Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka začíná v pekle, kde se ztratila kniha hříchů. Při jejím zmateném hledání najde čertovský učedník Vašek (I. Marták) botky a zvědavost mu nedá, aby je nevyzkoušel. Jako všechno, co má něco společného s peklem, ani botky nejsou jen tak ledajaké a Vašek se rázem ocitne na světě mezi lidmi. Než se stačí pořádně rozkoukat, přijde o ně, čímž ale přijde i o možnost vrátit se zpět. Botky se totiž zalíbily vesnickému klukovi Jiříkovi (D. Kubín) a donesly do pekla pro změnu jeho. Lucifer (S. Šárský) řádí, protože tak zapeklitou situaci v jeho říši ještě neměli: nevinné dítě v pekle a nezkušený čertovský učedník nedopatřením jen tak na světě. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Herecky to zvládnuté úplně není, to je fakt, na druhou stranu scénáristicky to taky není taková katastrofa, jak by místní hodnocení a ultravitpné komentáře svědčily. V jádru hodní čerti jsou jeden z kánonů českých pohádek, ono to má logiku, když vezmeme v potaz, že peklo je trest za vlastní hříchy, nikdo nikoho nenutí chovat se jako zrůda, vykonavatel trestu sám o sobě špatný není, špatný je ten, kdo si trest zaslouží. Pohádka má velké plus proti mnohým jiným a to v exteriérech a interiérech, skanzen v Rožnově byl využit dobře, další věc jsou kostýmy a opravdová zvířata. Vyděrač sedlák a jeho správce jsou záporáci jak se patří, švec oproti tomu charakter, Lucifer je docela fajn chlapík, všichni recitují trochu jako na školní besídce, ale čert to vzal. Mám takový matný dojem, že část exteriérů jsou ty skály, odkud do Ostravice skočila Maryčka Magdonova. Pokud se někdo pohoršuje nad zmínkami o princezně Máně, ať si proboha jde toho Ladu přečíst, nebo se aspoň podívá na Nezbednou pohádku. Tohle je opravdu mezera v základním vzdělání. ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, na jednu stranu mi to přišlo jak školní besídka, na stranu druhou existují daleko horší pohádkové škváry. Líbí se mi: rožnovský skanzen, koza, kulisy v pekle a sexy Coufalová. Lichý nemá moc co hrát, celkem ucházejí dětští herci. Ale celé je to tak zdlouhavé, nevtipné, amatérské, bez základních znalostí funkční kompozice díla, nepatřičná píseň Karla Černocha. Už se na to nikdy nepodívám. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zvláštní pohádka. Na jednu stranu příjemné postavy, žádné velké strašení, slušné triky. Na druhé straně však herecky ani scénáristicky nepovedené. Herectví snad až naivní, postsynchrony děsné, příběh opravdu hodně přistřižený za vlasy a děravý jak řešeto. Nevadí, že čerti jsou líčeni jako dobří a spravedlivý, vadí celková nevěryhodnost mnohých postav. Hrůza to určitě nebyla, ale lehčí podprůměr určitě. ()

Mertax odpad!

všechny recenze uživatele

To pořád ta uživatelka Naxicka otravovala a přemlouvala mě, ať se na tenhle majstrštyk podívám. Jak jsou tam bezvadní herci, napínavej příběh, supr triky…/// Nejlepší herecký výkon podala Majdalenka, o tom nemíním diskutovat! Pro ty, kteří pohádku neviděli (takoví snad ani nejsou), to budu muset říct pěkně natvrdo… Hrála kozu./// Nejvíc se mi asi líbil exkurz do historie pekelné. Čerti totiž kdysi odvedli omylem do pekla princeznu Máňu. Rozumíte, Máňu! Drzost! Ale samozřejmě by nebylo férové, abych nezmínila další oscarové kandidáty... Šneka, který ani nehnul brvou (!) nebo ježka, který popíchal (!) čerta, lopatu, která si to rozdala s hlavním záporákem nebo hláškující kůň („To je pohodička“), který je zabrán z podhledu - a úžasně tak vyniknou jeho zuby, stomatolog by zaplesal./// Ti dva malí bačové by se ani nedostali dramatického kroužku na základce. Napsat totiž, že výkony lidských herců byly na úrovni ochotníků, by byla urážka těch entuziastických a mnohdy talentovaných lidí. Nazvěme je pokusem o čirý amatérismus./// Další perly: Čert uteče z pekla, začne tancovat šílený radostný tanec a poté mluví ke svému ocasu, že prý je to chudák malý. Pak nám jako hudební podkres zpívá K. Černoch stupidní a patetickou písničkou, že „možná se zdá, že jen koukám, bolístku tvou ti nepofoukááám“. To jsou príma rýmy, což? Čert objevuje krásy moravské přírody - a tyto scenerie jsou tak jediné, co stojí v pohádce za vidění. Děj vůbec negraduje, scénář nemá koncept, zlý statkář je otravný a režisér nebyl schopen smysluplně propojit dvě (!) linie – pekelnou a pozemskou. Kostýmy jsou docela pěkné, zejména ty čertovské. Jenže aby nám toho ostravské studio nenabídlo příliš mnoho, na konci nás ještě obšťastní další Černochovou písní. Ale! Asi už došly milodary, které štáb dostal – a tak je song je variací na ten, co již zazněl. Už se tu prostě kácím utrpením (můj první pohádkový odpad) a zároveň smíchy k zemi, tudíž ukončuji svůj koment s dodatkem, že tohle je prostě MUST SEE záležitost./// Co se stalo, že nás ostravské studio oblažilo až takhle luxusní pohádkou? To jsme si snad, vašnostové, ani nezasloužili! Pekelná špatnost. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Celá pohádka silně trpí hlavně tím, že si troufla na to být regionální pohádkou. Točilo se v Rožnově, herci byli také místní a bylo to znát. Hlavně dětští herci postrádali byť jen elementární výslovnost. Špatně artikulovali a nebylo jim pořádně rozumět. A výkony těch dospělých také nebyli nic moc. Celá pohádka je navíc postavená na mnoha motanicích. Dokonce tam můžeme najít špetičku humoru, ale to je tak vše. Chybí pořádný děj, špetka dramatu a více humoru. Jako regionální pohádka průměrně obstojí, jinak ale ani náhodou. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Na začátku (zhruba v čase 8:40) pohádky čert vypráví o příhodě staré asi 320 let, kdy do pekla čerti přinesli nevinnou princeznu Máňu, která je nutila tam uklízet a mýt se... Je to narážka na Nezbednou pohádku z roku 1976. (a-ja)
  • Natáčení probíhalo ve Štramberku v jeskyni Šipce a v arboretu a dále ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. (aiv)
  • Název je parafrází přísloví: „Ševče, drž se svého kopyta.“ Znamená to být tím, kým jsme, a necpat se tam, kam nepatříme. (sator)

Reklama

Reklama