Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protože pro středověk není nic nemožné, může mladý právník Richard Courtois (Colin Firth) v zapadlém městečku na francouzském venkově obhajovat prase obviněné z vraždy, a jako svědky povolávat myši. To je v pořádku. Ale rozhodně nemá hledat pravého vraha, příliš se zajímat o soukromé záliby místního zbohatlíka a mít poměr s cikánkou, která chce osvobodit své prasátko. (Jezinka)

(více)

Recenze (62)

Nach 

všechny recenze uživatele

Výborný historický snímek, který nám ukazuje nejlepší kvality středověkého krimi ve své dobové absurdnosti a náboženské poblázněnosti. Colin Firth je zde za velice charismatického právníka, jehož iluze o spravedlnosti potopí nespravedlnost doby v níž žije. Všechno přitom začne vraždou židovského dítěte za níž je obviněn vepř. Od té chvíle se začíná roztáčet prapodivný soudní kolotoč, který Richarda Courtoise začne přivádět blíže ke šlechtické vrstvě. A tam ke skutečnému vrahovi jehož čin nemá být za žádnou cenu odhalen. Hodinu prasete doporučuji všem milovníkům historických kriminálek. Vedle Jméno růže jde o minimálně podobně kvalitní titul, jenž k vám přinese správnou dobovou atmosféru středověku, charismatickou kladnou postavu a tajemství, které nikdo nechce odhalit. 85% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obhajovaní svině u soudu. Neděje se to i teď..? Interesantní fraška z francouzského středověkého venkova, která s lehce detektivním nádechem přibližuje tehdejší nezvyklé justiční praktiky (něco jako Právo a pořádek ve chlívě). Vše klátící Firth se zmuchlanýma tesilkama na hlavě, kněží Holm se sympaticky pragmatickým přístupem, nahé vnadné ženy s depilačními anachronismy a spíše stylizovaný než nějak špinavě autentický pohled do doby, kdy bylo protiprávní lítat na koštěti a líbat ďáblovu řiť.. Je tu jeden zvláštní paradox. Říká se středověké tmářství, ale když nyní někoho svým útokem usmrtí zvíře, je většinou rychle zabito či utraceno. Tehdy alespoň dostalo právního zástupce a mohlo doufat v osvobození při soudním procesu. Třeba zrušit líčení, protože nebyl zajištěn překladatel, svalit to na nepříčetnost nebo podplatit soudce nabídkou sexu.. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s komentářem rikitiki. Tohle je hraní si na středověk, resp. dělání si prdele ze středověku, vysmívání se té tehdejší tuposti. K tomu se vezme jen něco, co se nám hodí do krámu, aby byl ten výsměch co nejlepší. Děj, kostýmy, chování postav, to vše mi zde přišlo hodně slabé, a některé situace zbytečně přehnaně zveličené, aby se jó moderní člověk, civilizovaný člověk pobavil. ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší středověk než v kdejakých romantických filmech. Láska je spíš potlačena a do popředí se dostává sexualita, snáz spojitelná s představou středověku. Nicméně průniky současnosti ve filmu zřetelné byly: soudní procesy vypadaly jak v americkém seriálu, v němž ale právníci nenosí tak roztomilé čepičky. Důležitou složkou filmu je silná ironie, kterou film zřetelně začíná i končí a která probublává celým příběhem, většinou obrazů. Postavy jsou převážně panoptikální figurky: feudál s hýkající dcerou a psychopatickým synem, nadržený kněz, přiblblí vesničané, prostitutka, která umí číst (!!!) atd. Míň panoptikálních rysů nese hlavní hrdina (ale přece jen... je to právník vegetarián!) a jeho ženský protějšek, snědá pohanská kráska. Středověkou atmosféru skvěle dokreslovala hudba a některé vizuální efekty: černý pták, obrázky potulného prodejce, slepice pobíhající v právníkově příbytku. Interiéry šlechtického sídla byly dokonale pochmurné: kamenné, studené zdi, které nezachrání gobelíny ani planoucí svíce. Tento film je důkazem toho, že skvělý historický snímek nemusí zobrazovat fatální lásku, velkolepé bitvy, osudy panovnických rodin, ale stačí mu takové (příznakově středověké) nízké téma, jako je odsouzení prasete. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po obsahovej stránke brilantný snímok. Vitajte na exkurzii do naturálneho, absurdného sveta, kde neskorý stredovek pomaličky strieda renesancia a kresťanstvo sa miesi s antickými zvykmi, kde je úplne normálne súdiť prasa a na lavicu svedkov povolať myši, kde je úplne normálne v rámci zaplateného nocľahu v hostinci dostať aj sexuálne služby (ženy podľa mnohých nemajú dušu) a kde sú židia na nižšej spoločenskej úrovni ako zvieratá. Pre súčasných ľudí naozaj zvláštna morálka a etika, pre tamojších dobových ľudí niečo absolútne prirodzené. Pekná pripomienka, ako sa spoločenské hodnoty a morálne princípy v priebehu dejín menia, čo v spoločnosti platilo včera zajtra nemusí a opačne. Dôvody prečo sa to deje sú na dlhú úvahu. Koniec môj celkový dojem ešte vylepšil, na parádu. Pozornosť si zaslúži aj dejová linka, pointovo síce mierne pripomína Zúčtovanie (2003), ale ide na to z inej strany, úplne iného pohľadu a riešia sa tu iné veci, vrátane zápletky. V každom prípade nie je veľa stredovekých krimi drám, čo sa cení. Ani po hereckej stránke nemám pripomienky, skvele zahrané a dialógovo premyslené. Čo mi vadilo bola celková atmosféra, prišla mi akási nezáživná, sterilná, miestami až ubíjajúca. Kostýmy sa držali dobových trendov, takže v tomto smere spokojnosť. Len na môj vkus boli až príliš čisté a pôsobili umelo. Skrátka chýbalo tu všade viac špiny, či už v exteriéroch alebo na ľuďoch. Našťastie obsahová stránka je tak famózna, že uvedené nedostatky pohodlne vyvažuje. Snímok odporúčam hlavne hĺbavejšiemu divákovi, stojí to za to. 75/100 ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama