Reklama

Reklama

Grbavica

  • Bosna a Hercegovina Grbavica (více)
Trailer

Obsahy(1)

Grbavica je příběh ze současného Sarajeva… Svobodná matka Esma chce své dvanáctileté dceři Saře splnit přání a poslat ji na školní výlet. Doklad o tom, že byl Sařin otec válečný hrdina, by ji opravňoval k získání slevy. Esma však žádný doklad neshání a dotazům na něj se vyhýbá. Raději za výlet zaplatí plnou cenu. Věří, že když zatají pravdu o Sařině otci, ochrání tím nejen sebe samu, ale i svou dceru. Když Sara ve škole zjistí, že její jméno nefiguruje na seznamu potomků válečných hrdinů, zoufale se snaží spolužákům vysvětlit, že její otec zemřel nedaleko městečka Zuc, když odmítl opustit zákop. Doma však přinutí mámu, aby ji řekla úplnou pravdu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Film je postaven na očekávaném soucitu, ale pokud ho zbavíte poválečné aury drsného světa zbude sice dojemný, ale nedlouhý příběh s očekávaným průběhem, nutící diváka sledovat jen ze zvědavosti o původu otce. K tomu si přičtěte neskutečně nesympatickou holčičku v hlavní roli a horší hodnocení je na světě. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film považuji za velký pláč tvůrců za to, co se v Bosně a Hercegovině před několika lety dělo. Grbavica je čtvrť Sarajeva v Bosně a Hercegovině. Žili tam pospolu Bosňáci, Srbové a Chorvati. V letech 1992-1995 tam probíhala krvavá občanská válka, která si vyžádala desítky tisíc obětí. I ve filmu se zmiňuje pravidelná činnost v poválečné Grbavici - otevíraly se tam hromadné hroby a lidé byli zváni "na identifikaci". Měli identifikovat své příbuzné, pokud nějaké postrádali. Film pojednává o jedné z válečných tragédií. ()

Reklama

dawe787 

všechny recenze uživatele

Silně emocionálně psychologický snímek o matce a dceři, které žijí spolu samy v poválečném Sarajevu. Matka se snaží sehnat peníze jak může a dcera stále pátrá po osudu svého mrtvého otce a věří, že byl válečný hrdina. Ve finále se dovídá, že je četnickej parchant, ale vyrovná se s tím. Dozvuky války v lidech jsou stále a film ukazuje jen malé procentíčko pozůstatku balkánského konfliktu. Vedle snímků Vítejte v Sarajevu, Savior apod. je tento snímek dílem, který zachycuje lidskou tragedii zcela z jiného úhlu a zrovna u balkánského tématu je těchto děl jako šafránu. Važme si míru! ()

pm 

všechny recenze uživatele

Pointu jsem naneštěstí znala předem, jelikož jsem ji někde vyčetla, přesto jsem se v kině rozsypala. Krom způsobu, jakým je děj vystavěný, si cením civilní formy a skutečnosti, že budí emoce bez explicitního násilí nebo jakýchkoliv extrémů. Potom odvahy Mirjany Karanović, vzhledem k tomu, že je Srbka, hrát ve filmu, který staví na opačném hledisku, a tím ho i podpořit svým dost známým jménem. ()

maslic 

všechny recenze uživatele

Velice křehké a nenásilně uchopené téma, jedno z nejčernějších po celou dobu lidské existence. Moc dobře nechápu komentáře o šokujícím konci nebo o nepovedených hereckých výkonech - jen naprostý ignorant nemůže po pár chvílích dojít k tomu, co si Esma prožila a čím vším si musí procházet po celou tu dobu, kdy Saru vychovává jak nejlíp umí. V tomto filmu nejde o to šokovat, jde o výpověd celé jedné generace, které válka spřetrhala veškeré životní ideály a naděje. Jde o výpověď pro generaci, která v této době právě dospívá a nikdy nepozná svého otce, možná ani matku. Jde o výpověď z jiné strany barikády, žen, které musely trpět pro mužskou vlastnost válčit a tím páchat jen zlo a způsobovat utrpení a bídu. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Jako většina jiných filmů z Bosny je i Grbavica nízkorozpočtovým snímkem. (pUnck)
  • Grbavica je čtvrť v Sarajevu, v překladu "hrbatá žena". (pUnck)
  • Při natáčení fotbalové scény si herečka Luna Mijovic zlomila nohu. (pUnck)

Reklama

Reklama