Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (212)

Javert 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych si nedokázal představit On the Road na plátně. Walter Salles ale zřejmě ano a nakonec vznikl film, očividně jakási plánovaná pocta Kerouacovi a beatnikům, který se po více než dvě hodiny táhne, lidově řečeno, jak těsto na štrúdl. Z castingu potěšil snad jen přesně ztvárněný Burroughs, naopak o rozjíveném frajírkovi, který měl představovat Ginsberga, by se toho dalo říci jen málo dobrého. Nu, dle mého je to takové převedení šedesát let staré látky do verze pro novodobé hipstery, kde prostředí a míra "coolness" výrazně převažuje nad takovými pojmy, jakými jsou srozumitelný příběh či dobře prezentované postavy. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať. Na to ako je predloha neuveriteľne hlučná a divoká, je to dosť tichý film. Nečítať predlohu, v prvom rade sa v tom asi nezorientujem, v druhom rade by ma to nudilo. Kerouacovo On the Road býva nazývané "denníkom hipsterskej generácie" a v tom je film dosť doslovný. Denník - vytrhnuté stránky nahádzané na seba ignorujúc vatu, vysvetľovanie kto a čo, pridávajúce zážitok za zážitkom. Niekedy je použitý konkrétny dialóg z knihy v inej súvislosti (respektíve ho prenáša niekto iný, respektíve v inom časovom období), niekedy situácia vyznie inak ako by mala (hlavne scéna s Buscemim.V knihe mi nijak dôležitá neprišla a skorohádka čo ju nasledovala vo filme vyznie divne a inak ako v knihe, a čudujem sa, že ju vôbec použili, konieckoncov načo), a hlavne posolstvo cítiť iba v náznakoch, a priateľstvo hlavných postáv nevyzerá tak pevné. A trochu zamrzel aj záver. Bol som rozhodnutý, že ak film bude končiť aspoň pol hodinovým vyvrcholením v Mexiku a hlavne SANITKOU!, že mu dám päť hviezdičiek. Nekončil. Výsledný dojem: silnejšie tri hviezdičky; film ktorý by ma bol pravdepodobne obišiel ako sa to najviac dá, neznalého textu určite. Nakoniec dávam aj štvrtú hviezdu, za dokonalý casting. Rovnako predstavitelia hlavných postáv (Sam Riley musí mať vynikajúceho agenta, najprv životopis Iana Curtisa, potom film o Kerouacovi), tak všetkých vedľajších, s malou výnimkou Allena Ginsberga (vo filme Carla Marxa). Kristen Stewart konečne zas ukazuje, že dokáže aj hrať a nielen tváriť sa smutne (ako Joan Jett som jej to tiež žral, ale nie pre jej herectvo), navyše keď je nahá, ide o vskutku nádherný pohľad. Cameá super, Burroughs geniálny. Škoda, že dostal tak málo priestoru. PS: Kerouacové knihy mám rád, radšej tie o jeho vzťahoch so ženami. Do budúcna by ich adaptácie mohli byť, ale predsa len, formou menej beatnické. ()

Reklama

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetla, ale na tenhle film mě nalákalo hlavně herecké obsazení. Garrett Hedlund a Kristen Stewart. Něco podobného jsem čekala, takže mě to ani moc nepřekvapilo, ale zároveň ani něják zásadně neohromilo. Co mě ale na celém filmu iritovalo snad ze všeho nejvíc byla ta délka. Nevadilo by mi to zkrátit třeba i o hodinu, některé scény mi tam přišli zbytečné, nebo zdlouhavé. Tohle určitě není film pro každého. 3* ()

curunir

všechny recenze uživatele

,,NECÍTIM ĽÚTOSŤ, TÁ JE PRÍLIŠ BANÁLNA, MELANCHÓLIA ZASE VEĽMI MDLÁ. NAJSKÔR TO BUDE ZLOSŤ." __ Walter Salles nakrútil po ,,Motocyklových denníkoch" opäť film o mladosti ikonickej postavy, opäť s podobne vystavaným dejom a opäť sa je načo pozerať. Kerouacovo slávne dielo mám v počítači stiahnuté ako audio knihu, ale dosiaľ ma nelákalo vypočuť si ho, keďže by som dal skôr prednosť jeho literárnej podobe. Dokonca aj ku tomuto filmu som sa dostával vyše mesiaca, kým som si našiel chuť pozrieť si ho. Je jednoducho skvelý, chytil ma hneď od začiatku. Keby Kristen Stewart hrala iba vo filmoch ako je tento alebo ,,Útek do divočiny" patrila by moje obľúbené mladé herečky. Garrett Hedlund je absolútna hviezda a neskutočne mi pripomínal Petra Sagana (,,Počúvaj, viem robiť viac vecí naraz. Moja energia je neobmedzená."). Je to na 4* alebo na 5*? Neviem. Možno teraz na 5* a pri inom pozretí na 4*, alebo úplne naopak. Myslím na Deana Moriartyho... (doteraz 2483. hodnotení, 185. komentár k filmu) ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Ten film sice TO nemá, ale kupodivu jsem spokojený. Vlastně bych možná měl před Walterem Sallesem smeknout klobouk, jak se s On The Road dokázal poprat. Ona je ta kniha totiž v podstatě nezfilmovatelná. Nějaká souvislá dějová linka v ní neexistuje, spoustu stránek zabírají opakující se cesty na západ a východ a celé to je postavené na práci s jazykem, s jazzovou atmosférou, s beatnickým životním stylem... Ach jo, mám tu knížku vážně rád. Proto opravdu cením, že Salles se zaměřil právě na tohle a jakous takous atmosféru tomu filmovému cestování napříč Amerikou dokázal vtisknout. Není to sice úplně ono, ale dýchlo to na mě alespoň z části stejným dechem jako předloha. Horší čtyři hvězdy. P.S. Může mi někdo vysvětlit proč bylo třeba dávat tolik prostoru šoustacím scénám Deana? ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Ve scéně, kdy hrdiny zastaví policista a nechá je vystoupit z auta, vyslýchá Marylou (Kristen Stewart). Když poté policista odchází k autu, Marylou jemně postrčí k ostatním výtečníkům, Marylou však během prostřihu překoná vzdálenost od kufru auta až ke dveřím a ještě se stihne otočit čelem k policistovi, od kterého přišla. (dandislav1991)
  • Scéna, ve které postava Kristen Stewart uspokojuje ručně dva muže v autě, se stala hitem internetu. (Wade)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama