kolektivizmus vzal trochu moc zhurta. Banda pošuků uvítá navrátivšího se kolegu ze zahraničí způsobem, jakoby se ocitl ve vězení. I když… Vlastně to není tak daleko od pravdy. Ale jistota s jakou samozřejmostí to odsuzuje byť i jen náznak individualismu mně hýbla se žlučníkem. Pak se ukáže, že ani Peterkova postava není žádný sympaťák. Jeho romantická linie s Vránovou byla těžkopádná a tuze nudná. Zápletka, která se vleče jako sliz, se stavbou domku se nese v atmosféře zmaru a šedi. Závěrečná slova „tleskej, tleskaj všichni“ mě utvrdila v tom, že tento film je čiré zlo bez špetky nadšení, které lze cítit z budovatelských filmů 50. let. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Velmi špatný film, který má dokázat, že není nic svatějšího a důležitějšího než pracovní kolektiv. Film je plný hloupých a nereálných zvratů, například když Vránová odmítne na radnici říci své "ano". Celé mi to připadá ujeté. Není to ani vtipné ani ze života. Nejtrapnější roli má asi Marvan. Jeho budovatelská postava je nevěrohodná, nezajímavá a spíše smutná. Možná Menšík jako alkoholik je věrohodnější, ale celkově je film o ničem. Kuriozní je, že se Peterka "pokazil" při dlouhodobém pobytu v Sovětském svazu. ()

Reklama

charles3 

všechny recenze uživatele

Dobová moralizující komedie s výkvětem tehdejší komediální elity. Vedle Krakonoše a Pyšné princezny si totiž zahráli mj. Marvan, Sovák, Menšík, Záhorský, Filipovský nebo E.Fiala. Zaznělo několik dobrých hlášek, z nichž nejvíc mě pobavila ta Filipovského: "Za to můžou ty atomové pokusy, to mi nikdo nevymluví!" :-D ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Výchovná agitka o nutnosti kolektivizace se všemi svým přednostmi. Záminkou pro příběh je vrátivší montér ze zahraničí pochopitelně zvyklý na jiný přístup. A tak si nějak nemůže zvyknout na socialistické soutěžení v rámci kolektivu a nutnost brigády. Do toho si namluví neznámou ženu, která se nemůže rozhodnout k svatbě. A tak máme možnost sledovat neustálé dohady buď v podniku v partě a nebo kolem svatby. Opět se tu sešla plejáda známých herců tehdejší doby a to dokonce i včetně Jaroslava Marvana. Za zmínku stojí i účast mladičkého Jaroslava Satoranského. I když tu několik věcí je k zasmání, celkově jako komedie snímek značně selhává. Téma se bere sakramentsky vážně a to je právě ve výsledku velice na škodu. Svému účelu snad ve své době bylo dosáhnuto. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Hodně zapadlá komedie, která svojí humornou stránkou rozhodně neosloví. Pořád tu ale zůstávají celkem slušní herci - především František Peterka, jenž si zase tolika hlavních rolí neužil, a přece jenom nějaký děj. Z rádoby slovního humoru je zajímavé "ateistické" ujišťování, kdy babička ve vlaku řekne, že se dcera podobá Madonně - ihned dodá ke svému manželovi:" Ale my jsme bez vyznání, že?". Za chvíli na to spolucestující příslušník prohodí něco jako "Pomáhej pánbůh!" a hned polekaně kontruje - "Já jsem také bez vyznání!" - Nevím, zda tohle měl být vtip, nepodařená politická narážka nebo co. ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v Prahe. (dyfur)
  • František Peterka ve filmu řídí automobil, ve skutečnosti však nikdy nevlastnil řidičské oprávnění. (M.B)

Reklama

Reklama