Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protože pro středověk není nic nemožné, může mladý právník Richard Courtois (Colin Firth) v zapadlém městečku na francouzském venkově obhajovat prase obviněné z vraždy, a jako svědky povolávat myši. To je v pořádku. Ale rozhodně nemá hledat pravého vraha, příliš se zajímat o soukromé záliby místního zbohatlíka a mít poměr s cikánkou, která chce osvobodit své prasátko. (Jezinka)

(více)

Recenze (62)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ve středověké Francii se na zvířata vztahoval stejný zákon jako na lidi včetně soudních procesů... A tak je nakonec oslice Virginie omilostněna, ale sedlák, co ji svedl a znásilnil, je po právu oběšen. Tenhle snímek by si zasloužil obšírný komentář, ale ono je mnohem lepší se na něj rovnou podívat. Ve středověkých kulisách se odehrává absurdní divadlo, které je palčivou alegorií naší doby. Právo je v rukou mocných, národnostní menšiny jsou podřadné a lež s přetvářkou slaví žně. Všudypřítomná nahota není vulgární, ale přirozená tak, jak jen v evropském filmu může být. Město a hrad jsou jako dvě věže stojící proti sobě, jen jedna však vládne všem. Jen jsem měl pocit, že právník Courtois by ve skutečnosti dopadl zle... V závěru se naplní proroctví čarodějnice, které si ale zřejmě většina vyložila úplně jinak. A dnes? Zatímco u nás tisíce dětí úpí v ústavech, společnost zajímá více gorilí mládě či vlastní pes...jen abychom se ještě nedočkali Hodiny prasete... ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Absurdní, kritický, trochu zvrácený, mráz na zádech vyvolávající a přesto zvláštně lehký film. Soudní proces nejen o praseti, znásilněné oslici a čarodějnici ve středověké Francii, kde platily trochu jiné zákony. Film bez příkras, který se nebojí z hlavního ne až tak kladného hrdiny dělat hlupáka a dokáže diváka překvapit i v samotném závěru. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý na mladučkého Firtha. Nesklamal ma. Ide o zaujímavý snímok, výbornú zápletku a dej, aj tá historičnosť a dobový charakter mi nevadili. Jediné čo v mojom prípad berie body tomuto filmu je, že ... že .... akosi ... to správanie, gestá, činnosť mi pripomínala "ľudí dneška". Dialógy na súdnom konaní, milovanie v posteli (nie žeby som bol znalec onoho aktu v XIV. storočí ale .. aj tak), také to "šparchanie" a doberanie si jeden druhého, to všetko malo spôsoby konania ľudí dneška a nie XIV. storočia. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší a rozhodně nejpravdivější film ze středověku. Dneska tyhle procesy působí velmi absurdně (ostatně jako i ve filmu samotném), ale zároveň je to velmi znepokojující, když si uvědomíte, že se to opravdu dělo. Je to realistické, námět samozřejmě výtečný, zpracování na jedničku, atmosféra špičková. Herecké obsazení, protože je britské, je naprosto perfektní (bez výjimky) a Colin Firth rozhodně podává jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Originální film a navíc takhle kvalitní, co víc si přát? Absurdita, černý humor a idioicie lidí se tady nachází ve velkém, ale zároveň se tady hraje i na vážnou notu a ta kombinace funguje, takže já jsem spokojen. Středověké drama, jak má být. 75%. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

historický román s - pro dnešek - absurdním námětem mě nezklamal a protože nechybí ani nadhled, tak mě to bavilo. Výrazově i herecky je na úrovni a příběh drží stále v napětí a díky tomu si slabší 4 hvězdičky u mě vysloužil. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Kromě studií v Londýně se film natáčel i ve francouzské středověké vesnici Pérouges. (biker)

Reklama

Reklama