Reklama

Reklama

Láska podle předlohy

  • USA The Jane Austen Book Club (více)
Trailer

Nic vás nepřipraví na těžkosti života tak dobře jako romány Jane Austenové. Dokonalý návod jak žít ale stále neexistuje, i když se šestice současných Američanek snaží najít jej právě v dílech slavné britské autorky z konce 18. století...
Současná Kalifornie sice Velkou Británii v době regentství příliš nepřipomíná, jsou ale věci, které se navzdory uplynulému času a geografickým rozdílům nikterak nezměnily. I dnes je láska mezi mužem a ženou jedním velkým bludištěm, i nyní je třeba chovat přátelství jako oko v hlavě, i za velkou louží a v jiném století je příliš snadné narazit na společenské rozdíly, pokrytectví a pseudomorálku, které někomu mohou zničit celý život. A jak se naučit, kterak v takové džungli přežít? Nejlépe s pomocí děl Jane Austenové. Proto se také šestice Američanek pravidelně schází nad Rozumem a citem, Pýchou a předsudkem a dalšími romány a společně se pokoušejí četbou dvě stě a více let starých knih pochopit, co že to vlastně znamená život. A že jejich vlastní životní peripetie mnohdy připomínají osudy hrdinek Austenové? Asi to nebude náhoda. Pozoruhodné romantické drama natočila scenáristka a režisérka Robin Swicordová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy o ženách a jsou filmy pro ženy. Tenhle snímek patří k těm druhým a i kdybych neznal jméno režiséra, odpřísáhl bych, že ho musela spáchat žena. Nejsem cílová skupina, a to nejen proto, že jsem nikdy nepřečetl jediný román paní Austenové a znalost jejího díla se redukuje na dva snímky natočené podle její předlohy. Tenhle druh romantiky zkrátka ocení skutečně především ženy. V první půli jsem sice věcně konstatoval, že film má slušnou úroveň a dá se na něj koukat už jen proto, že je to druh romantiky určené střední generaci, takže se tvůrci vyhli všem těm neduhům, které postihují teenagerské projekty od vulgarismů přes fekální humor. Přesto ale je to opravdu něco, co ocení jiní diváci, a cítil jsem se tak nějak mimo. V druhé půli jsem se s těmi postavami sžil natolik, že to už vypadalo na 3*, ale nakonec jsem přece jen zvolil nižší hodnocení, protože je to zkrátka příliš uhlazené, přeslazené, s klasickým americkým happyendem. V reálném životě to chodí poněkud odlišně. Někdo vyhrává a někdo musí platit. Celkový dojem: 45 %. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Cesky preklad narazi presne na to, o co ve filmu hlavne jde: clovek se postupne stava tim, co cte. Asi to vsechno bylo hodne preslazene (a preslzene), ale mne Jane Austen Book Club zkratka sednul. Mozna to bylo roztomilym pojetim osazenstva klubu, mozna Emily Blunt (chvilemi byla fakt nesnesitelna a zaroven jeji "laska podle predlohy" me trochu zklamala), mozna za to muze atmosfera vsech tech opatstvi, rozumu, citu, predsudku a pych.... Nevim. Ale The Jane Austen's book club je zkratka film, ktery me jako ctenarku (byt ne Austenky) potesil. Vic takovych klubu! ()

Reklama

katchi 

všechny recenze uživatele

Nic moc! Když jsem film zapínala, čekala jsem, že bude stejně zajímavý jako začáteční titulky. Jenže pak se tam objevila nesympatická Prudie, které mě opravdu prudila. šílená ženská co neví co chce, chová se jak mistr světa a na všechny je akorát tak hnusná. Ani ostatní postavy mi nebyly nijak sympatické, ale nakonec ukázaly co v nich je a ke konci filmu jsem doufala, že to s něma dopadne dobře. Hlavní myšlenka filmu nebyla špatná. Sice nebyla originální(ale co v dnešní době je originální, že?), ale celkově to působilo mile. Nic víc, nic míň. Víckrát si už to nejspíš nepustím, protože koukání na protivnou Prudie a na Jocelyn, které stále nechápe, že o ni má Grigg zájem bych už asi nesnesla. ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi líbil především proto, že to je příjemný příběh, vlastně mnoho příběhů, které dokáží zaujmout i bez přeslazeného lovestory, přihlouplých experimentů a snahy vyrazit nám dech nečekanými zvraty. Tento film nic neláme přes koleno a prostě plyne. Knihy Jane Austen jsem nečetl a ve filmech se s postavami člověk neseznámí tak, aby mu zůstaly v paměti a nesplývaly. Přesto to nebylo, troufám si říci, při sledování tohoto filmu výrazně na škodu, už z toho důvodu, že jsem s hodnocením 80 % neváhal ani chviličku. ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě film nijak nechytl už od samého začátku a všechno se zdálo stále horší a horší a navzdory tomu, že proti romantickým filmům nic nemám, jsem se hodinu nevýslovně nudil, avšak druhá polovina aspoň trochu napravuje reputaci a dělá z tohoto filmu snesitelnou záležitost. Samozřejmě k tomu přispěla moje neznalost knížek Jane Austen, které tady hrají velkou roli a pokud se člověk ztrácí v těch věčných řečech o postávách z knih, musí se zákonitě začít nudit. Samozřejmě kdo to má načtené, tak se jistě bavit bude. U mne za 50 %. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Pořadí knih čtených ve filmu - únor: Emma; březen: Mansfield Park; duben:: Northanger Abbey; květen:: Pride & Prejudice; červen:: Sense & Sensibility; červenec:: Persuasion. (Lenny.M)
  • Kathy Baker byla původně obsazena do role Prudiiny matky Sky, ale později dostala roli svobodomyslné Bernadette. (Morien)
  • Každý herec byl požádán, aby si přečetl dané knihy, o nichž se ve filmu diskutuje. (Morien)

Reklama

Reklama