Reklama

Reklama

Funny Games USA

  • USA Funny Games (více)
Trailer 1
Drama / Thriller / Horor / Psychologický
USA / Francie / Velká Británie / Rakousko / Německo / Itálie, 2007, 111 min

Chcete se vsadit, že v devět ráno budete mrtví? Prodloužený víkend s rodinou v luxusním venkovském sídle? Proč ne! Funny Games USA je průzkumem dnešní brutální společnosti a jak násilí ovlivňuje naší kulturu. Anna vypráví příběh své rodiny, která byla fyzicky i psychicky týraná dvěma neočekávanými návštěvníky. Peter a Paul se s milým úsměvem a v bílých rukavičkách objeví u dveří jejich chaty. Anna s rodinou nemá ani tušení, jak drsná hra na ně čeká! Vše začne nabírat rychlé otáčky, když se Paul vsadí, že rodina nepřežije do zítřejšího rána… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 024)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na Funny Games jsem byla docela zvědavá, ale ukázalo se, že je to jeden z těch filmů, které jsou hodně vzdálené mému očekávání. Filmu nelze upřít jeho zajímavý námět. Bohužel již po nějaké době mi však děj začal připadat docela nezáživný. A některé scény, které obsahovaly minutu trvající záběry na pokoj, nehýbající se postavu či ostatní záběry, v nichž se vůbec nic nedělo, mi můj dojem vůbec nepomáhaly zlepšit. Začala jsem usínat a konec filmu jsem zaspala úplně. Původně jsem chtěla dát i čtyři hvězdičky, protože mi Funny Games přišly zajímavé, ale pokud již po chvíli začnu být uspávána monotónností a nudou, usoudila jsem, že i to osobité zpracování není přece jen natolik silnější, aby dokázalo překonat onu nezáživnost. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Nevídaná konzistencia strachu ale predovšetkým ligotavý punc dokonalosti. Nečudo toľkej averzie, kameramanova ruka je statická, vychutnáva si každú maličkosť a nesústredí sa na rýchlosť ale na prekvapivosť (schody, pes) či plynulosť (pozvolná kam. jazda). Osoby na hracej ploche (a že hrali ukážkovo) sa nepredierajú do stavov prevažne žiadaných a kde kto na tom môže stroskotať. A keď už ma prísť onen vytúžený vrchol zvratu, znenazdajky vystrelí ojeb par excellence zvaný "kurva, kde je ten ovládač?", ktorý za A: je proti srsti, za B: šmakuje, za C: je špinavým podpásovým úderom, za D: je obdivuhodnou experimentálnou vývrtkou. Nápoveda nepripadá do úvahy, pretože verdikt je z cela jasný..."Funny Games U.S.A." sú vším tým, čím nie je on (mudrlant znalí všetkých "už dávno objavených" fígľov) i ona (zľaknutá to nešťastníčka/"odborníčka" na nepotrebné filmy). Kritizujú nás všetkých. Mimochodom, "golfisti" by zaslúžili najskôr polámať všetky články prstov a potom pochovať zaživa, ale tá pohŕdavosť, netaktnosť a zákernosť akou mačka loví myš je vďaka zručnosti rakúskeho veterána nenormálne vzácna. "Potiaž nie je v tom jak sa vrátiť z paralelného sveta do skutočného, ale to jak medzi týmito dvoma svetmi komunikovať." ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Originál jsem neviděl, nemůžu tudíž porovnávat, která verze je lepší, jestli je tahle zbytečná, jak mnoho uživatelů ve svých komentářích píše a kdesi cosi. Film se mi líbil a to tak, že hodně. Úvodní titulky: Rodinná idylka při cestě autem, náhle narušena na pozadí znějícím grindcorovým nářezem "Bonehead" od Naked City. Symbolicky tak naznačuje, že slunečný den se poněkud zamračí a nedopadne zrovna nejlépe. Dva borci ve slušivých bílých oblečcích (jakoby představovali čirou nevinnost) si poté přijdou jen vypůjčit pár vajec, vejce rozbijí, začnou být otravní a banální situace se z nevinné hry změní na zábavnou "nevinnou" hru. Motivace obou psychopatů nám po celou dobu zůstává skryta, takže divák vidí jen bezdůvodné týrání. Jak tu již někdo psal, oproti originálu je tento film obsazen hereckými hvězdami, pánská část osazenstva je především zvědava na Naomi Watts a její vnadné křivky. Kamera nám zaprvé při scéně odhalení tento pohled nenabídne a zadruhé její povadlé, pobledlé a potlučené tělo za to ani nestojí. Haneke si brutálně zahrává s divákem. Pomalu, někdy až neúměrně dlouho stupňuje násilí a napětí, nutí diváka zamýšlet se nad tím, co bude následovat, aby ho pak při scéně s ovladačem doslova znásilnil a dokončil nastolenou hru do "zdárného" konce. Inu, každý má v sobě malého nacistu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ústřední duo je krajně otravné a čekání na první konflikt je až zvrhle zábavné. Přes některé trošku nevěrohodné situace se film snaží o bezprostřední autenticitu a hercům se nedá prakticky nic vytknout. Škoda že kamera často nesnímá věci tak jak by měla a tak jako jediný brutálnější moment je zde představena rána brokovnice do prsou, za kterou se ovšem skrývá úskočný podvod na diváka. Naomi Watts je stále kočka a věk její atraktivitě pranic neubírá. Tim Roth je zde víceméně do počtu. K lepšímu hodnocení film nedostrkal ani zajímavý nápad a úvodní podařená půlhodinka. Zbytek se už víceméně táhne jako žvýkačka. PS: Nerozumím tomu, proč se stejný režisér tohle rozhodl pro americký trh znovu natočit. To v Americe nemají titulky? 60% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hmm, takže jsem se ujistil, že jde o věrnou kopii originálu, co mě taky dvakrát nenadchl. Herecky opět příšerné - Corbet pořád někde postává a tváří se jako dement (dobře, záměr režiséra, ale mě to nebralo), Pitt hrát neumí, a tak jeho křečovité úsilí o vyjádření úlisného psychopata šumí do ztracena. Přímo odporně na mě působil Devon Gearhart, což byl jistě opět záměr režiséra. Za co tedy dvě hvězdičky? Za konec. Je sice stejný jako u původního snímku, ale jiný by snad ani být nemohl. Jestliže měl v sobě originál alespoň nějaké napětí, pak zde se táhne nekonečná artová nuda od začátku do konce. Pokud někdo uvidí variantu U.S. jako první, možná se nudou nesežere, ale za podívání to ani nestojí. Když film o násilí, tak z převelikého množství třeba Mechanický pomeranč. p.s. z celého filmu je nejhezčí úvodní scéna s autem vezoucím loď. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • K režírování tohoto remaku přistoupil Michael Haneke proto, že rakouská verze byla, i přes kladné kritiky, ve světě neznámá. Přetočení se slavnými herci mělo zajistit rozšíření myšlenky do celého světa. (Elisebah)
  • Tim Roth řekl, že během natáčení cítil natolik zneužitý, že se na výsledný film nikdy nepodívá. Zejména ho rozrušilo to, že herec představující jeho filmového syna se velmi podobá jeho skutečnému synovi. (Morien)
  • Ve filmu je reklama na značku Converse v podobě bot, které nosí Paul. (Mr.Critic)

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama