Reklama

Reklama

Tatarská poušť

  • Itálie Il deserto dei Tartari (více)

Obsahy(1)

Mladý důstojník Giovanni Drogo byl přidělený v rámci své vojenské služby do izolované pevnosti Bastiano, která se nachází na pomezí velehor a rozlehlé pouště, odkud může kdykoliv přijít útok nepřítele. Očekávaný útok nepřátel ze Severního státu a vpád krutých Tatarů ovšem stále nepřichází a vojenskému oddílu v pevnosti nezbývá, než být neustále ve střehu před reálnou hrozbou. Předzvěst možného útoku může znamenat i zbloudilý kůň na hranicích pouště, proto velící plukovníci trvají na striktním dodržování všech předpisů a pravidelném střídání stráží. Někteří důstojníci trpělivě vyhlíží možného nepřítele, jiní hrozícímu nebezpečí přestávají věřit. Všichni ovšem ve své oddanosti Bastianu obětují své mládí a jejich bytí se proměňuje v nekonečnou nicotu... Tatarská poušť byla posledním snímkem italského režiséra Valeria Zurliniho (Bouřlivé léto, Děvče se zavazadlem, Rodinná kronika). Snímek vyniká úchvatnými scenériemi pevnosti a krajiny, které byly pořízeny v okolí citadely v íránském městě Bam. V rolích důstojníků a generálů se představí slavní herci z různých koutů Evropy (Max von Sydow, Vittorio Gassman, Jean-Louis Trintignant, Giuliano Gemma, Fernando Rey, Philippe Noiret a další). Bezvýchodnou situaci čekání a nicoty dokresluje podmanivý hudební doprovod Ennia Morriconeho. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Zazie

Zazie (hodnocení, recenze)

Teprve na ČSFD jsem se dozvěděla, že takový film existuje. Dost by mě zajímal, protože knížka od Buzzatiho se mi hodně líbila, měla skvělou atmosféru. Třeba ho nějaká televize časem uvede v rámci podvečerních filmů pro pamětníky.

 (hodnocení, recenze)

Film jsem bohužel neviděl, ale četl jsem předlohu.. "tatarská poušť" Dina Buzzatiho je dílem, které ve mě stále doutná nebo spíš hoří. čekání na osud, statické "nicnedění", které je tak vzrušivé ve společném doufání s Drogem tím, že si myslíme, že se jednou změní v životní naplnění.. Ironie a bezmocnost s jistou slzou důstojnosti v závěru jsou nádhernou tečkou za příběhem tísnivého života dnešních dnů. Buzzati taky napsal zřejmě stejně krásné dílo "Velký portrét".. opět téma nenaplění tentokrát ve svébytně pojaté sci-fi formě.

Reklama

Reklama