Reklama

Reklama

Nejlepší sportovec století

  • Česko Sportovec století (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V roce 2000 se scházejí odborníci, aby zvolili nizozemského sportovce století. Sake Wiarda jmenuje sportovce jménem Taeke Jongsma, kterého nikdo z přítomných nezná a který prý vynikl v nezvyklém sportu – sezení na kůlu. Vypráví jeho příběh... Taeke je synem chudého venkovana a v lidovém sportu, oblíbeném v jeho rodném Frísku, hledá odstup od neutěšené skutečnosti. I do navenek idylického světa jeho dětství ve 30. letech a mládí ve 40. letech proniká realita nezaměstnanosti a války. Zkouška trpělivosti a rovnováhy, v níž se v průběhu času naučil s přehledem porážet své soupeře, se pro Taekeho stává osudem. Nachází smysl života v poklidném sledování klidné vodní hladiny obklopující jeho kůl, tahu ptáků, proměn počasí i ročních dob... V okamžiku, kdy jde o něžný cit k půvabné Tjitske a nenávist k bohatému konkurentovi v lásce Rintjemu, se však Taeke musí rozhodnout, zda zůstane jen pouhým pasivním pozorovatelem světa... Poetická tragikomedie o jednom lidském osudu přerůstá v originální úvahu debutujícího režiséra. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že i s malým rozpočtem se dá natočit " velký snímek ". Zvlášť v této době, kdy se člověk neustále " honí od jednoho k druhému " působí tento snímek jako čisté zjevení a balzám ( pohlazení ) po duši. Občas se vyplatí zcela vypnout a nechat se unášet " obyčejným " příběhem. Naposledy jsem takovéto podobné pocity zažíval u Lynchova snímku Příběh Alvina Straighta. Nejlepší sportovec století je lidsky hřejivý snímek, který dá alespoň na dobu 100 min zapomenout na starosti každodenního života a pohladí a zahřeje na duši. Možná se by tento snímek vyplatilo sledovat v třeskutých mrazech, neboť v těchto parných dnech hrozí samovznícení :o) Dětská a závěrečná část prostřední pasáž převyšují, nicméně jako celek působí tento snímek přesvědčivě a celistvě. A ten konec....jestli se dá mluvit o něčem takovém jako zemřít krásnou smrtí, potom je to určitě tento případ. Umřít s úsměvem na rtech, komu z nás se to podaří.... p.s. jestlipak hlavní hrdina Taeke Jongsma ví, že má v Čechách konkurenta. Nejedná se ale o sezení na kůlu, nýbrž záchodové míse :o) Ještě teď mám v živé paměti z dětství, jakým bylo problémem dostat se u nás na WC, neboť bratr když zasedl, dokázal opravdu lámat rekordy. Nebylo pro něj žádným problémem přečíst během jeho " pobytu " celé Staré pověsti české a to někdy tam a nazpátek :o) Ještěže sousedi měli pochopení a se slovy.. Martin už opět čte, otevírali jejich WC :o) .......PROMIŇ brácha.... vím, tohle bude za panáka a ne jednoho :o) ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Spíše než komedie jde o poetický příběh. Humorných scének je, co by se na jedné ruce spočítalo. Pěkná holandská krajina, dojímavá hudba a atmosféra před 50ti lety - to vše přidává na někdy ne zcela záživném průběhu příběhu. Originální avšak chvilkama prázdné. Rozhodně mezi 3-4 hvězdičkami, ale jelikož moje očekávání bylo větší a na odchodu z kina jsem nebyl naplněn spokojeností a nadšením, tak 3*. 7/10 ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Moc ráda bych viděla, kterak sportovec, který prosedí v jednom zátahu nekonečnou řadu dní na kůlu, okamžitě po jeho opuštění někam hbitě uhání … :-) … Ale filmoví hrdinové běžně zvládají i v praxi fyzicky neproveditelné úkoly, takže to neřeším, zrovna tak jako problémy s vyměšováním nebo s hygienou - neboť je to čistě jejich problém (a problém půvabných hrdinek, které je přesto milují). Takže ve své podstatě se jedná o takový milý a křehký snímek o nejpodivnějším sportu, jaký si dokážete představit - a taky o tom, že překonávat rekordy nemusí být v životě to nejdůležitější, protože při té bohulibé snaze můžete ztratit mnohem víc. Slabší 4* ()

Easykk 

všechny recenze uživatele

V životě bych neřekl, že i já bych se mohl stát sportovcem, a stačilo by mi k tomu velice odolné pozadí - ne prosím, nejedná se o žádné šermířské souboje ve stylu: ,,Už mě to nebaví, tak mě konečn(íkov)ě zapíchni" Tady se soutěží v nejdelším otlačování půlek na kůlu nad vodou. V očích statných sportovců můžete již po pár minutách sledovat vzrůstající soustředění a napětí, které se s postupem roku mění v urputnou snahu potlačit srůstání obou polovin sedací části těla. Jojo i tohle je sport, takže jestli si chcete říkat sportovec a vaše touhy nehraničí se zlatou medailí z atletiky, stačí si najít nebo třeba vymyslet nějakou ulítlou disciplínu, naplácat na ni trochu té historie i hysterie, sehnat fanynky, které se za Vámi nebojí ani na kůl vlézt (natož na něm dělat cokoli nepřípustnějšího než se ďoubat v nose) a máte zaděláno minimálně na sportsmena roku pralesního kola. A když se tomu budete věnovat dostatečně dlouho - takže alespoň celý život, tak máte velkou šanci i na sportovce století ;) P.S.: Zajímalo by mě jestli by šel třeba kůl třeba vyměnit kdyby měl soutěžící například monstrózní průjem. ()

Meijin 

všechny recenze uživatele

Nebyl sportovcem v právém smyslu slova, spíše extra houževnatým a trpělivým samotářem. Doba, po kterou tihle sedláci z Fríska dokázali sedět na kůle uprostřed jezera, byla ale neuvěřitelná. Když to špatně načasovali, zastihla je zima. V sedě spali, snášeli déšť a mráz. Zajímavé je, že se o takové závodníky musel celejch 3/4 roku někdo starat - vozit na loďce proviant apod. Příběh šedesátileté nadvlády Taekeho byl vlastně celoživotním příběhem - na kůle začal a na kůle skončil. Nebylo však moc precizně ukázáno, jak porážel soupeře, kdy dosáhl rekordy a jak dosáhl oné nadvlády. Naopak byly vykresleny spíše jeho relativní neúspěchy, za které ale sám nemohl. Takový člověk sedící na kůle je strašně zranitelný a snadný cíl. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama