Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (726)

kingik 

všechny recenze uživatele

Je to marné, ale Carrey pro mě zůstane navždy komikem, ty vážné polohy mu nesedí. Možná, že kdyby ve filmu hrál herec zkušenější na poli charakterního herectví, byl by film ve výsledku daleko přesvědčivější. Nechci tvrdit, že je Carrey vyloženě špatný, ale každou chvíli jsem čekal, že předvede do kamery nějakou svou pověstnou grimasu. Film měl pevný základ v podobě zajímavé režie Joela Schumachera, kterému nedělá nejmenší problém navodit hororové temno a vzbudit v divákovi zájem o další vývoj v ději. Scénář je tajemný a číslo 23 je možná jen předivem k tomu, jak řešit složitější otázky lidského bytí a nebytí. Mnoho zajímavých momentů však nedokáže spláchnout fakt, že Carrey sem moc nepasuje a finální zvrat byl možná očekávaný. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla tragédie. Napětí veškeré žádné. Jim Carrey se do filmů tohoto typu zoufale nehodí, a hodnotil bych to jako castingový omyl desetiletí. Ale úplně nejhorší ze všeho je naprosto dementní námět, dřeněný už úvodními titulky plnými "šokujících" odhalení čísla 23 ve světě kolem nás. Něco takového může připadat napínavé snad jen lidem, co čtou horoskopy v novinách a odebírají SPIRIT. Z lidí, co věří na podobnou číselnou symboliku, si krásně dělá legraci Umberto Eco ve Foucaultově kyvadle (nalistujte pasáž s kioskem). On totiž není žádný problém vzít jakékoli číslo, a nacházet ho všude kolem, i kdyby to měly být sebevětší kraviny. Počet osob na hrací ploše na začátku každého fotbalového utkání je 23 !!! To je, co? Uživatel Matty ohodnotil svůj první film na CSFD dne 28. 08. 2003 (2+8+0+8+2+0+0+3=23). WOW!! Když sečtete v názvu právnické osoby POMO Media Group s.r.o. všechny znaky včetně mezer, dostanete 23! No není to ÚŽASNÉ? Odpověď zní: "Ne, není." ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Psychothriller s Jimem Carreym v hlavní roli, který pojednává o člověku, který žije klidným a pohodovým životem, aby nakonec díky náhodě zjistil, že asi ne vše v jeho životě je v pořádku. Upřímně řečeno je zde můj názora docela rozporuplný. Hlavním důvodem pro nízké hodnocení pro mě je to, že jsem se ve filmu postupně ztrácel. Jakmile začne Carreyho postava číst onu osudnou knihu a začne se paralelně odvíjet další příběh, tak jsem měl mnohdy problém rozpoznat, co je ten původní příběh (ta současnost), a co je ten vyprávěný příběh (kniha). Bohužel tohle bylo docela zmatečné, ale nakonec jsem se vždy nějak zorientoval. A pak se mi také nelíbila závěrečná pointa, kterou tvůrci na diváka vychrlí během posledních 10 minut. Z toho konce mám pocit, že jsem příliš mnoho nepobral a nejsem si jistý, že jsem vše pochopil. Ale pak jsou tu důvody, které mluví pro dobré hodnocení. A to sice právě zajímavost námětu, který, ač možná trochu zmatečně zpracován, je přece jen zajímavý. Alespoň mě tedy tento námět dokázal docela zaujmout. A tím druhým důvodem je Jim Carrey, který k mému překvapení nehraje tak špatně, jak to někteří zdejší uživatelé líčí. Jistě, Carrey je především komik a sedí mu komedie. Ale tuto roli si myslím že zvládl tak, jak on nejlépe umí, a herectví Carreyho rozhodně není na tomto filmu to nejhorší. Takže jsem se rozhodl hodnocení zprůměrovat a vycházejí mi z toho tři hvězdičky. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Asi jediný film, kde mě Jim bavil. Zřejmě ho těžký osud loosera připravil o mimiku, ale absence toho jeho debilního šklebení konečně dává vyniknout jeho opravdovému herectví. Roli zvládl, až na malá zakolísání výtečně. To se ale nedá říct o zbytku týmu. Scénář je stupidní. Dělat umění z numerologicko-mystického třeštění je pitomost, dělat z něho trhák ještě větší. Patlanina žánrových momentů, trapně slepených k sobě, aby se na konci vše zhroutilo v kolosální křeči. Dost slabota, Mr.Schumacher. 2FilmLord: Podívej se, hošíku, to že se ti líbí hovadiny neznamená, že ostatní jsou hlupáci. Koneckonců, dát si Mela Gibsona do top režisérů, to už vyžaduje velký přehled a zkušenost. O tom ostatním nemluvě:-))) ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Viděno na kanále 23 ve 23 hodin. Po každých 23 minutách přerušilo film pásmo reklam čítající 23 reklam. Při sledování snímku jsem snědl balíček česnekových brambůrků vážící 23 gramů a obsahujících 23 bramborových lupínků. Po konci snímku jsem se šel vysrat - na trůně jsem strávil rekordních 23 minut.... Což vede k 23 možným alternativám, z nichž je jen jedna pravdivá: tenhle film je překombinovanej jaxviňa. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Byt, proti němuž bydlí postava, označovaná jako Suicide Blonde (Lynn Collins), má číslo 959 (9+5+9=23). (Matej.Krajci)
  • V několika zemích měl tento film premiéru 23. 3. 2007. (Bauer)
  • Poznávací značka auta Waltera Sparrowa (Jim Carrey) má číslo 906 8TC (9+0+6+8=23. T je v abecedě 20. a C 3. písmeno – 20+3=23). (Okurka89)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama