Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek vypráví příběh tří dětí – Aleny, Davida, Ondry (A. Neubauerová, T. Materna a M. Valenta) a tří dospělých – charismatického hledače pokladů Aarona Cohena (B. Navrátil), jinak Davidova dědečka, Aleniny sestry Kristiny (B. Seidlová), která se zabývá dějinami na univerzitě, a sympatického slovenského historika Martina Šimka (M. Kramár). Dobrodružná cesta za ukrytým pokladem nás zavede do tajemných míst staré Prahy, rozvalin vodního hradu i do spletitého a strašidelného pražského podzemí. Tady všude se odehrává napínavé pátrání po záhadném pokladu císaře Rudolfa II., po Golemovi a hlavně bájném Kameni mudrců. V cestě za nalezením pokladu však všechny zúčastněné čeká mnoho překážek... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (230)

forsythia 

všechny recenze uživatele

Tak příšerné to zase nebylo. Na tenhle film bych se asi nepodívala, kdyby dcera nepřišla ze školy s tím, že se učí o Rudolfu II. a povídali si o Golemovi. Původně jsem chtěla pustit Císařova pekaře, ale toho si prý budou pouštět ve škole. Sáhla jsem tedy po tomto českém "skvostu", a protože jsem nečekala nic světoborného, byla jsem nakonec docela mile překvapena. Děti hercům i scenáristovi tu prkennost odpustí snadno a příběh je baví. Neřeší podivné zjevování se holky se švihadlem ani jiné podivnosti. Pro ně je to prostě kouzlo, pohádka. A jiný pohled na tuhle část pražské fantashistorie jim taky neuškodí. Nebo že by na tom fakt něco bylo? ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Pohledem svých synů, nikoliv svým, i když jsem film sledoval také, hodnotím tento dobrodružný snímek určený pro starší děti jako slušně nadprůměrný. Zajímavá kamera, slušné herecké vyjádření a vystižné tajemno děje posouvá tento příběh do roviny nadprůměrné české tvorby pro děti. Nehledal bych zbytečně nelogické pasáže, a že jich tam opravdu je! Jde přece "pouze jen" o dobrodružství viděno dětskýma očima. Když někdo čte Julese Verna, také nevyhledává nelogičnosti. Nemyslím, že by tento snímek měl kdokoliv srovnávat s Indiana Jonesem. Proč pořád něco srovnávat? Ty dva snímky mají z hlediska srovnání společné pouze to, že se jedná o fantasy a dobrodružství. To už bychom mohli s Maharalem srovnávat i Zemanova Barona Prášila z roku 1961 či Vynález zkázy z roku 1958. A to jistě nikdo neudělá. Nedá se srovnávat nesrovnatelné, a to nemyslím jen z hlediska finančního rozpočtu. ()

Reklama

cross 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem z české Šifry mistra Leonarda měl trochu vítr, výsledek mě poměrně mile překvapil i potěšil. Určitě nečekejte žádné zázraky, ale je až zarážející, s jakou dávkou tajemnosti a napětí se film podařilo zrealizovat. A to i přestože se nejedná o zrovna logického a příběhového krále, rozhodně jako milá zábava s velmi dobrou atmosférou postačí... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tak, první film po třech letech, na kterým jsem byl v kině (lístky zadara z práce). Prvně se musím zmínit o tom, že je opravdu odporný !!! sedět ve druhé řadě na kraji, málem mi vypadly oči z důlků a proto to nezkoušejte, ani když vám dají lístky zadarmiko. K filmu musím říct, že i přes opravdu hloupou počáteční zápletku s rabi Loewem na smrtelné posteli a následující pomalej a občas příliš dětinskej rozjezd, se mi ve výsledku líbil. Po hodině rozjezdu přijde konečně to, proč jsou v kině i lidé starší desíti let, zábavná jízda. Dokonce i ta konečná humorná pointa mě zaujala. Ovšem nejvíc mě rozesmál jistý kanál. Víte, poklop kanálu váží nějakých 30-60 kg a dá se vytáhnout jenom speciální tyčí, určitě by to tři mladiství, i když jeden z nich navštěvuje o přestávkách posilovnu, nezvládli. A už vůbec holýma rukama. Film dojíždí na celkovou nedotaženost. Humor je většinou předvídatelný, děti (respektive jenom jedno dítě) jsou až příliš intelektuálně před dospělými, atmosféra vyšumí do stratosféry a náhod je opravdu moc i na film, kde má Bůh a Prozřetelnost napomoct vyřešení zápletky (nejlepší přítel scénáristy je DEUS EX MACHINA, ovšem Eurípides už umřel, tak by to neměli přehánět). Z hereckýho obsazení se mi nejvíc zamlouval Maroš Kramár, kterej skutečně občas vypadal jak tajemnější verze Indyho, což ho ale po nějaké době přešlo a stal se klasickým slušňákem. No a samozřejmě Bořivoj Navrátil, jehož herecký projev se, oproti mnoha jiným (Josef Abrhám, Jan Hrušínský), nezměnil k horšímu a je pořád stejně agilní a vitální, jako dřív. A za druhý nejlepší vtip považuji role Vladimíra Kratiny a Mileny Dvorské ani ne tak zahráním, jako spíš vůbec podstatou těch rolí (kdyby někdo nevěděl, tak: tajemný rybář a tajemná žena). Jen taková malá poznámečka nakonec, co to bylo za zlo, který se probudilo v naší době, když ani Nacisté nebyli pro rabiho odkaz důvodem k obnově? Tak radši plnou Parouback. Jindy Ovšem rozdělit to na pětidílnej seriál je podle mě pitomost. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

"Český Indiana Jones" -vcelku vtipné prirovnanie no keby som mal Maharal prirovnať k nejakému americkému dobrodružnému filmu, tak zrejme k Lovcom pokladov. Napriek tomu, že oceňujem snahu tvorcov priniesť na naše obrazovky film s dobrodružným nádychom, musím podotknúť že na podobné fantasy výpravy o hľadaní pokladov treba mať predovšetkým štedrý rozpočet, kvalitnú hudbu, lokácie, výpravu a zaujímavý vizuál. A Maharal nemá ani jedno. Film zachraňuje až záverečná scéna s nálezom Kameňa Mudrcov, ktorá ako jediná nepôsobí takým televíznym a statickým dojdom (roztrasená kamera, striekajúca voda, padajúce balvany, nejaké tie vizuálne efekty). To je však na 105 minútový film hriešne málo. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (15)

  • Antikvariát Schwarz, ve kterém zemře jeho majitel, kterého ztvárnil Josef Somr, je skutečným antikvariátem v Praze na Betlémském náměstí. Také název antikvariátu Schwarz se shoduje se skutečností. (navabaca)
  • Ve scéně odehrávající se během 2. světové války svítí pouliční lampy a okna bytů v ulici jsou také rozsvícená. Během celé války však lampy ani okna svítit nesměly. Porušení opatření pro náletům se trestalo i smrtí. (topesto)
  • Maharal je hebrejská zkratka označující Rabiho Löwa (Jehúdu Ben Becalela Loewa) = Morenu Ha-gadol Rabi Liva (náš velký učitel rabi Liva) (Asmodin)

Reklama

Reklama