Reklama

Reklama

Sogobi

všechny plakáty

Obsahy(1)

V posledním a finálním díle California Trilogy nám James Benning, opět v 2,5 minuty dlouhých záběrech, ukazuje krásu kalifornské divočiny. (honajz2)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Pohled na přírodu v různých ročních dobách, moře, poušť, dopravní dálnice, pláň zarostlá kaktusy, les, zeleň, sklad dřeva, vodní nádrž aj. Nic hlubšího, snad jen potěšení ze zhlédnutí a reflexe ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

A tady zase máme hlavně přírodu a opět většinou úžasné záběry na ni. A opět je znát, že Benning pro to má cit. A v životě bych neřekl, jak zajímavě může působit záběr na prázdný billboard někde v poli a vzadu zapadá slunce. Nebo taky záběr na louku s kytkama, i ten je více než povedený. Pravda, u Small Roads jsem se možná kochal víc, ale i tohle má hodně do sebe. 5* ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Slovo sogobi znamená v šošonštině Země. Zde Zemi reprezentuje kalifornská divočina, překvapivě bez jakýchkoliv zvířat, přitom minimálně medvědi, pokud vím, tam pobíhají. Asi proto nejsem až tak z tohoto filmu nadšený, protože představuje nejen ne Zemi, jak by jeden čekal, ale dokonce ani ne celou kalifornskou divočinu. Jistě, opět jde o zajímavé, pomalé (tož Benning, ne?) a rozjímavé záběry s pouze přírodními a přirozenými ruchy, ale bez nějakého ucelenějšího vnitřního konceptu (třeba od hor k nížině a k moři - nebo naopak; případně jaro až zima), prostě jen tak naskládané za sebe. Posuďte sami: mořský příliv, les, solné pláně, keře s horami na pozadí, divoká řeka v horách, zasněžený les, útesy v moři u břehu, slunce a stín na horském úbočí, sekvoje, vrtulník nabírá vodu z řeky, pláň, hory s lesem pod nimi, prázdný billboard, zalesněné kopce, loď na jezeře, osamělý strom v mlze, poušť a písek, jinovatka v lese u potoka, vojenský konvoj na písečné cestě, horská louka s květinami, petroglyfy, sněžení v lese, staré zbytky závor u cesty v poušti, horská bystřina, zpracování dřeva, kaktusy, cementárna, krávy venku v zimě, stráň s vlakem, skalisté hory, požár v lese, řeka ve zmrzlém korytu, dálnice kolem krasových skal, lesní soušky, přehrada se solnou jímkou. Nejvíce se mi líbila malebná stráň s projíždějícím vlakem, ale jak říkám, celek šlo seskládat alespoň nějak logicky či ústrojně, a to zde postrádám. ()

Zajímavosti (2)

  • Slovo „sogobi“ znamená v šošontině „Země“. (honajz)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. února 2002 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)

Reklama

Reklama