Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc

  • USA 30 Days of Night (více)
Trailer 3

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt.. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben (Josh Hartnett) a jeho žena Stella (Melissa George) bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 087)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Paradoxně nejvíc se mi líbily části, kde ještě svítilo slunce. Jelikož Slade umí a na ty barvy s krvavě zapadajícím sluncem bych se vydržel koukat dlouho. Josh Hartnett je dobrej, ale ty upíři jsou takový divný. Vetšinu obyvatel jen ultrarychle stáhnou pod domy, nebo tak a není vidět žádná bitka (čestnou výjimkou budiž drsné a pomalé vyvražední jedné rodiny přímo u nich doma). Ovšem scéna braná z nadhledu (GTA 2 pohled) když kamera projíždí městečko a obyvatelé marně zápolí s upíry je dokonalá a David Slade v ní potvrdil režisérskou nápaditost. Prostředek filmu je dost ukecaný a ve finále asi 20 upírů prostě zmizí neznámo kam (beru to tak že pochcípali na slunce). Vůdce upírů a jeho rádobymoudré kecy mi opravdu pily krev. Zato poslední záběr filmu je jedna velká poetika. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Efektní jízda s upíry, kteří se probudili, aby vyprázdnili jedno malé město kdesi na Aljašce. V něm hrdý strážce zákona s tváří Joshe Harnetta chrání zbytky civilizace v noční zasněžení krajině, všechny své příbuzné, svou bývalou přítelkyni a každého, kdo nechce jeho krev. David Slade natočil horor plný zajímavých a skoro až úchvatných obrazů, které jsou silnější než celek, ale každý vás dokáže okouzlit. Upíři nikdy nebyli tak slizcí a nechutní, východ slunce nad zasněženou plání nebyl nikdy tak barevný a sníh od krve mi nepřipadal nikdy tolik děsivý. Určitě se nejedná o horor plný logiky a nepředvídatelných zlomů (i když jeden se tu jistě najde...) a je také škoda, že nebylo vysvětleno vše okolo upírů , ale přesto pro milovníky hororu jde o jasnou volbu na páteční večer. ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

Na tyhle ostrozubé hnusáky nechodit s kolíkem, ale s pořádně nabroušenou sekerou, brokovnicí a traktorem. Sladeův upíří biják atmosférou osciluje někde mezi The Thing a výbornou Kingovou zasněženou povídkou ze Salemu. Úderností si nezadá s Úsvitem mrtvých od Snydera. Dovolil bych si tvrdit, že Sladeovi upíří parchanti převyšují jakoukoliv skvadru rychlých nemrtvých či nakažených, poněvadž jim ještě neshnil mozek a svůj chtíč kombinují se sadismem, což z nich dělá obzvláště krutého protivníka. Milovníka horrorů rejdění bledých a zakrvácených zrůd mezi dřevěnými domky v depresivně potemnělém a od okolní civilizace odříznutém městečku musí potěšit. Plusem budiž i sympaticky neočekávaný vývin závěrečné fáze. Pěkných 85% a doufám, že se Slade nadále bude držet horroru/thrilleru, jelikož tady se od něho ještě dají čekat velké věci. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zbytočne dlhé a za niektoré úseky scenára by som okamžite staval k múru, ale tá ATMOSFÉRA, tie infarktové ľakačky a tie nekompromisné gore efekty (snežné rýpadlo a odtínanie hlavy sekerou nad drvičom jasne vedú) mne osobne stačia k pocitu, že som videl jeden z najlepších hororov za posledných 5 rokov. Fyzická intenzívnosť hodná Snyderovho Úsvitu mŕtvych. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat moderní akční horor, který se nebojí učit od klasik. Atmosférou to osciluje někde mezi kultovní Věcí a Silent Hillem, dravost upírů se vyrovná těm nejrychlejším zombie mrchám, a jejich vizuál je tak „krásně hnusný“, že upřímně doufám, že se mi o těch parchantech nebude zdát. David Slade dokázal přetavit komiks do naprosto hladké adaptace, v které se sice občas postavy přesouvají podezřele rychle v ději, ale tempo ani minutku nesleví a to je to podstatné. Navíc je to rozkošně krvavé a politicky nekorektní, ani jednou však rušivým způsobem. Výborná věc pro dlouhé zimní večery, kdy neplánujete jít spát;) A jestli někdy v zimě potkám večer venku holčičku v květinových šatech, budu se modlit, aby byla po ruce sekera! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 30 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Ke konci filmu, kdy se téměř všichni přeživší nacházejí v továrně, skončí v drtičce i holohlavý upír s drakem na hlavě. V závěrečném boji ho však můžeme znovu spatřit. (dan.pacino)

Související novinky

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama