Reklama

Reklama

Od krále Holce po Jagellonce

(TV film)
Česko, 2002, 3x19 min

Režie:

Eva Hallerová

Obsahy(1)

Česká země, vyčerpaná husitskými válkami, zůstává stále vosím hnízdem, plným půtek a nesvárů. Jeden katolík, druhý kališník, každý chce něco jiného. Pro Evropu zůstávají Čechy stále výbušnou směsí. Za této situace vkráčí do českých dějin impozantní rozložitá postava Jiříka z Poděbrad. Potomek starých husitských mazáků, syn husitského hejtmana a neznámé matky to dotáhl v patnácti na stařešinu rodu, v sedmnácti se stal na zemském sněmu ctihodných kmetem, pak správcem a nakonec i králem. Neměl to však vůbec lehké, jak se to stává těm, kteří předběhli svou dobu...

Přehled dílů:  1.-Jiří z Poděbrad
2.-Vladislav Jagellonský
3.-Od Vladislava k Ludvíkovi (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Kolik z nás vlastně ví, že Moravě dvacet let vládl Matyáš Korvín! Eva Hallerová odvedla dobrou práci a na základních školách bych - vzhledem k neschopnosti učitelů dějepisu zaujmout - pouštěla právě její tvorbu. ()

ROBOTER 

všechny recenze uživatele

Pro mně jako studujícího historika nic nového, ale je to hezky a přehledně zpracované. Ideální videomateriál pro výuku dějepisu na ZŠ a SŠ. ()

Reklama

Jungolink 

všechny recenze uživatele

Po nepovedených Přemyslovcích a povedených Lucemburcích se Eva Hallerová vrhla na dokumentární seriál týkající se přehledu českých dějin v letech 1437 až 1526. Nutno říct, že cyklus o Lucemburcích sice nepřekonala, ale určitě se mu minimálně vyrovnala, jako výukový materiál pro žáky a studenty základních a středních škol je toto dílko vynikající. Jediná věc, nad kterou jsem výrazněji skřípnul zuby, je jakýsi náznak na samém konci třetího dílu, kdy je téměř řečeno, že jediným dobrým Habsburkem na českém trůně byl Ferdinand I. a zbytek jejich famílie byla skvadra netolerantních autoritářů. Ale to už je možná tím, že někdy až moc čtu mezi řádky... ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Naučný pořad s inteligentním zpracováním jenž vážně-nevážně vzdělává děti o naší složité pohusistické historii. Kladem je navíc i to, že dokáže zaujmout i dospělého a ponaučit i jeho. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama