Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na neobydlenou planetu Archa přilétá vědecká expedice, která má ověřit, zda je prostředí nedávno objevené planety vhodné pro život lidí. Zakrátko se začnou na Arše dít podivné věci. Členové expedice postupně objeví, že průvodcem tajemných úkazů je malý chlapec, dítě pozemských astronautů, kteří zde kdysi ztroskotali. Chlapce zachránila a vychovala vyspělá a nepostižitelná civilizace, která je na Arše doma a nepřeje si být odhalena. Kolem chlapce - kosmického Mauglího - se roztočí řada dramatických událostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nesmluvená setkání mají pár dobrých scén, ale dost nezvládnutý konec, který de facto naprosto překrucuje vyznění knihy bratří Strugackých. Např. Abrhám je ve filmu na konci za pitomce, zatímco v knize je to jeden z nejrozumnějších členů výpravy. Nicméně v nepočetném zástupu českých SF filmů jde o snesitelnou záležitost. ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tohle konverzační ideový sci-fi má (přestože je z větší části točený venku) prostě studiovou tvář, postavy jsou až na dvě scény více méně bez emocí a o rekvizitách nebo kostýmech radši pomlčím. Navíc to v mých očích strašně zesměšnily závěrečný videohovory Vaculíka s tím malým Tarzanem, to teda byla úplná láska z pasáže. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Povedená televizní sci-fi, které se daří vytvořit silnou atmosféru plnou napětí a nepostižitelných zákrut. Příběh sám o sobě je velmi nosný, myšlenkově provokativní a i přes značně chladné podání se v něm daří objevit i citlivé, lidské jádro. Herecky film stojí na obstojném kvartetu, jemuž se daří postavám dodat uvěřitelný rozměr, i expresivní výkon dětského herce výrazněji nepokulhává. Škoda, že tento velmi sympatický a ambiciozní televizní počin, zapadl, rozhodně by si i dnes našel vděčné diváky mladší generace. Irena Pavlásková hold ještě měla co povědět a její režie z minima prostředků dokáže vytvořit plnohodnotnou podívanou, bohužel po tomto počinu už to s její tvorbou šlo docela z kopce. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Zde obsah převyšuje formu, ale nějak zvlášť mi to nevadilo. Film s podivnou atmosférou (ne zcela v negativním smyslu) a ještě podivnějším koncem (už v tom negativním smyslu). Film, v němž nejlépe hraje zhruba desetiletý kluk. Film z doby, kdy si filmaři v klidu mohli dovolit skoro celý film toho malého kluka nechat pobíhat zcela nahatého, to už dneska nikde nezažijete. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Za snahu. Novelu mám a na poprvé to byla lehká nuda. Tady to asi dopadlo lépe i když to u mě dosti sráží ten tv kabát. I v té době a v tv by to šlo udělat lépe. Ale to by musely býti na to správně vyčleněné chechtáky. To si pamatuji, že mě to tenkráte dosti zklamalo, na 2.str., jak jsem asi tak u nás mohl čekati další Ikarii XB-1 že? :-/ A i z nostalgie ty 3 dám. Na 4 to není ani omylem. Dodnes si pamatuji, jak na to byla docela slušná a intenzívní (takže se to nedalo přehlédnouti) reklama na všech čt kanálech a snad i o tom byla zmíňka i v několika pořadech. V jednom z nich na to bylo i slušné promotion s herci a režisérkou, takže dobrý. Samoz. to neměla nikdy točiti Pavlásková, páč jako ženská si z toho pochopitelně vybrala motiv chlapečka špuntíka a na zbytek se vyflákla. Tohle měl točiti chlap. Ať si feministky prndají co chtějí. Je to jistě významné z pohledu SF žánru, prakticky u nás ignorovaného (a ještě podle takových machrů), páč rada čt dá raději peníze daňových poplatníků na tunu zbytečných a bezvýznamných detektivek, kriminálek, apod. sračiček. ()

Zajímavosti (2)

  • Film mal pôvodne režírovať Juraj Herz, ale keďže sa nakrúcanie odkladalo niekoľko rokov, odišiel režisér do cudziny. Filmu sa nakoniec ujala Irena Pavlásková. (dyfur)
  • Film vznikl na motivy knížky "Špunt" od Arkadije a Borise Strugackých. (dvd-L)

Reklama

Reklama