Reklama

Reklama

Jehla

Sovětský svaz / Kazachstán, 1988, 83 min

Obsahy(1)

Hvězdou filmu je roker číslo jedna Ruské provenience, legendární Viktor Coj – filmová postava Moro, kazašský mladík kterého bychom nenašli mezi „oficiální“ mládeží tehdejšího režimu ani mezi přímými odpůrci. Žije svým způsobem na hraně zákona, a typickým způsobem svůj život končí – bez opory oficiálních představitelů práva rukou zločinců, proti kterým se snaží bojovat „soukromou válku“ za záchranu své přítelkyně Diny od drogové závislosti. Film je vnímán jako kultovní pokračování ASSY Sergeje Solovjeva. (Aero)

(více)

Recenze (12)

majo25 

všechny recenze uživatele

Sovietsky pokus o "ameriku". Zobrazenie drogujúcej mládeže bola asi pre východný blog šokujúce a asi aj odvážne, ale na samotný film je to málo. Príbeh je chaotický a málo nosný a je v ňom iba málo prvkov, ktoré naozaj zaujmú. Väčšinou je to nuda, pritom stopáž ani nie je dlhá. Uspávalo ma to. Jedným zo zdarilých prvkov je fajnová 80-ková hudba - asi hlavného predsatviteľa Coja, o ktorom som ale doteraz jakživ nepočul. Druhým (vtipné) akčné súboje v štýle Bruca Lee, ktoré pobavili. ()

RockChick 

všechny recenze uživatele

Viktor Coj byl svého času pojem. Nebála bych se ho nazvat sovětským Jamesem Deanem, a to nejenom tím, že je pojí stejný smutný osud, kdy oba zemřeli při autonehodě. Po shlédnutí filmu Igla mi je docela jasné, že Coj musel být skutečným hrdinou tehdejší socialistické mládeže. Co se týče samotného filmu, myslím, že v něm nejde ani o samotný příběh (ostatně ten je docela banální – mladík ve snaze zachránit svou přítelkyni se zaplete s drogovými překupníky), jako o formu, jakou je podán. Jedná se o jakousi obrazovou a zvukovou koláž. Dialogy, které jsou zde vcelku úsporné, střídají texty vytržené z jiných relací a filmů. Do toho všeho zní hudba, kterou složil sám Coj. I když je Igla podána vcelku nekonvenčně, pořád je to příjemná a zpestřující podívaná. ()

Reklama

garmon 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočená generační žánrovka! Nejzajímavější jsou samosebou reálie – od ošoupaných a nesmírně fotogenických lokací, přes ty tváře z nicoty středoasijského socialismu až po neexistující Aral a s ním peklo přesahující významem zvolený žánr. K tomu připočtu animace a vynikající zvukovou stopu a jsem téměř u pěti hvězd. A ano, Coj je tu kazašský Dean anebo Belmondo a k tomu Bruce Lee. Slyšet aspoň jednou v životě Když mne stará matka zpívat učívala v podání balalajkového souboru s ženským sborem a saxofonovým sólem stojí samo o sobě za to. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Kde Assa končí, tam Jehla pokračuje, takže já sama sebe ocituju: >> Když Viktor Coj odejde z kádrového pohovoru, aby před tisícihlavým davem, (symbolizujícím celý národ), zpíval: "Chceme změnu!", člověk jako by slyšel otáčení koleček Gorbačovy perestrojky.<< V Jehle jde postava Mora ještě dál - buzerující průvodčí mladík v černé s přehledem uzemní vztyčeným prostředníčkem, přepere jakoukoliv přesilu, vytáhne svou holku ze závislosti na morfiu a vůbec marně přemýšlím, jestli se někdy ve východním bloku zrodila víc kůl postava (možná se přibližuje rovněž na archetypu rockera postavený Maciek z Popelu a demántu)... Jehla je zkrátka divočejší, více čerpá z punkové estetiky a podvratnosti, stojí a padá s Viktrorem Cojem, neuvěřitelně populárním frontmanem skupiny Kino. Jen se nemůžu zbavit pocitu, že ona v komentářích citovaná postmoderna a formální progresivnost je vlastně spíš neumětelství a nedostatečná řemeslná zručnost Rašida Nugmanova, vlajkového představitele právě zrodivší se kazašské nové vlny... Čtyry hvězdy za Coje, hudbu Kina, za to, že rocker je klaďas a slušňáci v tesilkách zlosynové. Ten kult plně chápu, ale na prvním místě pro mě zůstane Solovjova krymská lyrika. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Již po pěti minutách filmu milovníkům a znalcům autorské, artové a experimentální kinematografie začíná být jasné, že Igla nese rysy a známky něčeho více než jenom filmu. Proto je lepší ihned přepnout do jiného módu a vnímat spíše obrazy, hudbu, střih, odkazy, zvuky a náznaky a jiné režisérské "řádky", z kterých se pozvolna skládá poetická balada o volném poutníkovi životem. Ruský rocker Viktor Coj nehraje roli, ale představuje typ člověka – hrdiny své doby, jímž bezpochyby byl. Svým pojetím je Igla něco jako Velký šéf nebo Drak přichází říznuté Jarmuschem. Ovšem Jarmuschovy hloubky Igla nedosahuje. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (13)

  • Fráze "Nemám žádné svědomí, jen nervy", kterou říká Spartak (Alexandr Basirov), je převzata z Tarkovského filmu Stalker (1979). (Aelita)
  • Na zdi starého obydlí v opuštěné vesničce na bývalém břehu Aralského moře lze zahlédnout novinový titulek "Paříž není Texas". Jedná se o odkaz na film Wima Wenderse Paříž, Texas (1984). (Aelita)
  • Ve filmu jsou použity četné dobové hudební znělky nebo fragmenty televizních a rozhlasových pořadů. Všechny tyto zvukové "citáty" nesouvisí přímo s dějem, ale slouží k vytvoření atmosféry pozdní sovětské epochy a někdy přidávají dodatečný smysl některým scénám filmu. Právě proto na konci filmu režisér uvedl nápis "Věnováno sovětské televizi." (Aelita)

Reklama

Reklama