Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Cthulhu je jakási prastará rasa organické živé hmoty, tzv. Prastaří, kteří kdysi obývali zemi a nyní žijí na okraji naší Sluneční soustavy. Jejich schopnosti jim dovolují pohyb v mezihvězdném prostoru a podle staré legendy se vrátí jednou na Zem ujmout se opět vlády. Někteří lidé si podle této povídky také myslí, že tato rasa žije rovněž v nitru naší planety a je představována dodnes jakýmisi ještěry a příšerkami. PS: Film měl dusnou atmosféru a zbytek si již nevzpomínám :) ()

predators 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že v dnešní době nebo spíše v r.2005 měl někdo odvahu, natočit něco takového. Žádné mluvené slovo neuslyšíte. Jediné, na co se budete soustředit je obraz a hudba. Tato kombinace by teoreticky mohla navozovat a mnohdy navozuje bázlivé pocity. Né však v tomto případě. Pro mě dost nezajímavý a nudný snímek :-( Zajímavosti: Celé je to černobílé, takže ještě plně využijete vaši starou televizi:-) 30% ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Môžme len ľutovať, že sa Lovecraftových diel nechytil niekto už pred 100 rokmi a nenatočil fascinujúcu prehliadku napätia a hororovej atmosféry. Knihám tohto spisovateľa, totižto naozaj sedí look nemých filmov a v takom expresionistickom podaní ( Murnau, Lang, Wiene, Leni, Wegener atď ), to by musela byť lahôdka. A toľká škoda, že tento pokus niečo také napodobniť, nedošla do zdárneho konca, ale zaspala niekde na pol ceste. Vizuál teší, ale je to len napodobenina a je to vidno. A to je ten hlavný problém. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jedno slovo: atmosféra. Po oznámení nového filmu od režiséra Del Tora jsem si okamžitě pustil tento skvost. Povídku jsem četl, hrál i hru, teď viděl film. Absence mluveného slova mě totálně odzbrojila, protože do popředí se dostává dechberoucí mrazivá hudba, a dělá z Call of Cthulhu dokonalý horor. Nedokážu pochopit, jak snímek z roku 2005 může vypadat jako stařičký klenot hollywoodského filmového průmyslu. Shlédnuto se zadrženým dechem. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Milovníci německého expresionismu tomuhle nemůžou říct ne. Ta patina, to líčení, ty kulisy a především efekty - to zahřeje u srdce. A tak jako průkopníci hororových podívaných ve dvacátých letech, i tady udělali z finanční nouze ctnost, když filmaři záměrně deformují realitu (zkreslení perspektivy, neobvyklé úhly pohledu, aby nebylo vidět, že loď nepluje na moři). Jen moderní střih prozrazuje, že jde o čtyři roky starý snímek. Příběh kašle na řadového diváka a namísto lineárního vyprávění zasazuje do sebe jednotlivé historky jako matrijošky. A je jasné, že dramatické finále se nekoná, protože v ústavu, kde celé vyprávění začalo, se taky končí - bez toho, aby hlavní hrdina vlastně udělal něco jiného, než vyprávěl celou tu bizarní story. Sympatická jednohubka. Lovecraft by měl snad radost. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Film je věrnou adaptací rohánu H.P. Lovecrafta "Call Of Cthulhu" z roku 1928. Ve filmu je použito několik doslovných citací z knihy. Příkladem je věta „Ve svém domě v R'lyehu mrtvý Cthulhu čeká a sní“, kterou používají kultisté. (Chuppa)
  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)
  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)

Reklama

Reklama