Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

bloom 

všechny recenze uživatele

Lotrando a Zubejda? Pošetilost mocných? Princezna ze mlejna? S čerty nejsou žerty? Celou dobu při sledování Nejkrásnější hádanky jsem si u každé scény kladl otázku, kde jsem podobný motiv či výstup viděl. Zdeněk Troška si v tomto filmu vypůjčoval a inspiroval se, kde se dalo (včetně svých předchozích pohádek), a rozhodně neskončilo jen u tvorby Jana Drdy. Většina herců ve vedlejších rolích navíc buď přehrává nebo naopak působí dojmem cimrmanovského oživlého dřeva, čehož si patrně všiml i sám režisér a nechal je přemluvit známými dabéry, takže výsledek působí jako německá pohádka z dovozu. Jedna hvězdička za Jana Dolanského. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější hádanka? Jednoduchý děj, příjemné obsazení Matěje a Majdalenky (jejich příběh tak trochu připomíná,hlavně záběry na hospodářství, Troškovic Princeznu ze mlejna) i princezny Rozmarýnky a vojáka Ondřeje. Z dalších herců zaujme ještě vůdce loupežníků Táborský. Ostatní herci mi neseděli - ukřičený pantáta, klasicky uječená dvorní dáma "tetka" a parta loupežníků skoro jako z Mrazíka. Scény, při kterých jsem se bavil (zadávání hádanek), mi utekly rychle, naopak některé loupežnické výstupy byly příliš rozvláčné. Takže jediné, co sedělo, byly záběry na pohádkově krásnou krajinu i na zámek. Ale že bych měl obavy o Matěje, že nepřelstí přihlouplé královské poskoky nebo bandu loupežníků, tak to ne. Proti "Dvojkám" Princezny ze mlejna nebo Z pekla štěstí sice posun k čistější pohádkovosti, ale k létajícímu ševci má Hádanka daleko. I když dvojice Matěje a Majdalenky bude u dětí pravděpodobně stejně populární jako Eliška a Jindřich. Z poklidného sledování závěrečných titulků mě vyrušila píseň Nejkrásnější hádanka v podání Vlasty Horváta, která působila tak nějak přilepeně... ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Tak tu máme další moderní pohádku, ale tentokrát bez efektů. Troško, Troško, proč už ty pohádky nejsou co bývaly? Chybí v nich kouzlo, které jsem dostával od pohádek před několika lety. Např. S čerty nejsou žerty, nebo O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Nejkrásnější hádanka trpí hlavně nedobře obsazenými herci. Dolanský se sem vůbec nehodí. A vůbec mu nesluší, že se oholil. Potměšil by už nikdy neměl hrát krále. Kubařová? Hm. Pěkná, ale nic víc. Krásou se hrát nedá. Vůbec nechápu Troškův výběr herců, protože tím šlápl hodně vedle. Jediní kdo se mě líbili byli Miroslav Táborský v roli šéfa loupežníků a Taťjana Medvecká. Troškův rukopis jsem poznal hned, jak míč trefil ženu do hlavy a ona omdlela. Takže jakže. Dvě hvězdy dávám za příjemné prostředí a noční scénu u zříceniny, protože ta vypadala opravdu romanticky. Kdo má rád hádanky, toho Nejkrásnější hádanka zklame. Myslím si ale, že se snímek bude líbit dětem do 10 let. Takže rodičové. Kdo máte doma malé sviště, tak je vezměte do kina. A na závěr vzkaz pro Dolanského: Nech si narůst vousy! ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Já koukám jako blázen. Byl jsem připravený na všechno možné, jen ne na film od Zdeňka Trošky, který se dá snést. Podle mě se režisér svého diváka bojí. Některé atributy jeho předchozí tvorby tu pořád jsou, ale další nedobré věci zkrátka a dobře obrousil. (Třeba ta kamera byla v pohybu skoro pořád, jako by tím chtěl tvůrce někoho popíchnout.) A my se můžeme donekonečna hádat, zda byl výsledný tvar záměr, anebo bezděčný výkřik do tmy od člověka, který studoval na francouzském lyceu a nejsou mu jasné základní rozdíly mezi jednotlivyými žánry. Kdyby mě cca od šedesáté minuty nepřepadla tak zoufalá nuda, měl bych ze sledování tohoto snímku čistokrevný šok! :-D ()

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

Kdepak nejkrásnější hádanka, spíše nejzapeklitější hádanka, která zní: Jaktože ministerstvo kultury nedalo Troškovi perm ban na natáčení pohádek??? Ten jeho všudypřítomný zubatý úsměv mi leze na nervy a jeho časy odvály s posledním dílem hoštické trilogie. Na pohádky se nehodí (dal světu 2 vcelku dobré) a možná by si měl položit otázku, jestli chce dobré herce mučit svými útrpnými nástroji ve své soukromé ordinaci "Troška bolesti". ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • V jeden moment řekne Madlafous (Miroslav Táborský) hlášku: „Jsem to ale čtverák.“ Stejnou větu řekl Jan Dolanský, který v pohádce hraje Matěje, ve filmu Sametoví vrazi (2005), kde ztvárnil Ludvíka Černého, hlavního kata celého orlického gangu. (Nick321)
  • Inspirací pro scénář filmu, který Troška napsal sám, se staly Drdovy pohádky "O Matějovi a Majdalence" a "O princezně, která hádala, až prohádala". (DaViD´82)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama