Reklama

Reklama

Poslední kat

  • Velká Británie The Last Hangman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se věnuje životnímu období 1933 - 1950 Alberta Pierrepointa, anglického kata. Ve svém oboru byl nejlepší a dokonce byl pověřen popravami německých válečných zločinců. Tuto práci vykonával s láskou a vždy měl na paměti, aby obsouzenci při výkonu trestu netrpěli a po smrti se jim dostalo náležité úcty, protože trest si již odpykali. Žádný sadistický vrah ale lidská bytost, která během těchto let pomalu dochází k přesvědčení, že smrt nic neřeší a sám proto podává rezignaci. Za zmínku stojí herecký výkon Timothyho Spalla. (Pizza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Albert Pierrepoint nebol ani zďaleka jediným, no bez debaty bol najznámejším britským katom. Hoci to znie vzhľadom na jeho funkciu čudne, vyslúžil si obrovskú úctu a uznanie. Hovorilo sa, že je najrýchlejším a najzručnejším katom, akého kedy Veľká Británia mala. Po druhej svetovej vojne Alberta Pierrepointa často najímali na popravy vojnových zločincov. V novembri 1945 odcestoval do Nemecka, aby tam obesil jedenástich odsúdených a ďalších dvoch Nemcov, ktorí v Holandsku zavraždili pilota RAF. Nasledujúce štyri roky sa do Nemecka a Rakúska vrátil ešte dvadsaťpäťkrát a popravil dvesto vojnových beštií. Z toho 190 mužov a 10 žien. Podarilo sa mi zreprodukovať mena 184 popravených vojnových zločincov, išlo o zamestnancov jednotlivých koncentračných táborov. Veliteľov, zástupcov, lekárov, dozorcov, kapov z koncentračných táborov Osvienčin 21 popravených, Ravensbrück 16, Dachau 36, Mathausen 53, Flossenburg 22, Mühldorf 5, Bergen Belsen 13, Stutthof 11 popravených. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Snímok stojí hlavne na výraznej a výborne zahranej hlavnej postave v podaní T. Spalla. Všetko mimo neho bavilo menej, ale všetky scény s ním zase stoja za to. Nestačím sa čudovať, v čom všetkom je možné dosiahnuť rekord. Na druhú stranu, film sa nevyhol istej jednotvárnosti. V zásade to ale na nadpriemer stačí. 70/100 ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Typicky britsky ponurý dramatický film o muži, který došel po letech popravování k závěru, že vrahem nebyli odsouzení, ale on sám. Neuvěřitelný herecký výkon Timothyho Spalla, ze kterého šel opravdu strach, když naprosto s klidným výrazem ve tváři popravoval. Za zmínku stojí ještě skvělá nepřeslechnutelná hudební stránka. Zkrátka Briti umí točit filmy jakéhokoli žánru a Poslední kat toho není výjimkou. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, smrt byla jeho řemeslem. Už od začátku filmu je zřejmé, že jde o psychologicky působivou záležitost. Musím přiznat, že můj obdiv má především Timothy Spall, který kata ztvárnil. Přesto vše se mi zdá, že film se snaží vsugerovat zjednodušený pohled na Alberta Pierrepointa. Ve filmu není vůbec hlubší zmínka o jeho postojích k nevině popravených lidí a k justičním omylům, které zůstaly zde nezodpovězeny. Přesto, že s tím ve své duši během své profesní dráhy zápasil. Dokonce ve svých pamětech o těchto problémech psal. Neobvyklý životopisný příběh je zajímavým způsobem natočen. Ještě dodám. Trest smrti je velké dilema. Obzvlášť, když mnozí zločinci dnes mají dost často lepší život než jejich oběti. Bohužel již zmíněný justiční omyl je velký strašák. Tak sám nevím…. I když se v duši trochu vzpírám takovému závěru. Tak ten, kdo zabije zvláště surovým způsobem, by měl sám asi taky zemřít. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Příběh skutečného profesionála s pevnými nervy i charakterem a navzdory náplni své práce i šlechetnou, soucitnou duší, cynici a lidé nevyrovnaní s chodem světa nemohli v oboru, a zároveň v soukromém životě, uspět, jak vyplynulo i z příběhu samotného, ve kterém jsem postrádala otázky spojené s justičními omyly a reakce na ně... Timothy Spall - který jistě neobsazuje místa ve dvacítce nejpřitažlivějších mužů světa podle časopisu People, ale umí zařvat jako lev, v očích má celý herecký index a snad nikdy jsem ho nezahlédla v marné roli - mě lehce přesvědčil o svých schopnostech být kýmkoliv, kým se mu jen zachce. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama