Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (726)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak uz je to tady, Carrey si to zkusil konecne v thrilleru a byl proste perfektni. Jako Walter sice ze zacatku sem tam hodi i nakej ten vtipek a pri jeho povolani lovce psu se mi vybavil Ace Ventura, ale jako Rybka je proste genialni a pekne drsnej. Dost tomu taky pomohl jeho vzhled a kamera, ta je pri vypraveni Rybkovo pribehu prakticky genialni. Jinak co se tyce pribehu, napad slusnej, zpracovani taky, jen uz to bylo misty krapet prehnany a konec je zbytecne prekombinovanej, asi zalezi na tom, jestli na teorii o 23 divak pristoupi, ale me to neprislo nejak blby, takze sem se dobre bavil po celou dobu filmu. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Temný thriller s krimizápletkou. Takový, které Američané umí, leč tento se jistě vymyká zajímavým pojetím, jenž však nezakryje celkově neutěšenou kompozici jednotlivých film.dílců. Pátrání po tajemném vrahovi, který napíše o svém případu knížku a jednom vyšinutém muži, který se snaží záhadě kolem mladé krásné studentky přijít za každou cenu na kloub i za cenu nejvyšší, ztráty své svobody a skoro i mysli.!! ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Vyčítat tomuhle filmu zhovadilosti kolem čísla 23 je stejné, jako vyčítat Rain Manovi, že umí ve vteřině spočítat sirky v krabičce. Film není o čísle 23, ale o vztahu Carreyho postavy k tomuhle číslu. A protože je Walter Sparrow v podstatě cvok, nebudu se vysmívat nápadům chorobného mozku, ale soustředím se na film natočený o něm … Carrey je skvělý, Schumacher to v rámci nepříliš kvalitního scénáře zvládnul, no … a já moc nechápu velmi nízká hodnocení ... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Schumacher je ďábel. Vysekává parádní vizuál s dynamickým střihem, ždíme atmosféru do nejzávratnějších výšin a úžasně stylizovanou noirovou linii si vychutnává v každé vteřině. Nic jiného mu totiž nezbývá. Samotný Walterův příběh je v úvodu pouze slabším odvarem libovolné paranoidní podívané, ale jakmile se hlavní hrdina dostane na konec dvaadvacáté kapitoly, scénář zařadí nejvyšší rychlost a z pohodlné dálnice to najednou strhne z toho nejstrmějšího srázu. Všechno se slije do nekoukatelného chaosu, kde na sebe scény téměř nenavazují, Carrey zmateně pobíhá za číselnými domněnkami a ne zrovna hloupá, ale zoufale předvídatelná pointa vše pohřbívá do kabátu silně podprůměrné jednorázovky. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznala, nechápu to záporné hodnocení. Scénař mi nepřijde hloupý, a Carrey to zahrál velice dobře... když jsem si film půjčovala, nečekala jsem nic jinýho než blbost. Vidět hrát Carrey v thrilleru mě ale lákalo. Čekala jsem jestli ho neuvidím jako toho známýho "blbce" a v nějakém krvavém momentu se nezačnu smát, ale nestalo se tak. Věřila jsem mu každej moment. Myslím si, že jak většina lidí tvrdí z "hloupáho scénaře" vzniklo docela zajímavé dílo. A jak dále někteří tvrdí, že 23 neměla logiku, že někdy sčítal datum plus rok a jindy jen datum, to byl určitě záměr. Když chcete vidět 23 tak ji uvidíte a nezáleží na logice, ale na posedlosti. 23 mě příjemně překvapil, možná jsou ve filmu slabší chvíle, ale konec to tím vykompenzuje. Proto odemě dostává plný 4* ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Číslo knihkupectví, kde Agatha Sparrow (Virginia Madsen) najde knihu Číslo 23, je 599. 5+9+9=23. (rafix)
  • Blonďatá samovražedkyňa alias Suicide Blonde (Lynn Collins), s ktorou sa Walter Sparrow (Jim Carrey) v úlohe detektíva stretol, mala obľúbenú farbu rúžovu: rúžová (pink) sa skladá z červenej (red) a bielej (white). Red: R=18, E=5, D=4. 18+5+4=27. White: W=23, H=8, I=9, T=20, E=5. 23+8+9+20+5=65. Pink = 4 písmena: 27+65=92. 92:4 = 23. (Čísla sú poradie písmen v abecede.) (mindkiller)
  • Keď sa vysloví meno autora knihy Číslo 23 "Topsy Kretts" rýchlo, znie ako "Top Secrets". (misterz)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama