Reklama

Reklama

Poslední člověk na Zemi není sám. Will Smith v roli toho, který přežil. Já, legenda – impozantní, akční dobrodružství plné znepokojivých záběrů vylidněného Manhattanu. Vojensky virolog Robert Neville (Smith) je nevysvětlitelným způsobem imunní vůči nezastavitelnému a nevyléčitelnému viru, který postihl obyvatele New Yorku, možná celého světa. Zmutované oběti neznámého moru se plíží ve stínech a sledují každý Nevillův pohyb. Čekají, až udělá osudnou chybu. Nevilla pohání jediný cíl – vyrobit lék z vlastní krve a čas pracuje proti němu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 741)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řečeno bez servítek, Já, legenda je tupě napsané a rutinně natočené béčko, které kromě slušného postkatastrofického vizuálu nemá divákovi co nabídnout. Neznám nic profláknutějšího než motiv ničivého viru, který lidstvo změní v armádu krvežíznivých zmutovaných zombies - a tady se s ním pracuje, diplomaticky řečeno, neobjevně. Chytré na tomhle filmu není nic, Will Smith nezvládá ani to minimum psychologického herectví, které se po něm požaduje, a nad existencí zobrazovaného světa a chováním hrdiny příběhu je lepší se nezamýšlet. Idylická komunita přeživších s běloučkým kostelem uprostřed na mě působila spíš jako zdvižený prostředníček. Snímek je snadno zapomenutelný počin hodný leda odvysílání na Nově po 23. hodině. Celkový dojem: 25 %. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Atmosféra která by se dala krájet, úžasný nehorázně napínavý akční scény a skvělej Will Smith - to mě dostávalo skoro celej film, obzválšť u Smithe to bylo něco novýho, protože se většinou orientuje na komediálnější filmy, ale tenhle navážno pojatej kousek zvlád fakt znamenitě. Nicméně film trošku ztrácí, když až moc poleví, což se sice moc nestává, ale ve způsobu jak je natočenej je hrozně tenká hranice, kdy člověka pohltí atmosféra a kdy ho delší pasáže začnou trochu nudit, ale nuda se opravdu mockrát nedostavila a i díky božskejm exteriérům vylidněnýho NY, tomu nakonec dám plný hodnocení, i když je to tak něco mezi ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to hodně ambiciózní projekt, bohužel ale skončil dost bezživotně. Vzhledem k tématu to je možná plus, ale mě nestačí hodinu koukat na Willa Smithe jak chodí po městě. Když posiluje nebo střílí je dobrej, ale neříkejte mi, že jste mu někdo věřil toho vědce. Scénář je dost klišoidní a ta ženská s klukem mi tam moc neseděli. Navíc Smithova postava chvíli mluví jako magor (hrabe mu z tý samoty) a pak z ničeho nic je zas schopen naprosto normální konverzace. Nic proti tomu ale ten motiv magorství bych tak trochu víc rozvedl, byla to jediná zajímavá věc ve filmu (scény se Shrekem či slaninou rulez). Bob Marley potěšil. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak první polovina byla vynikající. Vylidněný New York se podařilo vykreslit víc než zdařile, Will Smith hraje výborně, nakažení nejsou ještě moc vidět. Ale od půlky se začnou objevovat častěji v celé své kráse, snímek upadá, protože jejich digi vzhled je fakt nepovedenej. A za to zakončení by scénárista zasluhoval facku z obou stran. Hodnocení na pomezí 3 až 4 hvězdiček. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

I když v tomto filmu Will Smith předvádí kvalitní výkon, i když atmosféra vyprázdněného New Yorku oslovuje, i když stmívání přináší větší děs než v Pitch Black, přesto nejsem touhle Legendou nadšen. Pro virus, který mění lidi v zombíky, pro nepotřebné akční scény, pro nedotaženou psychologii postav. Někdy člověku film vadí i z ideologického hlediska. Já kupříkladu těžko přenáším přes srdce, že úvodní tři minuty viní z vyhynutí lidstva genové inženýrství. Zbytek filmu o tom sice až tak není, ale přesto si člověk odnese z kina lehce posílené vědomí, že tenhle obor je nebezpečný frankesteinismus par excellance. A jelikož vyhynutí šlo zdůvodnit ve scénáři i jinak, chorobou člověkem nestvořenou, je tam toto ideologické poselství vloženo záměrně za účelem boje proti genetickým manipulacím. Útok na city místo racionální argumentace. S objevením se Anny vstupuje do filmu naivní náboženská agitace, kterou film předkládá jako velikou moudrost. Ke konci se ke všemu náboženství snoubí s ekologickou propagandou. Těžko ode mě očekávat, že z toho budu skákat radostí. Ano, tam, na konci putování, za těmi dveřmi, je nejen bezpečí a naděje, ale i bůh. Bůh je s těmi, kteří používají jen obnovitelné zdroje. Kdo si myslí, že mi hráblo, ať mi zodpoví, proč, krom lidí, na úplném konci kamera zabírá kostel a větrnou elektrárnu. Slabé *** ()

Galerie (62)

Zajímavosti (68)

  • Will Smith (Robert Neville) se během natáčení tak sblížil se svou psí partnerkou Abbey (která hrála Samanthu), že se ji po natáčení pokusil adoptovat. Její majitel a trenér se jí ale nechtěl vzdát. (Ruuzha)
  • Plevel na domech vypadá věrohodně, protože šlo o živé květiny, které byly na místo natáčení dovezeny z Floridy. (don corleone)
  • Will Smith (Robert Neville) a režisér Francis Lawrence před natáčením navštívili organizaci CDC (Centers for Disease Control and Prevention), zabývající se výzkumem virových onemocnění. (Witta)

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (více)

Já, legenda dostane pokračování

Já, legenda dostane pokračování

05.03.2022

Postapokalyptický akční snímek Já, legenda, v němž si v roce 2007 zahrál hlavní roli Will Smith (Mizerové), se oficiálně dočká dvojky. Scénář opět napíše Akiva Goldsman (Šifra mistra Leonarda, Čistá… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama