Reklama

Reklama

Mrňous a čarodějnice

  • USA Teeny-Tiny and the Witch Woman
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka / Horor
USA / Československo, 1980, 14 min

Obsahy(1)

Lehce hororová parafráze na Jeníčka a Mařenku. Podle turecké předlohy-pohádky. Tři bratři Velikán, Prostředník a nejmladší Mrňous, jednoho dne při dětských hrách zabloudí v lese a skončí v zajetí zlé čarodějnice. Jen díky nejmladšímu bráškovi se jim podaří obelstít čarodějnici, uprchnout a v pořádku se vrátit zpět domů. (Karlos80)

(více)

Recenze (68)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Hororová parafráze na Perníkovou chaloupku podle turecké předlohy. Ona už sama Perníková chaloupka je spíš horor než pohádka. A tahle verze je ještě strašidelnější. Hodně té hororové atmosféře pomáhá plošková animace na jakou jsme zvyklí od Zemana. Především znázornění lesa a plotu z kostí se povedlo. Čarodějnice mi připomínala tu z legendárního filmu ČARODĚJ ZE ZEMĚ OZ tím, jak byla zelená. Zřejmě jasný vliv amerického režiséra a klasická představa americké čarodějnice. Geniální přednes Marie Rosůlkové ještě více zkvalitňuje tuhle krátkou kreslenou hororovou pohádku. [565. hodnocení, 60. komentář, 87%] ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Skvělá krátkometrážní děsivá pohádka pro děti. A pro dospělé kraťas, který zanechá řadu otazníků. Proč je za vesnicí mešita? Proč děti jdou v klidu do chalupy, když je její plot z lidských kostí? Proč baba chce vraždit děti, když se stará o to, aby v klidu spali? K čemu je babě kouzelné mýdlo z něhož je hora bublin, když se evidentně nikdy nemyla? K čemu je babě kouzelná nit z níž je hora nití? A k čemu je babě dýka, která roztrhne zemi vejpůl? Tyto filozofické otázky nemají ve filmu odpovědi a tudíž je na mě tento film příliš chytrý, protože jsem si na ně nedokázal odpovědět. Přesto ale musím uznat, že jako krátkometrážní, trochu hororová vyprávěčka to bylo vskutku dobré. Jen u toho nesmíte myslet. 75% ()

Reklama

s1r1us 

všechny recenze uživatele

Mazec, některé "pohádky" si pamatujete už celej život. Všechny děcka budou sedět jak zařezaný >:-) A možná se začnou bát chodit do lesa. To garantuju. Rosůlková tím svým creepy vyprávěním k tomu dodává další 2 *. Nejdrsnější kreslená pohádka pro děti. Přesto, že tam k žádnýmu explicitnímu nasílí vlastně nedojde. ()

smutnySermir 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem byl na zakladni skole v prvnim stupni (leta 83-87), chodili jsme cas od casu se skolou do kina. Treba na "Jen pockej". Jednou se takhle v kine setmelo a z platna na nas zasvitily obrovske vrascite ruce a zaznel rozskripany hlas pani Rosulkove. Plot z detskych kosti. Les silenych stromu. Proc jste nam tohle k...va pousteli v osmi letech, soudruzky ??!!! Tejden jsem pak nemoh spat !! ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Turecká obdoba Perníkové chaloupky. Ale sourozenci jsou tu tři a nechybí ani tři kouzelné předměty, které jim díky nejmenšímu bratříčkovi pomohou ze spárů hrozné (!) čarodějnice. Navíc velice příjemný hlas Marie Rosůlkové, evokující skutečně hodnou babičku... Poučení pro děti: Nikdy sami nechoďte do temného lesa! Zajímavé komentáře: vypravěč, Karlos80, Viktooorka, Aiax. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama