Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace románu jednoho z nejslavnějších spisovatelů generace beatniků Jacka Kerouaca. Hlavními hrdiny jsou Sal Paradise a Dean Moriarty, kteří odmítají žít spokojeným konvenčním životem a spolu s dalšími kamarády se vydávají na bláznivou cestu po Spojených státech. Sal je spisovatelem a žije v New Yorku. Dean je dítětem ulice, často pobýval v polepšovně a živí se hlavně krádežemi. Oba jsou svobodní a tak pro ně není problém sbalit si věci a vyrazit. Nakonec se dostávají až do Mexika. Během svých cest si užívají absolutní svobody a volnosti, navštěvují večírky, užívají si alkoholu, drog, sexu a jazzu. (Creony)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (212)

Javert 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych si nedokázal představit On the Road na plátně. Walter Salles ale zřejmě ano a nakonec vznikl film, očividně jakási plánovaná pocta Kerouacovi a beatnikům, který se po více než dvě hodiny táhne, lidově řečeno, jak těsto na štrúdl. Z castingu potěšil snad jen přesně ztvárněný Burroughs, naopak o rozjíveném frajírkovi, který měl představovat Ginsberga, by se toho dalo říci jen málo dobrého. Nu, dle mého je to takové převedení šedesát let staré látky do verze pro novodobé hipstery, kde prostředí a míra "coolness" výrazně převažuje nad takovými pojmy, jakými jsou srozumitelný příběh či dobře prezentované postavy. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Z mnohých dôvodov, ktoré teraz nebudem a ani nie je potrebné preberať, môžeme prijať ako primárne východisko tvrdenie, že Kerouacovo Na ceste, nech už dnes pôsobí akokoľvek, je absolútne kultovým dielom. Sallesovo NA CESTE je jeho veľmi presnou/dôkladnou/detailnou/pietnou/únavnou obrazovou reprodukciou/ilustráciou/vystihnutím, čo je dôvodom, prečo sa kultom stať nemôže. Podobne ako jeho MOTOCYKLOVÉ DENNÍKY nemá pridanú hodnotu,iba ukazuje, neurazí, nenadchne, raz a stačí, proste iba adaptácia... ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

Z románu Na cestě od Jacka Kerouaca jsem přečetl jen pár stránek, ale i tak to co jsem si přečetl se mi líbilo a já se začal těšit na tento film.Je dobré si předem uvědomit co od filmu čekáte.Já bohužel čekal příběh ze života mladých nevybouřených lidí, kteří řeší svoje problémy tím, že se vydají na cestu.Tak z půlky jsem se trefil.Celý film je o tom jak skupina neurčitého počtu mladých lidí cestuje napříč Amerikou křížem krážem a potkávají u toho spousty zajímavých postav(Amy Adams,Viggo Mortensen,Steve Buscemi nebo Terrence Howard) a jejich neustálým motivem je zůstat na cestě a užívat alkohol, drogy a lásku ve velkém.Jelikož se bojí zůstat na jednom místě, protože to by pro ně znamenalo ztrátu svobody, kterou cítí, když jsou na cestě.Garrett Hedlund jako Dean je perfektní a člověk se ani nediví ostatním, že s ním vyráží na cesty.Sam Riley je oproti němu dosti nevýrazný, ale to je taky dáno, že hraje úplně jinou charakterovou postavu.A nesmím zapomenou na Kristen Stewart, která mě přesvědčila, že umí hrát a dokonce hodně dobře, když nehraje trapnou postavu.A taky jí to tady sluší a to, ať má šaty, nebo je nemá.Filmu hodně na zajímavosti ubírá délka a ne úplně záživné vyprávění, které ne vždy správně graduje.I tak, ale mohu říci, že konec je parádní a správně emočně nabitý.Na cestě není špatný film, jen si k němu každý musí najít svou cestu a neztratit se na ní. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Ej malo to niečo do seba, aj keď tá nehorázne dlhá stopáž vyplodila pár hluchých a nudných miest ale celkový dojem bol dobrý. Po prvý raz vôbec musím pochváliť aj Kristen Stewart, ktorá sa tu netvárila stále ako kyslá uhorka (možno to bolo jej nahotou že sa tak herecky uvoľnila =D ). Každopádne dalo sa z toho vyťažiť aj viac. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jako film sám o sobě je to celkem dobré, jako knižní adaptace mizerné. Na knížku zapomeňte, děj filmu sice tak nějak rámcově sedí, ale energii má hodně jinou. Kerouacův Dean, jak ho popsal ve svém benzedrinovém rauši, je hyperaktivní cvok, šílený beatnický šaman posedlý a zdrogovaný životem, který ze sebe chrlí větu za větou, mluví o několika věcech najednou, plánuje několik věcí najednou, dělá několik věcí najednou, má několikrát denně sex, často i s několika ženskými... zkrátka je to živelná "múza", která přiměla Kerouaca ke psaní. Ale filmový Dean je někdo úplně jiný. Jinak se ale na film dá celkem koukat, stopování, divoké večírky, extatické a bláznivé rozhovory, bopová hudba... ale proti knize slabota, žádnou existenciální sílu a hloubku jsem z něho necítil. Překvapil (svou účastí) Mortensen jako Starouš Bull, unylá Stewart jako Marylou nijak neoslnila, v roli postaršího buzíka se zajímavě mihne Buscemi. Coby (dříve) náruživý čtenář beatnické literatury jsem zklamaný, jako filmový divák obstojně spokojený. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Ve scéně, kdy hrdiny zastaví policista a nechá je vystoupit z auta, vyslýchá Marylou (Kristen Stewart). Když poté policista odchází k autu, Marylou jemně postrčí k ostatním výtečníkům, Marylou však během prostřihu překoná vzdálenost od kufru auta až ke dveřím a ještě se stihne otočit čelem k policistovi, od kterého přišla. (dandislav1991)
  • Keď sa v 90. rokoch začalo hovoriť o natočení tohto filmu, Johnny Depp ako prvá voľba režiséra úlohu Sala Paradisa odmietol. (Saraswati)

Související novinky

Viggo Mortensen opět na cestě

Viggo Mortensen opět na cestě

07.08.2010

Snad není potřeba vysvětlovat, že nepůjde o pokračování postapokalyptické Cesty. Viggo, přestože nedávno plánoval seknout s hereckou kariérou, se připojil k obsazení adaptace slavného románu Jacka… (více)

Reklama

Reklama