Reklama

Reklama

Sejdeme se v Eurocampu

Obsahy(1)

Jedna z nejvýraznějších osobností nastupujícího českého dokumentu Erika Hníková, mimo jiné autorka filmu Ženy pro měny, tentokrát natočila situační dokumentární film o tom, co v současné době spojuje vesnici Běšiny. Přítomnost mate, tradice téměř vyprchaly a nové příležitosti jsou pro její obyvatele stejně mlhavé jako staré časy. Ve vesnici stále ještě fungují tři ?uniformované? spolky - dobrovolní hasiči, myslivci a sokolové. Otázkou ovšem je, zdali žijí spolu či vedle sebe. Ruina hospody Zenit na návsi je jediným společným bodem, vzpomínkou na časy, kdy to ještě fungovalo, kdy se věci říkaly z očí do očí. Může hospodu jako místo setkání nahradit opuštěná sokolovna či podivný Eurocamp vybudovaný za evropské peníze za obcí? "Sejdeme se v Eurocampu" je filmem o možnostech a paradoxní realitě české vesnice v Evropské unii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

A prostříhat by to nešlo? Snad by to téma Eurocampu a ostalgie po starých dobrých časech, kdy jsme si byli takoví bližší a lidštější, vyniklo mnohem lépe. Takhle je to jen dobrý portrét jedné vesnice, kdy mi chybí aspoň trocha té snahy o univerzálnější přesah. ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím tedy co je to (dle anotace - viz zde "Obsah") "nastupující český dokument" (asi nějaké synonymum pro další metodu jak vcelku bezpracně tunelovat veřejné zdroje - docela by mě zajímal rozpočet filmu), ale každopádně TOTO opět není žádný "dokumentární film"! . . . A já i vcelku chápu že puberťáci a kumpáni pí rejžisejrky tleskají (i když zas tak velké množství - jakkoli - hodnotících zde přes tvrzení jistých mé(r)diálních prodavačů pisskulturní reality /zdravím zvadlou jolku °-/ o genialitě L.J. se kupodivu nenašlo), ale to je asi tak vše, co by na téhle srágoře mohlo být bráno jako pozitivní přínos jakékoli(!) chcete-li >eurodokundamentální< tvorbě. Možná to mohl být desetiminutový žertovný nezávisláček coby jizlivý pamflet či satirka, pak bych si snad i lebedil nad autorčiným inťáckým úšklebkem nad tušašskými lonťáckými balíky, takto ovšem p(r)odáno bylo velké NIC, vykalkulované šmé a filmařská lumpárna hodna hovna odtékajícího po >výronu< rovnou kamsi do kempingové latríny... :-( - - - - - (Poprvé viděno v noční projekci >televize veřejné služby< /sic!/ na >kempingovém prostoru< 7.1.2013, hodnocení 188., komentář zde jako dvanáctý - 7.1.2013) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled do mikrosvěta jedné šumavské vesnice, kde se lidé dělí na sokoly, hasiče a myslivce. Jednotlivé skupiny spolu moc nespolupracují a interakce žádná. Jedinou místní hospodu, kde by si mohly své vzájemné problémy vyříkat, jim před lety zavřeli a starostou (který nepatří do žádné ze tří skupin) propagovaný Eurocamp je pro všechny daleko za vesnicí, ani k němu nevede chodník a jezdit do hospody autem je pro všechny zúčastněné blbost. Takhle končí námi za halasného přikyvování médií čerpané peníze z programů EU. Jen by mne zajímalo, kdo v té obci starostu pořád opakovaně volí a proč (70%). ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Nenajdete tu nic aktuálního? Pak bych ale chybu nehledal u režisérky. Divák tentokrát není zasypán údaji (jako ve výborných Ženách pro měny), ale podnětů k přemýšlení a paralel k naší současné společnosti je tu beztak dost. Jen tomu musíte jít naproti. A pomalejší styl vyprávění? Opět není co vytknout! Dokonale se totiž pro zapadlou vesnici hodí. A jelikož dojde i na obrazové vytříbenosti (např. záběr ke 3.obrázku zdejší galerie :)), není důvod proč nedat 5*. (Mimochodem nechápu, proč tolik lidí v komentářích mluví o formanovštině; - že to mělo humorný nádech a bylo tam pár hasičů?!) ............... Režisérka odmítla souvislost s filmem Hoří, má panenko, neboť Formanův snímek viděla až po dokončení svého filmu. ()

silent cut 

všechny recenze uživatele

Nerad bych, aby to vyznělo nějak hnusně, ale Tenhle film je dobrý tak na středu večer, kdy na jedničce běží rodinný soutěžní pořad, na primě právě někdo vypadává z reality show a na Nově se honí za míčem... ČéTé 2 to jistí... Možná to ale není chyba režisérky. Ty prázdné pohledy některých protagonistů... třeba tam fakt prázdno je... osobně bych ale radši, aby se tam ti sokolové s hasiči povraždili a pak do toho zasáhli mimozemšťané a odvezli si celou vesnici zpátky domů... ()

I.AM.NOT 

všechny recenze uživatele

Moc mi chybělo závěrečné setkání (počítám, že byla pořádná ožíračka a chlapci si to od srdce vyříkali) Erika Hníková nesoudí a jen dokumentuje- a to se mi na ní nejvíc líbí, není to pravé poslání dokumentaristiky?! Jinak dost(tragi)komické, ale na druhou stranu nefalšovaně hrdé. A kdybych měl takovou ADIDASku, tak si jí taky střežím jako oko v hlavě a ani na praní bych jí nikomu nepůjčil. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

tipovala bych, ze euroacmp je spis absolventskym dilkem, a zeny pro meny nasledovaly. co se to s erikou stalo? co tim vlastne chtela rict, prece to proboha nemela byt pocta formanovi?! ()

Dovlatovka 

všechny recenze uživatele

Ono to není špatné a je to docela zábavné (každému musí být jasné, že Troška ve Slunce, seno...zase tak moc nepřestřelil:-), ale obávám se, že tohle opravdu málokoho zajímá. Navíc postup dokumentování situace na vsi není nijak invenční (vyslechnu názor každého zvlášť a nakonec je konfrontuji) a je to celé (až na konec) hrozně statické. Původně plánovaný rozbor vlivu uniformy na lidské jednání by byl možná zajímavější. Předfilm "čtyři kroky dvojpůlka" je nakonec zajímavější, i když to bylo původně jen zadání za studií a člověk někdy nevěří svým uším a očím. Úspěch Ženy pro měny se, obávám se, opakovat nebude. ()

mazic 

všechny recenze uživatele

3,5* Bavil jsem se celkem dobře. Téma se mi zdá zajímavé. Připomínalo mi to velmi mé okolí (možná, že nejsme schopni si to přiznat, že se v dokum,entu vidíme). Jedná se o to, že všechny 3 skupiny věděly o problému, který je brzdí a že vše, co je rozvrátilo, bylo vlastně blbost, ale nejsou schopni si sednout a vše si vyříkat a čas běží a běží a běží..............a zajímalo by mě zda běží dál :-))) ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Dokumentární tragikomedie, jež se nikomu nevysmívá, naopak se snaží chápat souvislosti proměn současné české vesnice... ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Děkuji touto cestou uživateli hasak69,za příležitost poznat vesnici a okolí,kde tráví svůj život!:-)Ještě navíc formou,kterou bych nečekal ani v nejhorších snech:-)))Tohle je neskutečný paskvil!Vím,že jsme na filmové(popř. seriálové) hodnotící stránce,to nic nemění na faktu,že tento ,,dokument"dosáhl takové míry trapnosti,že zkonzumuje plný počet!Skutečně zábavná podívaná na nedělní odpoledne...:-))))Scéna s teplákovkama nebo šusťákovkama je vážně odzbrojující!!!Skoro jsem se válel smíchy! ()

tygr! 

všechny recenze uživatele

Dokument je to velmi špatný. Točí se kolem neexistujícího problému (hasiči, myslivci a sokoli mezi sebou evidentně moc velké spory nemají a starosta taky nebude žádný zloduch, když je 19 let ve funkci), Hníková své postavy neuvěřitelně manipuluje, aby ze sebe udělali debily (postaví je někam a nutí je chovat se nepřirozeně, například pána se zálibou v šusťákovkách nechá rozvěsit vietnamské soupravy v obývacím pokoji - je to prostě taková famácká janečkovsko-gogolovská manýra), o opravdových Běšinách se nic nedozvíte (třeba aspoň, jak je ta vesnice velká). Nejsympatičtější postavou byl starosta a vůbec nechápu, proč největší prostor dostal exhibující alkáčský hasič, který byl úplně opojený tím, že se může producírovat před mladou holkou. Kdo by to byl řekl, že se z Hníkové po relativně slušných Ženách pro měny stane taková dryáčnice. ()

Související novinky

Reklama

Reklama