Reklama

Reklama

Měsíční pohádka

Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1958, 13 min

Režie:

Zdeněk Miler

Scénář:

Milan Pavlík

Hudba:

Ilja Hurník

Obsahy(1)

Kreslený film o ledovém panáčkovi, který si odnesl do svého království panenku nakreslenou na papíře. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Melancholická pohádka o (ne)překonatelných rozdílech, které vykoupí až smrt a nové zrození. Jaj, o tom by se vedly debaty v naratologickém kroužku. Nebo, že by si vystačil Suchánek sám? ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Jasný důkaz toho, že fantastický animátor Zdeněk Miller, to nebyl rozhodně jen Krtek, i že měl jako autor pod Pleší, totiž pod čepicí.. ()

Reklama

LencaN 

všechny recenze uživatele

Plakát k filmu Krtek a raketa by se tady hodilo odstranit :) je to zavádějící. Ale Měsíční pohádka byla hezká. Taková snová a romantická. Sice beze slov, ale nevadilo to. U krátkometrážních to je mnohdy lepší. Měsíční pohádka ukáže dětem, že láska nemusí být vždy tak jednoduchá, jak se jim to třeba zdá u jejich rodičů. Že ledový panáček a panenka z obrázku museli hodně překonat, aby byli spolu. Že třeba svět jednoho nemusí být vhodný pro život toho druhého. Přímočaré, jednodušší grafika, sympatické postavičky. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

V Měsíční pohádce mohl dát Zdeněk Miler největší prostor vnitřnímu světu imaginace. Měsíční pohádka je surrealisticky pojatou romancí. Rozverná hravost je prvotním impulsem, k existencionalismu se dochází přes vlastní hořkosladkou zkušenost a neúprosně pravidelné a přesné zákony přírody. Zvídavost dominuje, přináší střety, dramatickou osudovost, prohloubení prožitků a vynalézavost při hledání řešení. Měsíční pohádka je zářivá perla filmové animace, okouzluje svou fantazijní poetikou, inspiruje svým přístupem a objevováním. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mrazivě jiskřivá pohádka, která typický Milerův rukopis odhaluje v poněkud jiných odstínech. Dobová zakotvenost v ovzduší souběžně probíhající bruselské výstavy Expo 58 je patrná nejen prostřednictvím výtvarného ztvárnění, ale také díky znovuobjevení Ilji Hurníka, který snímek opatřil stylovou moderní hudbou. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama