Reklama

Reklama

Výpravný historický film kanadského režiséra Jena-Marca Valléea sleduje první roky vlády královny Viktorie, která nastoupila na britský trůn v pouhých osmnácti letech. Mladičká panovnice si musí vybojovat své místo v rámci zkostnatělého systému a emancipovat se jak ve vztahu k vlivným politikům své doby, tak ve sféře soukromé ve vztahu k panovačné matce a jejímu ctižádostivému tajemníkovi lordovi Conroyovi. V prostředí plném intrik nachází tolik potřebnou oporu ve vztahu k princi Albertovi. Viktorii ztvárnila Emily Bluntová, která byla za svůj výkon nominována na prestižní Zlatý glóbus, prince Alberta hraje Rupert Friend. Ve vedlejších rolích obrazově i technicky dokonale zpracované podívané se představují Jim Broadbent, Mark Strong, Paul Bettany a Miranda Richardson. Snímek získal celou řadu cen, včetně Oskara za nejlepší kostýmy. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Ant 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama s talentovanou sbírkou herců. O téhle královně jsem dřív věděla akorát to, že je podle ní pojmenována jedna éra, takže jsem si zase jednou rozšířila obzory. Propracovaná výprava a dobová hudba filmu dodávají na realističnosti. Největší výhodou jsou ale určitě herci. Emily Blunt a Rupert Friend byli do svých rolí vybráni dokonale. Na konci filmu jsem měla trochu dojem, že se dívám na pohádku. 4,5* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na Emily Blunt, jak jinak. Dostal jsem Emily, ale k tomu i příběh bez gradace, bez zapamatovatelných scén, bez přidané hodnoty. Stominutová návštěva anglického královského prostředí působí jako několik vytržených stránek. Chápal jsem souvislosti, potěšilo mě několik momentů, ale nemohl jsem odpustit ono otrocké sledování historické stopy. A ani výborné bílé víno nepomohlo. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Film je sice zařazen do kategorie historické drama, ale nejsem si jista, jestli je to správné, podle mě se jedná spíše o romantický historický film, s prvky celkem inteligentního britského humoru (ukázky některých vtipných dialogů nebo prostě jen hlášek je možné nalézt v mém Deníčku zde)... A taky můžeme slyšet pěknou němčinu, kterou spolu mluví sasští princové Albert s Ernestem: "To si mám myslet, že si jedeš do Londýna užívat počasí?..." Ač film působí skoro jako pohádka, až se tak moc neliší od reality, neboť hloubka citů mezi Albertem a Viktorií nezůstala utajena ani pro další generace, dokonce ani historikům. I když pánům by někdy mohl film připadat příliš sladký, dámám se bude určitě líbit, já byla spokojená zcela. Emily Blunt byla jako mladá Viktorie velmi půvabná a Rupert Friend?..., byl jako princ Albert doslova k sežrání. Vážný a dramatický byl jen samotný závěr filmu, kdy Albert zachrání (vlastním tělem - sic) svou těhotnou manželku, na kterou byl spáchán (nejen díky pohotovému zásahu Alberta, ale i špatné mušce střelce) nepovedený atentát, včetně pak posledního rozhovoru královny Viktorie s lordem Melbournem při jeho odchodu z funkce premiéra, kdy jí čestně a spravedlivě pochválí její volbu Alberta za chotě a spoluvladaře. V mých očích si tak poněkud srovnal předchozí negativní hodnocení, byť hlavně ve srovnání s Albertem (jež nám film stále nabízel) byl Melbourne pěkný sobec a dokonce ani s tím Viktoriiným čoklem to neuměl (film také pěkně a zajímavě srovnával, jak Viktorie malovala svého psa (teda čokla, když už jsem ho tak nazvala) a později “svého” Alberta, oba teda neposeděli) :-) Opravdu za sebe nemám, co vytknout, snad jen, že se tím jejich životem mohli zabývat déle... ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Pohľad do doby minulej, doby v ktorej o osude jednej ženy - Viktorie sa snažia všemožne rozhodovať iný, aby tým získali politickú moc nad krajinou.....Príbeh samotný fascinuje životom Viktorie - nasledníčky trónu, pričom sa zvádza boj o jej priazeň, a každý ju chce dostať pod svoj vplyv, aby tak mohol vplývať na rozhodnutia vo veciach monarchie....a získať tak politickú moc....je to o tom ako Viktoria dospieva a učí sa nájsť správnu cestu ako byť dobrou panovníčkou, neskôr manželkou a aby ju ľudia (poddaný) milovali....Emily Blunt ako panovníčke Viktorii to náramne pristane a je neskonale šarmantná, Friend ala Albert je veľmi presvedčivý....no a keď k tomu prirátam nádherné kostýmy....výsledkom je príjemný zážitok.....( škoda len že úsek Viktoriinho života je zobrazený v tak krátkej podobe - čo však v divákovi vyvoláva nutkanie zistiť si ako v skutočnosti príbeh vtedy mladej kráľovnej pokračoval......)...***/**** ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Malá okružní jízda mladým viktoriánským obdobím je poučná pro turisty z jiných století a ještě potěší oko estéta, ucho milovníka Strausse, Schuberta i Handela a kdo ještě vlastní duši romantika, sedl si do správného kočáru. Příjemný historický kousek, co neotráví, Emily Blunt není chvályhodně za krasavici, ovšem jako panovnice má svou důstojnost a v nekrálovských chvílích je půvabná jak porcelánová panenka, Paul Bettany ve svém přirozeném projevu rozsvítil každou scénu, ve které se zjevil, obavy byly z Ruperta Frienda, který u mě rozhodně neaspiruje na titul "Muž roku 2009" (ani 2010, 2011, 2012......∞ ), ale v roli okouzleného Alberta byl natolik milý, že jsem o něm nakonec ani nevěděla:-). ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • Královna Viktorie vládla dlouhých 63 let, což je nejdelší panování jednoho panovníka v historii Británie. (Petulka88)

Související novinky

McConaughey léčí AIDS drogami

McConaughey léčí AIDS drogami

11.03.2011

Na nějakou dobu si dal pohov od rolí hezounů v romantických komediích, takže jej uvidíme v právnickém dramatu The Lincoln Lawyer a pak možná i v jeho vysněném projektu nazvaném The Dallas Buyers Club… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama