Reklama

Reklama

Kupředu levá, kupředu pravá

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou mladí, zapálení pro ideály, politiku... a jednou nám možná budou vládnout. Oceňovaný dokument režisérky Lindy Jablonské o členech levicového Komunistického svazu mládeže a pravicových Mladých konzervativců.  Kdo jsou mladí lidé, kteří nám mohou za pár let vládnout? Režisérka Linda Jablonská sleduje činnost mladých konzervativců a komunistů v období před parlamentními volbami v roce 2006. Co najdete v knihovničce mladé levice a co u mladé pravice? Dovedli by si jedni představit, že by chodili s člověkem, který kope za druhou stranu? Jaké mají rodinné zázemí, co je k politice přivedlo? A hlavně – co se stane, když se sejdou všichni dohromady, třeba na 1. máje?
David z Komunistického svazu mládeže by po vyhraných volbách nejradši odjel s traktorem budovat kolchoz, s Veronikou se seznámili na zájezdu po stopách Slovenského národního povstání. Jirka by bral post ministra vnitra, Honza se klaní památce sestřeleného sovětského letce, Marek obětuje veškerý volný čas kandidatuře na předsedu Mladých konzervativců a druhý Honza dal mamince k Vánocům plakát Václava Klause. Ve filmu se tak obrazně potkávají Stalin, Che Guevara a Miroslav Grebeníček s Georgem Bushem a Václavem Klausem, panelákové 1+1 stojí proti luxusnímu darovanému bytu a revolta proti rodičům kontrastuje s pokračováním v otcovské tradici. Ať už se šestice hrdinů dokumentu Kupředu levá, kupředu pravá dívá nalevo nebo napravo, všichni si k problémům, které věk kolem dvacítky obnáší, přibrali navíc starost o věci veřejné.
Mohla by to celé být jen zábavná hra na politiku, kdyby někteří z hrdinů filmu už teď skutečně nefigurovali na kandidátkách parlamentních stran. Pokud chcete vědět, jakým způsobem hodlají ovlivňovat věci, které se týkají nás všech, Kupředu levá, kupředu pravá vás s nimi seznámí. Za deset let by totiž mohlo být pozdě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Politika je mi u řiti. Nejdu doprava ani doleva. Ale tohle je vážně extrém. Banda mladejch Komančů proti partě Klausofilů. Dokument nikomu nenadržoval, nic nebylo sestříhaný, prostě v pohodě. S mladejma komunistama bych v jedný místnosti vydržel tak pět minut, než bych jim rozmlátil květáky. Ty sešlosti byly vtipný hlavně v tom, že polovina Komančů byla v posledním stadiu života a vylučovala do plen. Naopak Modráci jako mladý zbohatlíci s Klausem nad postelí aspoň více méně vypadali slušně a měli snad i něco v hlavě. Ale na pivo bych s nima nešel. Nicméně pokud by mi bylo vyhrožováno smrtí abych si vybral, radši bych šel doprava, než k tomu rudýmu póvlu. A pokud jednoho dne vyhrajou komunisti, uvidíte jenom moje podrážky, jak mizej směrem na západ. Nicméně za jednim si stojim-pokud DS byla zrušena, KSM by měl bejt zrušen taky! A to bez pardónu! ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Tragicky směšné, směšně tragické. Pokud někdo doufá, že příští generace politiků bude lepší než ta dnešní, tak ho tento dokument moc nepotěší. Jak říká klasik, politika vyžaduje ty nejlepší lidi, ale není na ní nic, co by ty nejlepší lidi lákalo. No a pak to takhle dopadá. Ambiciózní pitomci zprava, uplakaní pomatenci zleva. ()

Reklama

MissJ 

všechny recenze uživatele

Uf, tolik povědomých tváří v tomto dokumentu? A míst (překvapily záběry z obory Holedná s památníkem letce Kašutina, kde zazní nechtěně nejvtipnější a v danou chvíli nejmoudřejší koment, když mladý komunista pateticky hřímá na holky s pivkem: Kdybych vám řekl, že tohle je památník ruského letce, který tady byl sestřelený na konci druhé světové války, co si o tom budete myslet? a ony opáčí: Že tu umřel:)) U účinkujících oceňuju, že nesou svou kůži na trh (u týpka ze solárka to platí doslova...smutný) a snaží se formulovat své názory nahlas, jejich blbost to ale neomlouvá. To, že se dokument omezuje pouze na zobrazení hlouposti a omezenosti aktérů, bez náznaků reflexe, vnímám jako jeho největší chybu. Stává se z něj jen série výšplechtů zoufale nezajímavých osob, které negradují ani ve vzájemné konfrontaci. Několik zbytečných záběrů - jeden za všechny: Honzíčkova matka Verunka s čvaňhákem v ruce, která si místo plakátu Vladka Dobrovodského nalepila na kredenc Klause - tato informace mi skutečně chyběla ke štěstí (nehledě na to, že synáček jedná s vlastní matkou jak s onucí a zasloužil by si od ní jednu do zubů). Nejlíp (nebudu-li brát v úvahu politické smýšlení) z toho nakonec vyšla Veronika Sýkorová (mimochodem spolužačka z mateřské školky), ale to jen díky tomu, že se jako jedna z mála zdržela patetických výlevů a celkově se spíš držela stranou (pokud by se projevila naplno, možná bych se divila). K nestrannosti dokumentu: Jablonská žádné ze stran nenadržuje, místo toho je obě zesměšňuje. Nelíbí se mi, jak jsou některé záběry efektně podpořeny hudbou, aby bylo zesměšnění účinkujících ještě zvýrazněno. Nutno dodat, že to ani nebylo potřeba; pitomce ze sebe zvládají udělat oni sami svou prezentací. Sečteno a podtrženo: nic víc než zábavná sonda do života navenek až moc sebevědomých mladých lidí, kteří se snaží o velké společenské změny, a přitom by měli začít nejdřív u sebe. 60% ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s většinou názorů, to nejsou stejní klauni. U modrých jde jen o styl, jejich názory pobaví, jsou ale neškodní, neohrožují. A rudí? Třídní nenávist, násilí, totalita, emigrace, ostnaté dráty na hranicích, rudé transparenty v každé ulici, obrovská armáda, ekonomický pád, cenzura, premiéry zahraničních filmů vůbec nebo po deseti letech, politické vraždění, takhle to při jejich vládě všude dopadlo a na změnu bylo třeba počkat pár desetiletí, než se budovatelským úsilím unavili a změkli. Porovnává se hezky a vtipně, ale porovnává se neporovnatelné. 60%. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

No snad se z toho jednou ti mladí vyspí, protože je až k nevíře taková zaslepenost falešnými idoly a zhoubnou ideologií. Kam to vždy vedlo, nám dostatečně ukázala historie a člověk se snad nikdy neponaučí. Žádné pořádné vzory, jen strany, strany (to nejhorší co nám přinesla ona Masarykovská demokracie, a ono se to stále drží, a není téměř žádných sil tomu jednou pro vždy udělat přítrž) a naučený lehkoživismus od malička, mají být pokom. Fanatismus je v jakékoliv podobě strašně nebezpečný. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama