Reklama

Reklama

Sejdeme se v Eurocampu

Obsahy(1)

Jedna z nejvýraznějších osobností nastupujícího českého dokumentu Erika Hníková, mimo jiné autorka filmu Ženy pro měny, tentokrát natočila situační dokumentární film o tom, co v současné době spojuje vesnici Běšiny. Přítomnost mate, tradice téměř vyprchaly a nové příležitosti jsou pro její obyvatele stejně mlhavé jako staré časy. Ve vesnici stále ještě fungují tři ?uniformované? spolky - dobrovolní hasiči, myslivci a sokolové. Otázkou ovšem je, zdali žijí spolu či vedle sebe. Ruina hospody Zenit na návsi je jediným společným bodem, vzpomínkou na časy, kdy to ještě fungovalo, kdy se věci říkaly z očí do očí. Může hospodu jako místo setkání nahradit opuštěná sokolovna či podivný Eurocamp vybudovaný za evropské peníze za obcí? "Sejdeme se v Eurocampu" je filmem o možnostech a paradoxní realitě české vesnice v Evropské unii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

mazic 

všechny recenze uživatele

3,5* Bavil jsem se celkem dobře. Téma se mi zdá zajímavé. Připomínalo mi to velmi mé okolí (možná, že nejsme schopni si to přiznat, že se v dokum,entu vidíme). Jedná se o to, že všechny 3 skupiny věděly o problému, který je brzdí a že vše, co je rozvrátilo, bylo vlastně blbost, ale nejsou schopni si sednout a vše si vyříkat a čas běží a běží a běží..............a zajímalo by mě zda běží dál :-))) ()

tygr! 

všechny recenze uživatele

Dokument je to velmi špatný. Točí se kolem neexistujícího problému (hasiči, myslivci a sokoli mezi sebou evidentně moc velké spory nemají a starosta taky nebude žádný zloduch, když je 19 let ve funkci), Hníková své postavy neuvěřitelně manipuluje, aby ze sebe udělali debily (postaví je někam a nutí je chovat se nepřirozeně, například pána se zálibou v šusťákovkách nechá rozvěsit vietnamské soupravy v obývacím pokoji - je to prostě taková famácká janečkovsko-gogolovská manýra), o opravdových Běšinách se nic nedozvíte (třeba aspoň, jak je ta vesnice velká). Nejsympatičtější postavou byl starosta a vůbec nechápu, proč největší prostor dostal exhibující alkáčský hasič, který byl úplně opojený tím, že se může producírovat před mladou holkou. Kdo by to byl řekl, že se z Hníkové po relativně slušných Ženách pro měny stane taková dryáčnice. ()

Reklama

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím tedy co je to (dle anotace - viz zde "Obsah") "nastupující český dokument" (asi nějaké synonymum pro další metodu jak vcelku bezpracně tunelovat veřejné zdroje - docela by mě zajímal rozpočet filmu), ale každopádně TOTO opět není žádný "dokumentární film"! . . . A já i vcelku chápu že puberťáci a kumpáni pí rejžisejrky tleskají (i když zas tak velké množství - jakkoli - hodnotících zde přes tvrzení jistých mé(r)diálních prodavačů pisskulturní reality /zdravím zvadlou jolku °-/ o genialitě L.J. se kupodivu nenašlo), ale to je asi tak vše, co by na téhle srágoře mohlo být bráno jako pozitivní přínos jakékoli(!) chcete-li >eurodokundamentální< tvorbě. Možná to mohl být desetiminutový žertovný nezávisláček coby jizlivý pamflet či satirka, pak bych si snad i lebedil nad autorčiným inťáckým úšklebkem nad tušašskými lonťáckými balíky, takto ovšem p(r)odáno bylo velké NIC, vykalkulované šmé a filmařská lumpárna hodna hovna odtékajícího po >výronu< rovnou kamsi do kempingové latríny... :-( - - - - - (Poprvé viděno v noční projekci >televize veřejné služby< /sic!/ na >kempingovém prostoru< 7.1.2013, hodnocení 188., komentář zde jako dvanáctý - 7.1.2013) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do mikrosvěta jedné šumavské vesnice, kde se lidé dělí na sokoly, hasiče a myslivce. Jednotlivé skupiny spolu moc nespolupracují a interakce žádná. Jedinou místní hospodu, kde by si mohly své vzájemné problémy vyříkat, jim před lety zavřeli a starostou (který nepatří do žádné ze tří skupin) propagovaný Eurocamp je pro všechny daleko za vesnicí, ani k němu nevede chodník a jezdit do hospody autem je pro všechny zúčastněné blbost. Takhle končí námi za halasného přikyvování médií čerpané peníze z programů EU. Jen by mne zajímalo, kdo v té obci starostu pořád opakovaně volí a proč (70%). ()

Dovlatovka 

všechny recenze uživatele

Ono to není špatné a je to docela zábavné (každému musí být jasné, že Troška ve Slunce, seno...zase tak moc nepřestřelil:-), ale obávám se, že tohle opravdu málokoho zajímá. Navíc postup dokumentování situace na vsi není nijak invenční (vyslechnu názor každého zvlášť a nakonec je konfrontuji) a je to celé (až na konec) hrozně statické. Původně plánovaný rozbor vlivu uniformy na lidské jednání by byl možná zajímavější. Předfilm "čtyři kroky dvojpůlka" je nakonec zajímavější, i když to bylo původně jen zadání za studií a člověk někdy nevěří svým uším a očím. Úspěch Ženy pro měny se, obávám se, opakovat nebude. ()

Galerie (11)

Související novinky

Reklama

Reklama