Reklama

Reklama

Grbavica

  • Bosna a Hercegovina Grbavica (více)
Trailer

Obsahy(1)

Grbavica je příběh ze současného Sarajeva… Svobodná matka Esma chce své dvanáctileté dceři Saře splnit přání a poslat ji na školní výlet. Doklad o tom, že byl Sařin otec válečný hrdina, by ji opravňoval k získání slevy. Esma však žádný doklad neshání a dotazům na něj se vyhýbá. Raději za výlet zaplatí plnou cenu. Věří, že když zatají pravdu o Sařině otci, ochrání tím nejen sebe samu, ale i svou dceru. Když Sara ve škole zjistí, že její jméno nefiguruje na seznamu potomků válečných hrdinů, zoufale se snaží spolužákům vysvětlit, že její otec zemřel nedaleko městečka Zuc, když odmítl opustit zákop. Doma však přinutí mámu, aby ji řekla úplnou pravdu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Mytologie 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby se jedná alespoň pro mě o kvalitní přemýšlivý snímek. Děj je jednoduchý: Esma matka samoživitelka chce své dvanáctileté dceři Sáře dopřát školní výlet a celé se to díky pohnuté osobní historii postupně komplikuje. Kulisy současného Sarajeva dotvářejí silný osobně a genderově laděný příběh (ve výrazu vyjádření povahy postav hlavních hrdinek i díky režii je vidět ženský pohled) na pozadí bosenské tragédie. Film má pomalý děj se spoustou odboček, zvláště konflikt matka - dcera v kontextu jejich sociální situace, super gangsterské dialogy, spousta nevyřčených myšlenek, politické pozadí, emocionální vyvrcholení a hrdinky hrály tak nějak přirozeně a opravdu dobře. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Film s mnoha silnými momenty, který je narušovaný motivy, jež děj neposouvají nikam dál a samy o sobě by buď měly být rozvedeny více do podrobna nebo vynechány, mám na mysli především gangstery z baru, kde pracuje představitelka jedné z hlavních rolí. Příběh je docela snadno uhádnutelný a jednoduchý, film pak těží především z prostředí, v němž se odehrává (chudá domácnost v Sarajevu), a tématu. Nejsilněji na mě zapůsobil samotný závěr filmu, přestože jsem již tušil, jak film dopadne. Ovšem je potřeba tento film sledovat s vědomím, že krutě se nechovala jen jedna válčící strana a lidé, kteří trpěli byly na obou stranách, v tomto může Grbavica trochu zavádět. Jinak herecké výkony obou hlavních představitelek jsou velice slušné a u mě snižují hodnocení především již řečené nadbytečné motivy a jednostranný pohled na válku na Balkáně. ()

Reklama

dawe787 

všechny recenze uživatele

Silně emocionálně psychologický snímek o matce a dceři, které žijí spolu samy v poválečném Sarajevu. Matka se snaží sehnat peníze jak může a dcera stále pátrá po osudu svého mrtvého otce a věří, že byl válečný hrdina. Ve finále se dovídá, že je četnickej parchant, ale vyrovná se s tím. Dozvuky války v lidech jsou stále a film ukazuje jen malé procentíčko pozůstatku balkánského konfliktu. Vedle snímků Vítejte v Sarajevu, Savior apod. je tento snímek dílem, který zachycuje lidskou tragedii zcela z jiného úhlu a zrovna u balkánského tématu je těchto děl jako šafránu. Važme si míru! ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Každodenný život je fascinujúci, ale v porovnaní s vojnou pôsobí banálne. Grbavica je príbeh o láske, ktorá nie je čistá, pretože je pomiešaná s nenávisťou, traumou, zúfalstvom. Rozpráva aj o obetiach, ktoré hoci sa nedopustili žiadneho zločinu, nie sú celkom nevinné vo vsťahu k budúcim generáciám. A je to film aj o pravde, ktorá je taká potrebná nielen v Bosne a Hercegovine, v svete všeobecne, v spoločnosti ktorá musí dozrieť. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Výborně vykreslený vztah matky samoživitelky a dospívající dcery, která řeší své problémy a nevnímá nadlidské úsilí matky, jež se je obě snaží uživit a dceři dopřát co nejlepší podmínky. Jednu hvězdičku jsem ubral za to, že film reflektuje válečné události v devadesátých letech velmi jednostranně. Srbové jsou zde prezentováni jako ti špatní, kteří znásilňují, vraždí atd. (Ne, že by to za války nedělali, ale tady to vyznívá, jako by byli takoví všichni....). Bosňáci jsou jen nevinné oběti. A takto jasné to přeci rozhodně není! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • V detskej izbe hlavnej predstaviteľky visí na stene plagát filmu Kráľ Artuš s Keirou Knightley. (ČSFD)
  • Při natáčení fotbalové scény si herečka Luna Mijovic zlomila nohu. (pUnck)
  • Jako většina jiných filmů z Bosny je i Grbavica nízkorozpočtovým snímkem. (pUnck)

Reklama

Reklama