Reklama

Reklama

Proč bychom se netopili

(seriál)
Česko, 2009, 8 h 43 min (Minutáž: 51–54 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Šmíd (kniha)

Kamera:

Martin Duba

Hrají:

Václav Rašilov, Markéta Štechová, Tereza Kostková, Radek Zima, Lukáš Vaculík, Jiří Ployhar ml., Zuzana Kajnarová, Branislav Polák, Arnošt Goldflam (více)
(další profese)

Epizody(10)

V seriálu Proč bychom se netopili se můžete těšit na vodáckou romantiku, lásky letní i celoživotní, spory nicotné i zásadní, řeku vstřícnou i nemilosrdnou, přírodní scenérie i všední realitu života našich hrdinů. Poznáme se s nimi, když se poprvé sejdou na vodě, budeme svědky prvních zkušeností, úspěšných pokusů i nezdarů. Překonají spolu nejednu krizi, někteří navážou trvalé vztahy, jiní zase na dlouho zmizí všem z dohledu. Po letech se ale znovu sejdou a zkusí podruhé vstoupit do stejné řeky i do stejné lodi. (Česká televize)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Bejval jsem vodák, dávno tomu. Co začali jezdit na vodu úplně všichni idioti z vesmíru, nechal jsem toho. Nebaví mě "atmosféra" tábořišť, kde je normou se zchlastat do bezvědomí, zato hra na kytáru je rušením nočního klidu. Šmídovu knížku jsme měli za bibli, i když si myslím, že to bylo hlavně věkem, zas takovej klenot světový literatury to není. Ale co s tím provedla tahle parta neumětelů s Nikolaevem v čele, to je fakt na utopení ve válci. Když chci točit film o vodácích, měl by divák aspoň jednomu herci uvěřit, že fak JE vodákem. Když ani takováhle základní věc nefunguje, těžko se dá doplout do cíle. Odpad tomu nedám, protože Troška.

Brtniik

Brtniik (hodnocení, recenze)

Hanver: < Termín "lesisko" pro označení lesa doufám na Moravě nepoužívají. > V SK naprosto běžně, ale i v češtině máme tvar „chlapisko" a je nám (doufám) všem jasné „vo co gou". Bráním jen to slovo! Netuším, zda bylo užito v odpovídajícím kontextu. To slovo by mne jistě nedojalo (kdybych si ho byl všiml), co se o celém díle rozhodně říci nedá. Odporné se mi zdá možná právě proto, že nejsem zrovna gaučový typ a onu problematiku důvěrně znám... Dlužno poznamenat, že „dělat vodu" byla první vlaštovka nynějšího holdování víkendovému či dovolenkovému „zážitkářství". Toto dílo mi nejvíc připomíná snahu, kdy se echt intelektuálové snaží řešit „romskou otázku"...

Uživatel Brtniik smazal svůj příspěvek.

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Naprostá degenerace knižní předlohy do seriálu, jehož každý další díl bylo lze sledovat jen pod očekáváním, zda je možné, aby byl ještě horší než ten předchozí. A to se často podařilo. Až na Vaculíka hrůza i herecky. Termín "lesisko" pro označení lesa doufám na Moravě nepoužívají. Dávám odpad a seriál charakterizuji jako opravdový paskvil.

xProt

xProt (hodnocení, recenze)

1bod...seriál na vodácké téma 1bod...většina dílů se odehrává na v krásné krajině českých řek 1bod...dívčí herecké obsazení

Le6n

Le6n (hodnocení, recenze)

Tak by som si teraz rad povodnu knizku precital (obvykly efekt filmoych spracovani knih je u mna opacny). Nie som vodak, ale mam rad atmosferu letnych vyletov, malych lokalnych dobrodruzstiev a mam taky pocit, ze nieco na tej knizke bude :) Serial ako taky sa mi pacil, jednoduchy, pomaly plynuci dej, prijemne ksichtiky (a nielen tie :))), vesele zazitky. Urcite osviezujuci zazitok pri vsetkom tom zapadnom odpade a telenovelach, ktorymi nas zasypaju televizie.

Teruna

Teruna (hodnocení, recenze)

Marný pokus o zfilmování nezfilmovatelného. Předloha je natolik geniální/kultovní, že vyžaduje velikou odvahu se o její zfilmování vůbec pokusit (za což má Nikolaev ode mě tu hvězdičku). Jediné, čemu se tam dalo věřit, byl Melounek, jakž takž ještě Křižák. Čemu se věřit nedalo, toho bylo víc. Například herecké výkony + postavy, příběh, atmosféra... také jsem úplně nepochopila, v jaké době se to má odehrávat - vybavení historické, ale do toho ukazatele na dobu o pár let jinde.. U hereckých výkonů (zejména Vaška Rašilova) jsem si nebyla ani trochu jistá, jestli deklamují schválně a řeší se tím, že kniha nemá moc příběh a tak se to bere takhle stylizovaně, nebo jestli jen neumějí hrát. Příkláním se k variantě B, protože kdyby hrát uměli, deklamovali by přesvědčivě a nepochybně. Celé nesmírně křečovité a vypocené, zbytečné a nás, co mají rádi tenhle svět i jeho "bibli" to dílem uráží a dílem mrzí.

Miss.Evis

Miss.Evis (hodnocení, recenze)

nezajímvavé, nudné, křečovité, příšerné dialogy. Afektovaná moravština vodačky Marušky mě vysloveně prudí. Návíc jsem sledovala Hop nebo trop, tak vím, že podobný námět se dá zpracovat mnohem lépe...

Ayahuasca

Ayahuasca (hodnocení, recenze)

aspoň, že nezměnili konec - Křižákova smrt je jedna z mála událostí, která byla zpracována (sice jinak) podle knížky

M-arta

M-arta (hodnocení, recenze)

A jak to vlastně zkončilo? Já se sem tam koukala, protože se tam měla párkrát v dáli mihnout frýdecko-místecká kapela Kajkery, ale jinak jsem byla hodně zklamaná....

Ainur

Ainur (hodnocení, recenze)

teď sem viděl konec, ale blběji to snad už dopadnout nemohlo.

tulen

tulen (hodnocení, recenze)

Zacatek byl nuda, pak se to trosku zvedlo, ale nadeje, ze serial dostane tempo a vtip zrejme totalne zmizela s trapnymi dily po X letech ...

Legie

Legie (hodnocení, recenze)

Kdysi jsem knizku "Proc bychom se netopili" precetl a vim, ze se mi libila. O serialu se to vsak bouzel rici neda. Tema je sice dobre, ale bude se neda zfilmovat a nebo by to musel udelat nekdo sikovnejsi.

Plechacek

Plechacek (hodnocení, recenze)

Pekna sra,,a, a este k tomu tam maj kradenou lod, kterou nam v dobe nataceni nekdo stipnul :)

Holion

Holion (hodnocení, recenze)

Mluvíte mi z duše, Kniha je o mnoho lepší. Postava vodáckého boha v podobě Arnošta Goldflama mi tam ale sedí.

trosecky

trosecky (hodnocení, recenze)

"Herečka" Kostková je typickým příkladem kam to vede, když se rodiče snaží svým dětem zajistit lehkoživnou existenci a jdou při tom přes mrtvoly. První díl seriálu byl hrůzný. Když jsem to viděl, úplně se mi voda znechutila. Pozitivem seriálu by mohlo být částečné "vylidnění" českých řek v důsledku obdobných znechucení.

Ayahuasca

Ayahuasca (hodnocení, recenze)

Bohužel, jediným zachráncem je Vaculík, ale zachránit potápěnící se loď bez pořádného scénáře se prostě nedá... Jsem milovnicí Šmídových knih, ale nechce se mi věřit, že se podílel na scénáři. Podle mne ta kniha ani zfilmovat nejde, na to je moc složitá a ty kratší vyprávěnky, které v ní jsou mi ve filmu nějak unikly....

psik

psik (hodnocení, recenze)

Tohle si Šmíd a vodáci nezasloužili... Skvělá kniha! NIcméně mizerný filmový scénář, mizerná režie, mizerné výkony herců (Vaculík kupodivu ujde, ale nezachrání to). Žádný náboj, žádná zábava - nuda a nuda.

Reklama

Reklama