Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Brrr, hnusně mrazivá rekonstrukce řádění rostovského vraha se podařila. A přitom se film soustředil hlavně na fakta a věrohodnost a nesnažil se navozovat temnou thrillerovou atmosféru.... Nebo že by na mě nakonec tak zapůsobil právě díky tomuto téměř dokumentaristicky chladnému pojetí? Stephen Rea i Jeffrey DeMunn výborní, Donald Sutherland a Max von Sydow neméně obdivuhodní, spousta scén, na které nezapomenu... Pro mě je Občan X srovnatelný dejme tomu s Bostonským případem nebo Zodiacem. Takže pět. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na televizní film výborný kousek. Sice film nenabídl podrobnější analýzu případu, postupy s jakými vyšetřovatelé přicházeli nebo nějaké body, o které by se dalo opřít, ale na druhou stranu naprosto výborně představili tehdejší atmosféru v Sovětském svazu, nesmysly, kterými oblbovali celý národ, ale i perfektní herecké výkony, které si připsal každý, kdo se ve filmu objevil. Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, ale i Jeffrey DeMunn (ten především). Na fakt, že je film dotován americkými penězi je tenhle film dost objektivní. Celé to dává smysl od začátku až do konce. Jakmile se na scéně objeví masový vrah Andrej Čikatila, tak jsem napětím ani nedýchal. Nehledě na to, že některé záběry jsou naprosto precizní. Tohle je poctivě odvedená práce silného příběhu, která stojí za to vidět. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná televízna produkcia s hodnoverným zobrazením ruského prostredia, až človek nemusí uveriť, že ide o americký film. Absentuje tu dôkladnejšia analýza jednotlivých vrážd, možno viac krvi a poukázanie na brutalitu psychopata Čikatila. Je to ale odôvodnené. Tvorcom šlo skôr o poukázanie na nezdravý vyšetrovací aparát, kde na dôležitých postoch sedia neschopní ľudia, ako aj na sovietsky "dokonalý" systém, kde sa nemohlo oficiálne nič také ako masová vražda stať. Vyrovnané herecké výkony podporujú nadpriemerný filmový zážitok. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Nenechte se odradit těmi remcaly, kterým evidentně není dost dobrý žádný film o seriových vrazích, pokud v něm nějaký uchyl nechlejstá Stárlingové mrdku do obličeje. Ne všichni vrazi se rodí ve státech, takže borci z Quantica tentokrát do malé ruské prdele Rostova opravdu nedorazí. Připravte se na začátek, který vám spíš připomene jeden z dílů Dobrodružství kriminalistiky..ne, potoky krve a detaily mrzačení obětí vážně nečekejte, takže další fanoušci Sedm odchází a ten trpělivý zbytek si konečně může vychutnat, jak těžké to muselo být, když tváří tvář seriovému vrahovi sedí na kameni zdravého rozumu sovětské politbyro, jehož ideologický tajemník pronese: .. „v sovětském svazu nejsou žádní masoví vrazi, to je fenomén západního úpadku“.. Takže fenomén vesele vraždí svých 52 (ne-li více) obětí dál až do pádu komunismu, kdy se ho podaří zatknout. Občan x je vlastně o dvou zrůdičkách. O Čikatilovi, kterého ale pravdivě nevykresluje jako nějakého imponujícího geniálního Hannibala Lectera a o zrůdném, slepém a omezeném systému sovětské ideologie, jejíž představitel dokonce nařídil Čikatila po zadržení propustit s odůvodněním: „to nemůže být on, je to člen komunistické strany!“ Boj s větrnými mlýny detektiva Burakova v zemi s všudypřítomnými bilboardy Lenina, není sice pro mnohé takový orgasmus jako Gumbova krejčovská dílna v umlčených jehňatech, ale nezapomínejme, že film popisuje skutečný příběh. A v něm si skutečný A.Čikatilo prostě se svým nepovedeným šulinem nedokázal jinak ulevit, než zuřivou masturbací za doprovodné sonáty kuchajícího nože. Chcete vážně hodinu a půl sledovat příběh o impotenci a vraždění 52 obětí, nebo raději příběh o neskutečném úsilí a výdrži člověka, který se snaží zastavit vraždící monstrum, když mu v cestě zároveň stojí banda omezených hlupců ? ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Občana X omlouvá snad jen to, jak nepokrytě dává najevo nulové ambice a svůj televizní původ. Už staticky zachmuřený objektiv kamery při úvodu naznačuje, že zřejmě není o čem vyprávět a že snahou trumfnout, nebo se alespoň přiblížit Zodiacu a Mlčení Jehňátek tvůrci motivováni rozhodně nejsou. Jaká škoda! Vždyť Andrej Čikatilo, jeden z největších sériových vrahů vůbec (krouhnul na 50 obětí), by se vysmál i slavnému Lecterovi. Jak sám prohlásil: „Jsem šílená zrůda, omyl přírody." Trestně nevyužitá kvazidokumentace Občan X nedovede distribuovat informace (psychologie Čikatila není zachycena v jeho jednání, ale skrze čtenou zprávu psychologa – což je ze strany filmařů opravdu čirá zoufalost) a namísto patřičně uchopeného syžetu si film libuje v tendenčním společenském komentáři Ruska; snahu vtlouct tohle všechno divákovi do palice skrze zkarikaturovaný postavy předčí snad jen neustálý a otravný využívání figury záběr / proti-záběr. Pohromadě to drží akorát „fenomén“ Čikatila (ne herecký představitel, ten se podřizuje kvalitě filmu a působí nijace). ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • V Rusku se snubní prstýnky nosí vždy na pravé ruce, nikdy na levé, jak je zobrazeno ve filmu. (gjjm)
  • Čikatilo nebol zameraný len na malé deti. Jeho najstaršia obeť mala 45 rokov, ďalšia 32 a 31. (Carol Pifková)
  • Poznávací značka 1732 ROH je na automobilu značky Volha GAS 3102 při odjezdu se zatknutým Čikatilem (Jeffrey DeMunn) a později je stejná značka i na Mercedesu, kterým odjíždí Burakov (Stephen Rea) od přiznání Čikatila. (Ivoman)

Reklama

Reklama