Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh začíná roku 1318, za vlády Jana Lucemburského, kdy se česká šlechta proti králi vzbouřila. Zlenický pán Oldřich ze Zlenic se k odboji ale nepřidal. Svolal na svůj hrad okolní velmože k rokování… a ráno byl nalezen mrtev. Byl zavražděn ve své zevnitř uzamčené komnatě! (Bohemia MP)

Recenze (73)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Nevím o trapnějším zabíjení času, než je četba tzv. středověkých detektivek. Ale jako film pěkný, pěkně zahraný, odhlédnu-li od toho, že je to jeden velký anachronismus a taky od těch několika fejlů, z nichž největším je fakt, že přepadení v lese nebyli zabiti, nýbrž jen spoutáni. Finální rozuzlení si přímo říká o nějaký ten hlubší ponor do duše doby, ale to bych chtěl po kriminálce trochu moc. Viz též kom. vypravěč. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Dobrá detektivka, knihu jsem přečetla už hodně dávno a ač jsem si sice pamatovala viníka, nepamatovala jsem si všechny ty opičky kolem, takže kdysi při prvním zhlédnutí jsem byla jako nepopsaný pergamen (samozřejmě, že filmík včera nebyl viděn poprve), dokonce s minimem chyb (to že se jednou na gotickém hradě vyskytne renesanční okno nebo že Vilém Zajíc z Valdeka, jemuž měl Petr Ptáček být podřízen, nebyl český komoří ale nejprve maršálek pak podkomoří, lze s klidným srdcem odpustit). Škoda, že to nebylo barevné (já barvičky moc ráda) a škoda, že na to nebylo více peněz, protože všichni pánové odvedli dobrý výkon a i dvě přítomné dámy se snažily... Není to sice tak dobré jako Cadfael či Jméno růže, ale rozhodně jako film i jako detektivka, zvlášť v českém prostředí, obstojí. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Na této kromobyčejné detektivce jsem postrádal to podstatné, co by z ní učinilo detektivku „historickou“, tj. duši středověku, jež by pronikala psychologii hrdinů, jež se zde omezuje na suché ohledávání řešené vraždy. Zdá se, že jeden a týž případ se může jako linie krutého ornamentu vracet v různých tónech od staletí po staletí. Stačí jen změnit kostýmy a jazykem navodit ten pravý čas. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Velká vzácnost československého filmového žánru, středověká detektivka z časů, kdy pravá česká šlechta ještě svírala moc ve svých rukou. Primitivní kriminalistické metody a bystré uvažování nás vedou napínavým vyšetřováním k tajemnému rozřešení. Hrdost, čest, úcta a věrnost v boji se zločinem v dávné historii naší vlasti. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Dokonale napínavá historická detektivka. Příběh je velice zajímavý, v hlavní roli skvělý Petr Kostka. Ostatní většinou hrají svůj vysoký standard - všimněte si, s jakou ohromnou hlasovou kulturou a hereckým mistrovstvím svou postavu na nevelkém rozsahu rozehrála třeba má milovaná paní Fabianová. Vytknout by se dala značná míra klišovitosti některých dialogů (ať už v Kostkově voice-overu či v rozmluvách postav) a dosti toporná paní Chadimová, ale jinak lze prakticky jen a jen chválit. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Ve scéně, kdy Petrova družina projíždí lesem těsně před přepadením, je na jednom stromě vidět turistická značka. (honajz)
  • Román Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 (1940 časopisecky, 1941 knižně) Radovana Šimáčka předběhl svou dobu a stal se zakladatelským počinem české historické detektivky. (NinadeL)

Související novinky

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

Noir Film Festival 2018 – Nikdo neunikne!

18.08.2018

Napínavá dramata z vězení, rebelství Samuela Fullera, charisma Roberta Ryana, bojovnost Idy Lupino, emancipace nových osudových žen, šílenství noirových psychopatů, temné příběhy ze severu Evropy a… (více)

Reklama

Reklama