Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (212)

viperblade 

všechny recenze uživatele

On the Road je zvláštní film. Nemůžu říct, že by se mi nějak extra líbil, že by mi jeho postavy byly sympatické nebo že bych byl nějak potěšený délkou přes dvě hodiny, ale NĚCO mě po skončení přinutilo si tento film ponechat s tím, že mu musím dát ještě jednu šanci za pár let. Mezitím zkusím načíst knížku, podle které je film natočen, třeba až pak pochopím, proč jsem o tom filmu přemýšlel ještě několik dní potom, co jsem jej viděl. 60 %. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dean Moriarty a Sal Paradise na ceste Amerikou. Jacka Kerouaca mám veľmi rád a jeho Na Ceste považujem za najlepšou ukážku života jednej generácie. Generácie umelcov a stratených existencií, ktorý sa dotýkali svojimi dielami nie len ľudských duší, ale aj vystihli podstatu Ameriky po 2. sv. vojne. Na ceste ako film, je ale len ťažkopádnou napodobeninou knihy. Osudové vzťahy a sebadeštrukčné videnie sveta sa odráža v prepracovaných kompozíciach a pekných záberoch americkej krajiny, ale akási túžba žiť životom akým žije beat generation sa nedostaví. Hedlund je asi najvýraznejšou postavou vôbec a je celkom zábavne sledovať jeho životný osud skrze oči mnohých iných ľudí - hlavne žien. Tie sú častokrát veľmi atraktívne ale kraľuje im Kristen Stewart a jej prsia, ktoré vystavuje skoro v každej scéne. Ale ten feeling a chuť zavítať do baru, zapáliť si cigaretu, počúvať džez, alebo básne z úst stratenej generácie sa nedostavil. Dokonca ani tá túžba cestovať naprieč Amerikou. To je to prezentované skôr ako príjemné pozadie, než životná filozofia . A to je škoda. Je dobré že na svoje dve a pol hodiny film nenudí, ale okrem dvojitého handjobu v aute je to film neschopný ponúknuť inú, zapamätaniahodnú scénu. ()

Reklama

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Znáte to, když se na něco hodně těšíte a potom jste o to více zklamaní. Má vina, nečetl jsem knižní předlohu. Pravděpodobně ta největší chyba. Čekal jsem něco ve stylu videoklipu Seek Bromance od Tima Berga. Základní myšlenka stejná, já doufal v něco více uvolněnějšího. Komorní atmosféra a doba přispívala na realističnosti. Záběry z cestování v autě a krajiny nebyly špatné, ten zbytek vzhledem k délce spíše nudil. V porovnání s Mexickou jízdou to u mě prohrává. Na jednu stranu to také mělo své momenty. Přimhouřím oči a hodnotím průměrem. Ve filmu bych moc nemhouřil, myslím, že první film, kde Kristen Stewart ukázala své tělo :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se zcela bez mučení, že celá beatnická generace existuje na jiné planetě, než na které existuji já. Ale dejme tomu, že jsem si chtěla rozšířit obzor a nepohrdla jsem Kirsten Dunst sehrávající svou roli v letech 1947 a 1948. Sladká, božská, jemná, s dokonalým hvězdným úsměvem, taková je její zdejší Camille na počátku. Báječná, když tančí a zpívá I've Got The World On A String Elly Fitzgerald. V druhé půli příběhu pak velmi zlomená a přesto neuvěřitelně silná osobnost. Zkrátka k pomilování. A je velmi zajímavé, že takovou šanci dostaly i její další spoluhráčky v menších či větších rolích - ať už Kristen Stewart nebo Amy Adams. Radost byla pohledět na roličku Stevea Buscemiho a dejme tomu Vigga Mortensena, jen to hlavní téma a hlavní tváře se nám poněkud vytratili vlivem silného rámce. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Twilight pre hipsterov! :)...................Riedka nuda. Transformeri 3 majú bližšie ku Kerouacovej predlohe ako toto. Aj keď to neposudzujem ako adaptáciu, tak nemám, čo by som tam ocenil. Namiesto hektického kvaltu a zaprášenej Ameriky dostanete lacné poetizujúce obrázky a sterilné retrokulisy. Základnou úlohou scenáristu bolo z obrovského množstva motívov vybrať tie najzaujímavejšie, ale namiesto toho strčil do 140 minútovej stopáže ešte aj veci, ktoré v knihe neboli. Postavy sa šantia na posteli ako infantilné detičky (OMG, veď Moriarty bol pornoidný kurevník!) Dokonca je márne hľadať v tomto fikčnom svete niečo, čo by pochádzalo z Kerouacovho života (aj to mohol byť legitímny inšpiračný zdroj, nielen kniha)..............Po Howl ďalšia ultimátna hlúposť, pri ktorej sa musia beatnici v hrobe obracať. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Režisér Walter Salles rozhodol, že pred začiatkom nakrúcania musia všetci herci absolvovať čosi ako "beatnický tábor". Kristen Stewart (Marylou) to opísala ako „tri týždne čítania beatnickej literatúry a počúvania nahratých rozhovorov autora literárnej predlohy Jacka Kerouaca“. (Saraswati)
  • Scéna, ve které postava Kristen Stewart uspokojuje ručně dva muže v autě, se stala hitem internetu. (Wade)
  • Po tom, čo bol rozpočet filmu výrazne znížený, súhlasila Kristen Stewart s honorárom menším než 200 000 amerických dolárov. Z lásky ku knižnej predlohe sa totiž postavy Marylou nechcela vzdať za žiadnu cenu. (Saraswati)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama