Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malá princezna sedí sama ve věži hradu nad bohatým městem. Strádá nedostatkem života, proto tajně vychází do ulic a chce se stát čímkoli jimým, užitečným, co zná teoreticky z knih - ale v praxi jí okolnosti brání. Odvrhuje nápadníky, kteří v ní snad ani nevidí člověka. Na pokyn otce, zaslepeného touhou po magii, procházejí nápadníci svět a pozůstatky po kdysi mocné civilizaci čarodějů. Až jednoho dne přiletí opravdový čaroděj a princeznu si, k radost poddaných, odveze s sebou - aby ji, coby svou hrozbu, mohl mít pod věčnou kontrolou... (zelvopyr)

(více)

Recenze (11)

yenn 

všechny recenze uživatele

Příjemný a poklidně plynoucí snímek o inteligentní princezně, jež by teoretické znalosti ráda uplatnila v praxi, avšak společenský stav jí to nedovolí. Zároveň vyjádření optimistické víry v lidského ducha a v lidskou práci, ne nepodobné L'homme qui plantait des arbres. Pro detaily viz Subjektivův komentář. 8/10 ()

Palisander 

všechny recenze uživatele

Veeeľmiiiii pooomaaaalyyyyyyy plynúca rozprávka s jednoduchým dejom, prázdnymi (a neprirodzene konajúcimi) postavami, žiadnym humorom a ťažko vysvetliteľným posolstvom. Animovaná meditácia o zmysle života? Možno. No pre deti to nie je. Neverím, že by nejaké vydržalo čakať a čakať a čakať, kým princezná prestane čakať a čakať a čakať. ()

Reklama

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Skoro se mi až zadrhává myšlenka, že Arete je anime, protože kromě kresby zbytek anime tvorby ničím nepřipomíná. Nejde v něm ani tolik o děj jako spíš o abstraktní poetiku, o tichost celého díla, o sílu, kterou znázorňuje prázdnotu jak rozpadlého hradu, tak i prázdnotu v duši starého čaroděje. Vím, že když jsme Arete viděli, tak se hodně lidem nelíbila, nebo spíš přišla jim nudná. Kamarád u ní dokonce usnul; mne ale probrala a uvrhla do kouzelného rozpoložení. 5/5 ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem vzpomínal, jestli teď nekecám... ale je to letos nejpříjemnější film, který jsem viděl, z oněch, které jsem neznal. Nikoli nejlíbivější. A nevím ani sám proč, byl tak jednoduchý... Každý musí vyprávět příběh, aby se osvobodil -- ale svůj vlastní, ne nějakou cizí pohádku. Spousta situací skončí úplně jinak, než byste odhadovali a spoustu děje mění úhel vypravěče. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Já nevim, mně to pomalé ubíhání, takové až pomalé nic, vlastně moc nebere. Ano, je to melancholické, lyrické, poetické a já nevím co všechno, ale zřejmě jsem si pro to vybrala špatný čas, nebo prostě nejsem přes poetično. Horší 3*, protože jsem u toho málem usnula; jediné, co mě opravdu zaujalo, byl hudební doprovod. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Jednou z ústředních písní ve filmu i v traileru je rusky zpívané "Krasno Solntse". Interpretka se jmenuje Origa, narozena v roce 1970 v novosibirské oblasti, od začátku devadesátých let působící v Japonsku. Několik jejích dalších písní zní také například ve snímku Ghost in the Shell (1995). (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama