Reklama

Reklama

Blokáda

  • Rusko Blokada (více)

Obsahy(1)

Jeden z nejpozoruhodnějších počinů z oblasti archivního filmu spatřil světlo světa v ruském Sankt Petěrburgu. Toto město s neuvěřitelně pestrou historií mimo jiné několikrát změnilo svůj název. Za druhé světové války, jako Leningrad, vešlo do povědomí celého světa jako město mrazu, hladu a smrti. Od září 1941 do ledna 1944, celých 900 dní, jej obléhaly jednotky německé armády. V nesmírně těžkých podmínkách a krutých zimách umíraly statisíce lidí. Denní příděl chleba činil pro těžce pracující 200 gramů chleba, pro ostatní 100 gramů. V letech 1941-42 bylo město zcela bez proudu. V nejhorších dobách se zde rozvinul kanibalismus... Ruský střihový film Blokáda zpracovává citlivě, bez komentáře a dokonce i bez hudby, příběh těžce zkoušeného města a jeho obyvatel. Vtáhne vás do atmosféry - a už nepustí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Unikátne a vzácne dobové zábery na jednu z najhrôzostrašnejších, no zároveň aj najzaujímavejších kapitol nemeckého ťaženia proti Sovietskemu Zväzu počas Druhej svetovej vojny, blokádu Leningradu. Tá trvala takmer 900 dní, pričom takýmto nanajvýš nehumánnym spôsobom sa snažil Hitler zničiť a vyľudniť jedno z najdôležitejších miest celej krajiny. Nechcel zbytočne míňať drahocennú muníciu, či riskovať prípadne vojenské neúspechy, zdĺhavé pouličné bitky a vysoké straty v radách Wehrmachtu. A tak sa rozhodol, že obyvateľov mesta jednoducho vyhladuje k smrti. Na niektoré zábery som pozeral s otvorenými ústami a takmer som aj zabudol dýchať, najmä na tie v druhej polovici snímku, kde už boli ľudia maximálne zdecimovaní a všade sa šírila beznádej a kopili hromady mŕtvol. Aj tak však kde tu postrádam aspoň pár viet, či minimálne sprievodné titulky približujúce konkrétne situácie a dokresľujúce určité zaujímavosti, fakty a celkové pozadie tejto strašnej udalosti. Vzhľadom na výpovednú, no najmä emočnú silu dokumentu, však hodnotenie znižovať nemienim. 90 %! ()

Boulderman 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo fantastické, nikdy bych nečekal tak syrový obraz války. Celý film jsem seděl s otevřenými ústy a trnul hrůzou. Válka je degradací lidské důstojnosti, je mi jedno, kdo vyhraje. Mír prohrává vždycky, všichni vojáci jsou pouzí vrazi a ti, co válku rozpoutají nejsou ani lidi. A co se týká politiků nemám ani slov. Pro mě platí inteligentní heslo: Food not bombs! ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Montáž záznamov filmov z archívov (nakrútených 42. kameramanmi priamo počas 872 dní trvajúcej blokády Leningradu), ukazuje postupný rozklad okupovaného mesta a strádanie jeho obyvateľov. Zvuková stopa zložená z pôvodných aj novo pridaných zvukov pôsobivo dopĺňa bezútešné obrazy strnulosti, postupné opúšťanie pohybu a ruchu v uliciach a jeho nahrádzanie zánikom a zmarom v súlade s plynutím ročných období. Film neobsahuje sprievodné slovo, či vysvetľujúce medzititulky, prehovára silou premysleného strihu a rytmu, prostredníctvom ktorých ukazuje rôzne stránky života za okupácie. Chodci sa stále mátožnejšie pohybujú ulicami, vozidlá mestskej dopravy, či autá vidieť čoraz zriedkavejšie, horiace budovy zasiahnuté bombami nemá veľmi kto hasiť a nad obrazmi skazy a zmaru poletujú špionážne balóny. Žiadne patetické hrdinstvo, skôr tichý, odhodlaný boj o prežitie (časť ruskej kritiky odsúdila opomenutie udatnosti Leningradčanov). Mnoho z použitých záberov je na plátne po prvý raz, pre svoju drsnosť neboli dosiaľ zverejnené (voľne pohodené mŕtvoly v uliciach, okolo ktorých bez povšimnutia prechádzajú ďalší obyvatelia, hádzanie tiel do masového hrobu, popravy protivníkov, zúfalé naberanie vody zo zamrznutého kanála). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejspíš je lepší, když o tomhle filmu něco víte předem. Také neuškodí, když něco víte o blokádě Leningradu. Režisér Loznica se totiž probral archivním materiálem a sestavil z něj pozoruhodný obraz zkoušeného města, přičemž automaticky počítal s inteligentním publikem. Žádný komentář, žádná hudba, obrazy hovoří za vše. Ještě bych se pochvalně vyjádřil k rozumné stopáži. ()

BOIKOT 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý a nepatřičný dokument o blokádě Leningradu. Postrádám zde však komentář který by celý dokument dokresloval a popisoval atmosféru. Protože se jinak nemůžu dozvědět moc informací a to od válečného dokumentu vyžaduji. Avšak režisér to zamýšlel beze slov a pouze s originálními zvuky a to v tomto případě respektuji a vnímám takže velice drsný dokument o jedné z nejstrašnějších kapitol Ruska a asi určitě i lidstva. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama