Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (349)

POMO 

všechny recenze uživatele

Komorná dráma s prepracovanými charaktermi je fuč. Prišla na rad popcornová skratkovitosť, povrchné pozlátko v podobe krásnych kostýmov a ždímanie emócií z vody. Množstvo evidentne dôležitých postáv zmizne skôr, ako si divák uvedomí, o koho išlo. A jediné dve postavy, ktoré v príbehu dávajú zmysel (a sú výborne zahrané), sú záporáci Jordiho Mollu a Samanthy Morton. Režisérovi Shekharu Kapurovi ide oveľa lepšie temnota než svetlo a mal by skúsiť horor. Cate Blanchett a Clive Owen iba hádžu epizodické pózy. Obávam sa, že film mal byť pôvodne oveľa dlhší a je otázkou, či ho prestrihali, pretože nefungujúcemu vzťahu Blanchett+Owen (na ktorom snímka padá) nepomáhali ani rozširujúce scény; alebo ho skrátili čisto z komerčných dôvodov, pre konzumného diváka. V každom prípade, v tejto výslednej, "rýchlej" verzii má bližšie k Bruckheimerovmu Kráľovi Artušovi než k pôvodnej Elizabeth. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Jestli-že drží Michaela Jacksona pohromadě jen pá kusů lepenek, pak Královnu Alžbětu: Zlatý věk drží u sebe Cate Blanchett, která stojí v zemi tak pevně, že se opravdu nemusíme bát, že spadne. Nebudu souhlasit s tím, že Kapur by měl této herečce líbat prdel za to, že ve filmu hraje, vždyť bez něj by film nebyl takovým jaký je. A uznejte, že v dnešní době není moc historických děl, které by překvapovali nápady. Tady se alespoň můžeme kochat fantastickými a hlavně promyšlenými zaběry, které vážně uhranou i bejka a hlavně už několikrát zmiňovanou Cate, která hraje jako o život a je mi záhadou, že Oscar nebyl přiřknut do jejích majestátných rukou. A nebudu vám kecat, lidi, když vám povím, že bych se na tenhle film podíval ještě několikrát! 80% ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Shekhat Kapur se vrací a předkládá svůj Zlatý věk, který není klenotem, ale pouze filmem plného kočičího zlata, hezky vyleštěného, ale stále velmi levného. Cate Blanchett, opět předvádí skvělý výkon, ale její bezpohlavní Alžběta není zrovna vrchol krásy, tentokrát podporovaná vedle skvělého Geoffreyho Rushe také Clivem Owenem, který se stal Walterem Raleighem. Možná je Kapur dobrý režisér, ale jako učitel dějepisu by příliš neuspěl. Jeho schopnost překrucovat fakta a měnit si realitu do podoby fiktivního scénáře je čím dál patrnější. Dokázal spojit mnoho postav, překroutit jejich časová období (i pár let je poznat) a předhodit to tupému divákovi s důvěrou, že jemu nic nedojde. Každý divák, který trochu poslouchal při hodinách dějepisu na základní škole, moc dobře ví, jaký tento snímek bude mít průběh a hlavně konec. Tímto faktem se vytrácí překvapivost děje. Dokonce některé postavy jsou velmi fiktivně dokreslené(možná podle nějaké obrovské starobylé konspirační teorie) a tak nezbývá než pochválit úchvatnou akční scénu cca ve 2/3 filmu, která se panu režisérovi opravdu povedla. Sledovat obrovské, i když digitální Galleony je zážitek, při kterém mi snad i běhal mráz po zádech. Bohužel to byl jediný okamžik filmu, který za něco opravdového stál. Shekhar Kapur složil poctu jedné panovnici a snad se k ní už vracet nebude, dost bylo poct. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, pokud se zaměříme na neobvyklý pohled na "panenskou královnu". Já jsem byla kolikrát až překvapena hloubkou pocitů, které zde byly vyjádřeny. Co se týče hereckých výkonů hlavní hrdinky, Cate Blanchet je naprosto oslňující, skvělá, úchvatná herečka a celý film drží od začátku do konce na slušné úrovni jen vlastním herectvím. Geoffrey Rush dotvářel pěkné pozadí, Samantha Morton byla také zajímavá a Clive Owen byl pastvou pro ženské oko (bohužel nic víc, ale ne, že by mi to nějak zásadně vadilo :-)). Hodně mě zaujala Abbie Cornish. Co musím jednoznačně pochválit, je výprava a pak celková atmosféra filmu, u něhož mě skutečně drželo jisté napětí a očekávání, jak to dopadne... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

PFF .. Scénář: William Nicholson, Michael Hirst .. Nedávno viděná Elizabeth mne zaujala natolik, že bych v žádném případě nemohl vynechat její příběhové rozvedení v Golden Age. Ta první se rejžovi jistě povedla. Shekhar Kapur bohužel díky Four Feathers platí také za neschopného režiséra, který ujíždí na nezvyklých scénických záběrech. U Golden Age zůstal někde napůl, resp. 60ku40 na té lepší straně. Golden Age je totiž nezvládnutý velkofilm, protože vytřískat šlo mnohem více. Když vynechám horší digitální efekty, tak technicky je zpravován výborně, ale zážitek tříští nedoladěná obsahová stránka. Naštěstí ne vše je průměrné a hlavně zde opět ční moje milovaná diva Cate Blanchett. Její fantastický výkon drží snímek tak, že bez ní by se potopil jako jedna z mnoha lodí v monumentálních, ale útržkovitých scénách námořních bitek. Velký problém je totiž právě okolo těchto bitek, předkládaných z pohledu Owena, jako všestatečného a všezachraňujícího šlechtice, kterému moře přirostlo k srdci. Mnohem silnější je snímek v potlačené komorní poloze, kde bodoval i minule. Politické půtky na Alžbětině dvoře jsou, i při menším prostoru, prostě opět výborné. I díky tomu, že při nich Geoffrey Rush dostává prostor, který potřebuje, herecky si hrdě si stoupá vedle Cate a hravě zastiňuje Owena. Golden Age se celkově drzí lehce nad průměrným středem mnoha historických špektáklů a výše jej zvedá láska právě ke Cate, což je ale dosti osobní a hodně individuální.. 65%. ____ po projekci byl raut, jazz band, Pilsner Urquell, ale to k dobru přičítat nebudu :-)) ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • Záběry na údajný hrad Fotheringay jsou ve skutečnosti záběry na skotský hrad Eileen Donan Castle. (krizb)
  • Vďaka nominácii na Oscara za najlepšiu herečku sa Cate Blanchett stala prvou ženou, ktorá získala viacero nominácií na Oscara za stvárnenie rovnakej postavy. (Arsenal83)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama