Reklama

Reklama

Hodina pravdy - Série 1 (2004) (série)


Černobyl - nultá hodina (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Černobylská katastrofa (více)
Velká Británie / Kanada, 2004, 47 min

Obsahy(1)

Třiadvacet minut po jedné, ráno 26. dubna 1986, dělilo Evropu od nejhorší jaderné katastrofy už jen několik sekund. Čtvrtý reaktor jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu právě explodoval. V Sovětském svazu bylo černobylské trauma tak hluboké, že ho mnozí považují za první krok ke zhroucení komunistického režimu. Tento film vypráví minutu po minutě drama poslední hodiny předcházející této tragédii. Uvidíte příběh očima hlavních protagonistů, pracovníků elektrárny, kteří měli to štěstí a přežili i těch, kteří okamžitě nebo brzy po neštěstí na následky havárie zemřeli.
Té noci se v Černobylu protnuly dvě osudové okolnosti. Chybná konstrukce reaktoru a despotická a sebestředná povaha hlavního inženýra Anatolije Ďatlova. Řídící směna nevěděla téměř nic o tom, proč a za jakých podmínek je tento grafitový reaktor při nízkém výkonu tak nestabilní. Druhou riskantní okolností byla nepředvídatelnost chování ing. Ďatlova samotného. Je podoben technologii, kterou chce ovládat. Tuto noc se Ďatlov s reaktorem střetl v souboji síly, který je oba zničil. Jednatřicet minut po půlnoci se hádka kvůli hladině výkonu, při níž může začít bezpečnostní zkouška čtvrtého černobylského reaktoru, vyostřila... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (97)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Věda není všechno. To Vám dokáže tento dokument o nejhorší jaderné katastrofě jakou kdy Svět postihla. Surově natočený dokument o události, která zamíchala dějinami a nejen jimi. Sledujete jak se pár minut před explozí baví dva inženýři o tom že svého Moskviče prodal, aby si koupil fungl nového Žigulika a najednou skok a v zemi je díra, kterou zaznamenává řada vojáků, letců, ale i obyčejných lidí, přitom netuší co je do budoucna čeká. Nic víc nelze dodat než, to že mi tento dokument absolutně vyrazil dech, což se opravdu často nestává. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok "Zero Hour: Disaster at Chernobyl" je dokumentárna rekonštrukcia udalostí, ktoré viedli ku výbuchu štvrtého reaktora v atómovej elektrárni Černobyl pri ukrajinskom meste Pripjať, ktoré bolo súčasťou vtedajšieho Sovietskeho Zväzu. Stalo sa to v noci dvadsiateho šiesteho apríla roku 1986 o 01:23 hod. Tvorcom filmu "Černobyl - nultá hodina" sa podarilo prehľadne, podrobne a zrozumiteľne rozanalyzovať poslednú hodinu predchádzajúcu tejto jadrovej katastrofe. **** ()

Reklama

Jeesterka 

všechny recenze uživatele

Dokument líčí příčiny a následky havárie černobylského jaderného reaktoru. Ukazuje, že příčinou nebyla až tak fyzika, jako spíše tehdejší politický režim v Rusku. Navíc se nejedná o pouhý popis faktů a výčet dat. Zvuk tikajícíh hodin dodává napětí a líčení osudů obyčejných lidí, kteří na události nenesli žádnou vinu, je zase velice emocionální a vyvolává soucit. Lépe natočený dokument jsem doposud neviděla. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Pomalu ale jistě se ze mě stává nepřítel hraných dokumentů. Mají tendenci si domýšlet, ba vymýšlet nezaznamenané události, hlavně dialogy. Netíhnou tak sice nutně k zásadním nepřesnostem, leč jejich informační hodnota se snižuje tím, jak usilují o vtažení diváka do děje. Mám to raději po technicku, i kdyby sebesušeji. Nedělám si iluze, že bych dík tomu byl s většinou na jedné lodi. Spoustu lidí otravuje už jen připomínání, že v reaktoru se nachází nějaké ty regulační tyče, má nějaký výkon, při kterém je nebezpečné jej provozovat, obsahuje grafit (ale ne každý) atd. Osobně si myslím, že lze divákovi snadno vysvětlit, proč tomu tak je. Strach z jeho usnutí snad velel odhodit technologickou hantýrku, jejíž použití pro technologický problém zavání trapnou neoriginalitou, a nahradit ji jazykem beletrizujícím a hledáním "hlubších" souvislostí? Neuznávám beletrii plnou spojení: "Ďatlov se střetl s reaktorem v souboji síly," či: "Prosadit svou vůli proti jaderné energii, která ho připravila o syna," zvláště když se nekonal žádný souboj síly a vůle se sice prosazovala, leč docela jinak. Hůř, plačící potomek zaměstnance elektrárny (jakoby) věští osudnou havárii a neblaze znamenitá konvice opaří jeho nebohou manželku. Konečně jednostranorežimní vina, ač reálná, se rozšiřuje absurdně i tam, kde jiné režimy by nebyly lepší. Oprávněné výtky jdou směrem k utajování podstatných informací, ale nikdo mi nanemluví, že strach z propuštění či možnost povýšení nedeformuje chování zaměstanců v jakémkoliv existujícím systému, rudá nerudá. Na koho chcete hodit nejhorší průmyslovou havárii v dějinách, tzv. Bhopálskou katastrofu? Na kapitalismus? Na globalizaci? Na americký či indický patriotismus? Dokument není dobrý jen proto, že správně říká, kdy se zmáčklo jaké tlačítko, zvedly se tyče, rostl či klesal výkon a kdo tomu velel. Ale ani špatný není - říká totiž správně, kdy se zmáčklo jaké tlačítko, zvedly se tyče, rostl či klesal výkon a kdo tomu velel. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama