Reklama

Reklama

Pohádka o Popelce

  • Sovětský svaz Zoluška (více)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Sovětský svaz, 1979, 17 min

Obsahy(1)

Pred mnohými rokmi žila v ďalekom kráľovstve v malom domčeku lesníkova dcéra, ktorej všetci hovorili Popoluška. Popoluška bola veľmi dobrá, poslušná a milá, mala čisté a láskavé srdce. Mamička jej zomrela, keď bola ešte malá a otecko sa znova oženil. Ale jej nová matka bola ku svojej nevlastnej dcére sebecká a krutá. Popoluška však pokorne znášala všetky rozmary svojej macochy a svojich dvoch nevlastných sestier. Ale iba do chvíle, keď sa stal zázrak... Ruskú rozprávku nakrútil v roku 1979 režisér Ivan Aksenčuk. V období 1992 – 1995 ju remastrovala pre potreby DVD distribúcie americká spoločnosť Films By Jove. Jej majiteľ, bývalý sovietsky herec a emigrant Oleg Vidov, odkúpil celosvetové distribučné práva v balíku najkrajších ruských animovaných filmov, pokladov ruskej filmovej histórie. V novej verzii Popolušky s dokonalým obrazom načítala komentár populárna americká herečka Sarah Jessica Parkerová. Ruskú verziu klasickej rozprávky Charlesa Parraulta považujú diváci aj kritici za väčšmi lyrickú a jemnejšiu, než je verzia Popolušky z dielne Walta Disneyho z roku 1950. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nebýt náhody, býval bych na toto něžné zpracování Popelky úplně zapomněl. A přitom se mi teď, když jsem se díval, okamžitě začaly naskakovat do vědomí obrazy uložené v dětství, jako Popelka běhající s talíři po schodech, Popelka ve dřevácích či "bruslící" s kartáči na nohou po podlaze, řady nohou zkoušející střevíček a podobně (že jsem byl dítko nevinné, o tom svědčí, že jsem úplně zapomněl, že během "nebeského" tance s princem Popelce úplně zprůsvitní sukně). Celkově jde o verzi, která je proti té disneyovské pochopitelně úspornější, ale také křehčí a téměř bez humoru. Ten, pokud se objeví, tak spíše ve formě drobných inteligentních narážek, které vyvolají takový ten příjemný úsměv na tváři. ústřední hudební motiv je kouzelný a přesně odpovídá atmosféře pohádky. No, je příjemné se občas podobně rozpomenout. Je možno vidět online zde. A co bylo tou náhodou? Krásná juniorská krasobruslařka Alyona Kostorná a její fandovské video. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Snově křehká verze pohádky o dívence, která skrze dýni, myši a kouzlo ke štěstí přišla, ač zlá macecha a nevlastní sestry jí zneužívaly co služku. Vždycky se mi líbí, pokud je explicitně řečeno či ukázáno, že ty střevíčky jsou skleněné, kmotřička víla je opravdu vtipná a má pochopení pro ortopedy. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

tuhle pohádku znám jen z Magionu, vždycky jsem měla velkou radost, když vyhrála a na konci jí dávali celou. Teď jsem jí dlouho scháněla pro dcerku a zdá se, že jí bude mít ráda úplně stejně :-) ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Popravdě nechápu, jak může někdo dát tomuhle krátkému dílku odpad. Klasický příběh, příjemné zpracování (že by je právě toto natolik iritovalo?). ()

Reklama

Reklama