Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinové pohádky jsou naprosto rozdílní – jeden je bohatý panovník (J. Šťastný), druhý je chudý zahradník (I. Trojan). Jmenuje se Lešek a má rád Jolanku (D. Morávková). Jenže její otec (P. Kostka) mu ji nechce dát za ženu, pokud mu nepřinese prsten a pytel zlaťáků. A pak Lešek potká čerta (P. Štěpánek) s lákavými dary – je to kouzelná čepice, s jejíž pomocí se stane neviditelným, a pírko, které mu otevře každou pokladnu. Jak těžké je odolat… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Slovanský základ v pohádce je patrný, ale neveřil jsem, že by český čert (v podání Petra Štěpánka) byl tak dobrosrdečný. Nicméně scénáristce K. Kuršové a režisérce V. Janečkové se na malém prostoru podařilo příběh podat uceleně. Pěkný je motiv přebírání jiných podob (ať už v se přestrojuje král nebo ostatní na maškarním bálu). Čtvrtá hvězdička je za sympatické herecké výkony (Morávková, Šťastný, Trojan a ostatní o 18 let mladší:-). ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Čert, jak už to v našem slovanském pojetí bývá, je tu kladnou postavou. Sice pokouší, ale jak správně říká, cestu do pekla si každý najde sám (trochu to připomíná větu z ďáblova advokáta: "Já vytvářím podmínky. Manipulujete se sami."). Jen je škoda, že vedlejší postavy tu zastiňují ty hlavní. Vedle tradičního Štěpánka je to i správná femme fatale Zlata Adamovská. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Hezká a především příjemná pohádka, ve které snad nejvíce jen bijí do očí rozdíly mezi exteriéry a tradičními studiovými záběry. Jinak jde o příběh mladého zahradníka, který má rád dceru bohatého obchodníka, ale nemá peníze, aby se jejímu tátovi líbil. Pomocnou ruku mu podá čert s kouzelným pírkem a čepicí. Jenže mladík se snaží získat si dívku poctivě, což se samozřejmě podaří, neboť jsme v pohádce. Řada známých herců odvedla dobrou práci a natočili hezkou pohádku, která vám ještě dochutí nedělní odpoledne. Hudba: Vadim Petrov ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedená pohádka s kvalitními hereckými výkony a dokonce není výhradně studiová. Přeci jen mohla být trochu delší a kapánek záživnější. V pohádce se sice skrývá poučení, že každý si cestu do pekla dláží sám, bylo ale již pominuto, že na začátku Lešek kradl. Ukradl prsten a tím pádem by měl v pekle být též. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Krást se nemá a to za žádných okolností. Zamilovaný Lešek hodí úsilí svých rodičů o jeho výchovu za hlavu, když mu čert nabídne kouzelné pírko, s jehož pomocí si může otevřít zámek k truhlici se zbožím ve zlatnickém krámě. Získá tak briliantový zásnubní prsten pro milovanou Jolanku a doufá, že s jejím prstenem ozdobeným prstíkem získá nejen její ruku, ale i zbytek Jolanky. Vzdušné zámky a růžové obláčky mu nemilosrdně rozfouká jeho tchán - čekatel, když se dožaduje ještě i vstupního kapitálu k tomu, co má od svatby být společným rodinným podnikem (opět krutý rodič, který chce svoje dítě zajistit). To by v tom čert byl, aby se i tentokrát čert příhodně neobjevil a nenesl další artefakt. Tentokrát se Leškovi otevřou už dveře přímo do královské pokladnice. Lešek je však trochu nedovtipa, vleze do špatného okna a místo aby získal svoje věno v královské pokladnici, učiní první krok k tomu, aby se stal národním hrdinou. Takhle mladinkého jsem Ivana Trojana zatím v ničem neviděla. Jeho poctivý hlavní hrdina měl něco do sebe. Nejvíc se mi ovšem, podle očekávání, líbil čert. Vedle takového pekelníka i král hraje jen druhé housle. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama