Reklama

Reklama

Jak stařeček měnil, až vyměnil

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1953, 9 min

Obsahy(1)

Barevné kreslené leporelo podle lidové pohádky, vypravené národní umělkyní Růženou Naskovou. (Filmový přehled)

Recenze (6)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Trnka tradičně spolupracoval s elitou hereckých vypravěčů naší skrovné krajiny, ale stejně jako u Milera, i zde Růžena Nasková předvedla cosi tak originelního, že je mi z toho až ouzko. To není jen ten nános patosu, to je něco z časů, ve kterých ještě neexistoval film a nyní se to tře. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Podobně jako filmová pohádka „O zlaté rybce" je i tento film natočen methodou statických obrázků, takže bude srozumitelný i malým dětem; nenásilným způsobem jim vštěpuje zásadu skromnosti a opravdové lásky. Filmový přehled 33/1954 ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Pohádka vytvořená stejnou technikou jako o mnoho známější kousek O zlaté rybce, tedy ve sledu nasnímané statické obrázky. Stařeček získá za záchranu bohatého kupce kus zlata velký jako koňská hlava. Při první příležitosti jej vymění za koně, a tak pokračuje a pokračuje... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

On je to vlastně takový jednoduchý příběh, ale to poučení v něm je krásné. Možná i proto, že ve skutečném životě nefunguje. Normálně by ho manželka na konci nejspíš zabila. Ale právě v tom je krása tohoto příběhu, která je ještě doplněna Trnkovou kresbou, která není animovaná, což je velká škoda, ale Trnka se jako výtečný umělec ani tak nezapře. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jak stařeček měnil, až vyměnil je malým kresleným dílkem z filmové dílny Jiřího Trnky podle pohádky moravského pedagoga a vlasteneckého etnografa Františka Bartoše. Výtvarný rukopis Trnkův je stylový, ale Růžena Nasková není Werichem a ani se mu v ničem nepřiblíží. Ostatně, když je hloupost vydávána za skromnost, tak to nakonec bude o charakteru národa vypovídat více, než by národu potom mohlo býti milé. ()

Reklama

Reklama