Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kanadské komediální drama v režii Jean-Marca Valléeho se odehrává v 70. letech v Montrealu. Rodina Beaulieuových má pět synů a ten, který se narodil přímo o Vánocích, dostal jméno Zachary (Marc-André Grondin). Je jiný než jeho bratři, i když se moc snaží, aby mezi ně zapadl. Má rád svého konzervativního otce a raději mu lže, než by zklamal jeho očekávání. Sexuálně zmatený Zac hledá útěchu v muzice Pink Floyd a Davida Bowieho, jež mu dovoluje snít, ale sám život ho nakonec přiměje k tomu, aby přijal svou přirozenost. A co je ještě důležitější, i jeho otec posléze pochopí, že má svého syna mít rád takového, jaký je. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (159)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Miluji rodinná dramata s početnou rodinou - přísného otce, milující mamku, s láskou nenáviděné sourozence a lidi, kteří o nich umí natočit báječný film - o všeobjímající lásce, kterou je dítě schopno docenit až mnohem později ve svém životě. Je neskutečné, co Jean-Marc Vallée dokáže s herci, kamerou a hudbou. Chtěla bych napsat o tisíci pocitech z filmu, ve kterém je tisíc zážitků, brání mně však nadbytek nevstřebaných emocí a nedostatek slov i prostoru, vše, čeho jsem schopna, je heslovitě uvést několik blábolů, které se mně ještě stále neuspořádaně motají v hlavě. Jako první mě zaujal otec - vášnivě milující život a svou rodinu i to, jak starostlivě sleduje, aby vše bylo podle zaběhnutých pravidel přírody - krásné vidět obdiv v očích jeho dětí a na oplátku jeho pýchu. Matka miluje bezpodmínečně, velmi dojemné scény s kočárkem a duchovní i tělesné spojení matky se synem, nerespektující vzdálenost. A Zac... od prvních minut výjimečný a citlivý, ještě netuší , jak bolestivé je dospívání samo o sobě, ještě neví, o kolik víc sebeovládání a slz ho bude stát jeho "jinakost", nemá ani ponětí, jak snadno lze přijít o víru - zatím posílá otci do tváře kroužek dýmu, jako poselství vzdoru a pomalého odpoutávání od pevně stanovených hodnot. Do všeho až osudově zasahuje hudba (bože, jen ta příhoda s vinylem!), zpomalené záběry překypující emocemi a vše vyjadřující výkony - ty dětské nevyjímaje. Již po prvních deseti minutách jsem čekala stoprocentní snímek a jsem šťastná, že jsem se nemýlila. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Citlivý životopisný snímek o mladíkovi, který vyrůstá v konzervativní rodině, která mu vlastně nedovolí smířit se svou orientací - aspoň takto jsem film pochopil já. Toto kanadské dílko se dost odlišuje od běžné gay produkce a dokonale ukazuje anti-comming-out. Je skvěle zahraný i vystylovaný k prezentovaným dobám a pro mě rozhodně přesvědčivý. Jen bych tady zrušil zařazení k žánru komedie nebo ho dal aspoň do uvozovek, protože je spíš vážný s občasnou vtipnou narážkou. Měl jsem občas problém se silnějším křesťanským podtextem, ale uvědomuju si, že tam měl smysl a ještě víc zdůrazňoval vliv při dospívání ..... Lepší 4* si vysloužil. [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Skvělý kanadský film o tom, jak nesnadné může být dospívání v rodině s 5 bratry a otcem posedlým hudbou svého mládí, když máte dojem, že jste asi homosexuál a nevíte co s tím :-) komická poloha střídá tragickou jako na drátku, všechno propojuje úžasný soundtrack. Jsou to vlastně takové kanadské Pelíšky. ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film jsem asi moc nepochopil - hlavne jsem, po vzoru ceskeho nazvu, cekal porad nejaky dar, ale nic neprichazelo. Film me docela nudil, herecke vykony spis zklamaly a celkove mi nejak unikl smysl tohoto celeho dila. Postradal jsem nejakou vetsi zapletku/napeti/drama - vychazi z toho jen slatanina, jak si rodina zije svuj zivot, ale divat se na to dve hodiny zase nemusim. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Až budete siahať po tomto filme, nech vás ta "stopáž" neodrádza. Patrí k filmu, tak ak chlapec vyrastal ako bojoval sám so sebou s bratmi s otcom s priateľmi aby si nakoniec ujasnil ďaleko v palestínskej púšti. Naviac je to film s výborným zvukom, aký je málokedy možné zachytiť (alebo som mal šťastie na stiahnutú kopiu ?) :) . A to nehovorím o super soundtracku, počnúc pinkfloydami, končiac hlbokými zbormi pravoslávnych mníchov (nezabudnite že film má podnadpis "Dar od Boha"). A jak tam všetci fajčilíííí :), darmo sa nehovorí "aká mamka taká katka, aký otec taký syn" :). Namyslený otec co každé Vianoce spieval Aznavura, mal radšej syna bitkára alkoholika a drogistu ako by sa mal zmieriť, ze splodil syna s inakosťou. Lebo chlast, ženy, bitky a drogy patria k chlapom, ale inakosť ???? Dobrá zmes vtipných momentov s dramatičnosťou. To čo sa odohrávalo v mysli chlapca keď sa poprvý krát ako "znovuzrodený ateista" zúčastňoval polnočnej omše s úžasným Stonesovským SYMPHATY FOR DEVIL bol veľmi príjemný moment filmu, ktorý ostal vo mne až do konca. v pohode dávam 4 b. aj kúštik ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • I když jsou filmové dialogy ve francouzštině, ve Francii byly do filmu přidány francouzské titulky pro diváky, kteří nerozumí québecké francouzštině. (mi-ib)
  • Scénář je založen na zkušenostech z dospívání Françoise Boulaye, který pomáhal Jean-Marcu Valléemu při jeho psaní. (mi-ib)

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Reklama

Reklama