Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Videa (23)

Trailer

Recenze (581)

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Kam až je člověk ochotný zajít a co všechno je schopný podstoupit? Dvě zásadní otázky, jejichž odpověď zpracovává britská série od BBC Black Mirror složená z několika na sebe nenavazujících příběhů, zato všechny naléhavý, zajímavý a zneklidňující, kdy hlavním společným jmenovatelem je závislost na moderních technologiích. Zapněte svoje černý zrcadlo a sledujte kam to všechno možná spěje. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The National Anthem 90%; Fifteen Million Merits 100%; The Entire History of You 85%; Be Right Back 85%; White Bear 100%; The Waldo Moment 85%; White Christmas 85% .............. Nosedive 100% ....... Skoro som za tie roky zabudol, jak to vie byť geniálny seriál...... Playtest 80%; Shut Up and Dance 85%; San Junipero 100%; Men Against Fire 70%; Hated in the Nation 85%; USS Callister 90%; Arkangel 75%; Crocodile 90%; Hang the DJ 75%; Metalhead 65%; Black Museum 75%; Bandersnatch 85%; Striking Vipers 75%; Smithereens 85%; Rachel, Jack and Ashley too 60%, Joan is Awful 85%, Loch Henry 75%, Beyond the Sea 70%, Mazey Day 60%, Demon 79 80%. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Black mirror milo prekvapil. Je to sice iba subor B-ckovo urobenych sci-fi (kde by sa nestratili napr. kadejake Divergencie, 7 zivotov alebo Circle), ale vdaka kratkej dlzke a cool nametom to ma slusny drive. Zopar poviedok je sice peklo pekelne ale inak je to fakt velmi prijemny filler medzi regulernymi filmami. 7/10 ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně vizionářský seriál o tom, že technologie jsou sice skvělý sluha, ale v poslední době i čím dál více zákeřný pán, který ovládá více nás, než my jeho, aniž bychom si to ve své zahleděnosti vůbec uvědomovali a připouštěli. Jednotlivé díly vám představí místy přehnaný, ale rozhodně ne nepravdivý, svět, ve kterém jsme už dnes docílili toho, že se naše smart hračičky stávají chytřejšími než jsme my samy a svět lidskosti se vytrácí za pozlátkem digitalizace. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

"Černé zrcadlo" je britský antologický sci-fi seriál, který vytvořil Charlie Brooker. Každá epizoda seriálu představuje samostatný příběh, který zkoumá temné aspekty moderní společnosti, zejména nečekané a často nezamýšlené důsledky prudkého rozvoje technologií. Seriál se zabývá různými tématy, jako je nadměrné používání sociálních sítí, soukromí, stalking a lidská povaha. Seriál velice chytře, kuriózně a často dost děsivě zachycuje, kam vůbec to naše lidstvo 21. století se svou modernizací může zajít. Epizody seriálu jsou žánrově, tónově i stylově rozmanité, některé epizody jsou spíše komediální, jiné dramatické a napínavé. Za zmínku stojí herecké výkony, které jsou v každé epizodě podány talentovaným hereckým ansámblem. Výjimečný je také scénář, který se vyznačuje skvěle propracovanými a podnětnými zápletkami, jež diváky udržují v napětí a nutí je přemýšlet ještě dlouho po skončení každé epizody. Co se týče mého vkusu na seriály, oceňuji rozvinuté postavy a dějovou nahodilost či nepředvídatelnost. Charliemu Brookerovi musím zatleskat, protože postavy jsou důsledně plně rozvinuté a nikdy nemůžete přesně určit, kam se epizody budou ubírat. Vývoj postav vede k tomu, že se snadno vcítíte do různých situací, do kterých je seriál staví. Celkově bych Černé zrcadlo doporučil fanouškům sci-fi, antologických seriálů a těm, kteří rádi kritizují společnost. Dávejte si mezi epizodami pauzy, abyste měli čas na přemýšlení, strávení informací a toho, co se epizoda snažila říci. /100% + TOP 10/ ()

Galerie (257)

Zajímavosti (176)

  • Hra, kterou dostane Danny (Anthony Mackie) jako dárek, je vyráběna společností TCKR. Jedná se o stejnou společnost, která stála za lékařským objevem umožňujícím cítit pacientovu bolest v epizodě Černé muzeum (2017). Stejná firma také vymyslela systém pro komatózní pacienty, který se používá v epizodě San Junipero (2016), kde se zkratka propašovala i do názvu baru, ve kterém se dvě hlavní postavy pohybovaly – Tucker's (bez samohlásek TCKR). Firma se objevila také v epizodě Zkušební verze (2016), kde je zmíněna na obalu časopisu. (hansel97)
  • První zkušenost herečky Bryce Dallas Howard (Lacie Pound) s Černým zrcadlem byla spíše negativní, přesto na ni ale ráda vzpomíná. Tou dobou se nacházela v Anglii, zatímco její rodina byla ve Spojených Státech. Na doporučení svého manžela (Seth Gabel) si pustila epizodu Patnáct milionů meritů (2011) a vzhledem ke své citlivé povaze se z toho psychicky zhroutila. Svoji reakci natočila na video, které končilo slovy: „I just took a really bad nosedive.“ Tou dobou ještě nevěděla, že si o pár let později v seriálu zahraje. Když se poté setkala s režisérem seriálu a ukázala mu zmíněné video, tak podle něj epizodu, jejíž původní název zní Nosedive, pojmenovali. (imanicornyt)
  • Služba s názvom "That can be my next tweet!" ("To môže byť môj ďalší tweet") existuje od roku 2013. Analyzuje užívateľov twitterový stream a pokúsi sa vytvoriť tweet, ktorý by mohol napísať. (Arsenal83)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno